Loppu ankeille kotioloille Heinolassa – Kivelä hääri isäntänä talossa

Peliittojen maalivahti Sami Suni koki kovia ottelussa.
Kuva © Riku Laukkanen
Peliittojen hämmästyttävän pitkä voitoton kotipelien putki päättyi keskiviikkona, kun heinolalaiset onnistuivat kaatamaan Joensuun Jokipojat jatkoajalla maalein 4–3. Voiton Peliitoille petasi hattutempun iskenyt Niko Kivelä.

Heinolassa oli ilmassa suorastaan pudotuspelien ottelusarjan voittamisen tuntua kotijoukkueen ja yleisön riemuitessa ensimmäistä kotivoittoa miesmuistiin. Edellisen kotivoiton Peliitat oli ottanut 20.10.2018 Ketterästä.

Kotijoukkuetta oli vahvistettu Pelicansin hyökkääjäkolmikolla Severi Lahtinen – Roope Elimäki – Niko Kivelä. Tukijoukoista ei näyttänyt aluksi olevan juurikaan apuja Jokipoikien viedessä kahta ensimmäistä erää.

Vierasjoukkue oli ensimmäisessä erässä jo lähellä mennä menojaan karatessaan 0–2-johtoon vaisun kotijoukkueen kustannuksella. Jokipojat vei järjestäen lähes kaikki aloitukset ja kaksinkamppailut.

Esa Lehikoisen siniviivan luota lähetetty kuti avasi maalihanat ajassa 10:24 Jokipoikien pelatessa ylivoimaa. Joonas Larinmaa lisäsi joensuulaisjohdon kahteen maaliin vajaata puolta minuuttia myöhemmin.

Tästä vajaata minuuttia myöhemmin onnistui Peliittojen Lauri Heinon sutia paluukiekko sisään. 1–2-kavennus oli aneemisesti esiintyneelle kotijoukkueelle kultaakin kalliimpi.

Toisen erän puolivälin jälkeen Larinmaan komeat veivailut ja ujutus maalivahti Sami Sunin alta lisäsivät vierasjohdoksi 1–3 toisen erän puolivälin jälkeen.

Pisteet näyttivät matkaavan vahvasti kohti Pohjois-Karjalaa aina toisen erän viime sekunneille saakka. Niko Kivelä onnistui kuitenkin pukukoppimaalilla kaventamaan lukemiksi 2–3 vain kuusi sekuntia ennen toisen erän loppua.

Erätauolla Peliitat joutui vaihtamaan maalivahtia Sunin loukattua niskaansa tilanteessa, jossa Jokipoikien pelaaja osui Suniin. Joukkueen lääkärin päätöksellä loput pelistä urakoi tilalle vaihdettu Adam Nagy.

Kolmannessa erässä asetelmat kääntyivät yllättäen päälaelleen. Peliitat tuli kolmanteen erään täysin eri ilmeellä vieden peliä ja jättäen Jokipojat huutolaispojan asemaan. Jokipojat ei pystynyt nostamaan lainkaan pelin tasoaan, vaan jäi kirjaimellisesti telineisiin.

Ottelun ratkaisuksi koituivat lopulta Jokipojille tuomitut rangaistukset, jotka eivät näyttäneet kaukalosta äreänä poistunutta päävalmentaja Jouni Varista miellyttävän.

– Sen kertokoon jotkut muut, vastasi Varis lehdistötilaisuudessa uteluihin pelin voimasuhteiden kääntymisessä päätöserässä ja jatkoi:

– En ymmärrä noita jäähyjä meille ratkaisuhetkillä. Tämä oli molemmin puolin siisti ottelu.

Kivelä toi Peliitat tasoihin ylivoimalla hieman ennen kolmannen erän puoltaväliä. Joonas Harald joutui vieraspäädyssä jatkuvaan rumputuleen, mutta enempää maaleja kolmannessa erässä ei nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoajalla. Siinä Lassi Raitaselle tuomittu korkea maila koitui Jokipoikien kohtaloksi.

Peliitat sahasi näyttävällä ylivoimakuviolla Jokipoikien alivoimakolmikon halki ja Kivelä pääsi tärskäyttämään ottelun voittomaalin Lahtisen hyvästä passista ajassa 63:53.

– Rimpuiltiin, taisteltiin ja lopulta voitettiin, tuumasi Peliittojen päävalmentaja Jani Keinänen, joka näytti olevan itsekin ymmällään pelaajistonsa käsittämättömästä tason nostosta.

Jokipoikien pelit jatkuvat perjantaina Joensuussa Hermestä vastaan. Peliitoilla on launtaina edessään erittäin tärkeä kotipeli Iisalmen Peli-Karhuja vastaan.