Suomi finaaliin! Tyrmäävä esitys toi selvän voiton Nuorille Leijonille

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi sai onnistumisia laajalla rintamalla ja pääsi tuulettamaan kuudesti maalia.
Suomi tuli välierään Sveitsiä vastaan erittäin vahvasti ja ratkaisi ottelun jo ensimmäisessä erässä. Nuoret Leijonat lunasti vahvalla esityksellä paikan finaaliin Yhdysvaltoja vastaan.

Suomi tuli erinomaisella otteella välieräotteluun Sveitsiä vastaan. Makea voitto Kanadasta näkyi pelaajien otteissa korkeana itseluottamuksena ja Nuoret Leijonat oli päättänyt tulla Sveitsi-peliin kovalla tempolla. Suunnitelma toteutui erinomaisesti. Aktiivisen liikkeen ja karvauksen avulla Suomi otti ajan ja tilan pois Sveitsiltä. Omassa kiekollisessa pelissään Suomi eteni nopeasti omasta päästä lyhytsyöttöpelillä hyökkäysalueella.

Suomen vahva aloitus ei jäänyt pelkäksi pyöritykseksi vaan myös tulosta tuli. Jo 40 sekunnin pelin jälkeen Jesse Ylönen avasi Suomen maalihanat Santeri Virtasen hyvän esityön jälkeen. Seuraavaa maalia ei tarvinnut odottaa kuin reilu kaksi minuuttia, kun erittäin hyvän suorahyökkäyksen jälkeen kapteeni Aarne Talvitie pääsi viimeistelemään tilanteeksi 2-0. Vahvasti jo Kanadaa vastaan esiintynyt Rasmus Kupari toi kiekon alueelle hyvällä luistelulla ja jätti Talvitielle, joka laukoi kiekon tarkasti ohi Sveitsin maalivahti Luca Hollensteinin.

Suomi pääsi tuulettamaan kolmatta maalia vajaan kuuden minuutin kohdalla, kun kapteeni Talvitie pääsi iskemään uudestaan. Tähänkin maaliin Kupari teki vahvan alustuksen nousemalla röyhkeästi maalille, jonka edestä Talvitie nosti irtokiekon maaliin. Nuorten Leijonien unelma-alun täydensi vajaan kahdeksan minuutin kohdalla puolustaja Henri Jokiharju, joka paransi Suomen ylivoimatilastoa viivavedollaan. Erinomaisen maskin maalinedessä teki Anton Lundell. Neljäs maali riitti Sveitsin valmennusjohdolle ja joukkuetta herätelläkseen valmentaja Christian Wohlwend vaihtoi maalille Akira Schmidin. Suomen neljästä maalista ei voi kuitenkaan syyttää kisojen aiemmissa peleissä upeasti torjunutta Hollensteinia.

Sveitsin maalivahdin vaihto hieman piristikin joukkueen pelaamista ja peli tasoittui. Suomella oli Sveitsin piristymisestä huolimatta vahvasti ottelun hallinta itsellään, kunnes kolme ja puoli minuuttia ennen erän päättymistä Santeri Virtanen joutui jäähyaitioon kiinnipitämisestä. Sveitsi käytti ylivoimansa tehokkaasti hyödykseen. Vain kahdeksan sekuntia jäähyn alkamisesti ja Sveitsin tehopelaaja Phillipp Kurashev viimeisteli kavennuksen 4-1-lukemiin maalinedustalta hässäkän jälkeen.

Toisessa ja kolmannessa erässä pelailun makua

Toiseen erään Sveitsi tuli erittäin vahvasti. Ensimmäisen minuutin aikana sveitsiläiset pystyivät tekemään muutaman vaarallisen paikan Suomen maalille. Vähillä töillä ensimmäisessä erässä ollut Ukko-Pekka Luukkonen torjui yritykset rauhallisesti.

Sveitsin vahvan ensimmäisen minuutin jälkeen Suomi pääsi jälleen pelin päälle. Peli aaltoili päästä päähän, mutta vaarallisia tilanteita ei nähty. Nuoret Leijonat lisäsi johtoa kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Aleksi Heponiemi pääsi tekemään irtokiekosta tilanteeksi 5-1. Maaliin vahvan alustuksen teki Eeli Tolvanen, joka omalta siniviivalta alkaneen röyhkeän nousun jälkeen sai luotua viimeistelypaikan Heponiemelle.

Suomen maalin jälkeen Sveitsi alkoi jäähyillä ja otti kolme jäähyä vajaaseen neljään minuuttiin. Suomi pääsi pelaamaan reilut puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Ylivoima pyöri hyvin, mutta ajoittain Nuoret Leijonat sortui liian hienojen paikkojen hakemiseen. Lopulta myös tulosta tuli, kun erittäin vahvasti pelannut Kupari pääsi avaamaan maalitilinsä turnauksessa. Loistavan syötön maalin takakulmalle tarjoili Kaapo Kakko ja Kuparilla oli helppo työ pistää tyhjään maaliin Suomen kuudes osuma.

Kolmannessa erässä molemmat joukkueet pääsivät testaamaan ylivoimaansa, mutta maaleja ei enää nähty. Sveitsin pelaamisessa näkyi jo selvää turhautumista ja muutama valitettava vaaratilannekin nähtiin. Aivan erän alussa Davyd Barandun taklasi polvella Santeri Virtasta ja erän puolessa välissä Yannick Bruschweiler huitoi Anttoni Honkaa. Molemmat sveitsiläiset selvisivät tempuistaan kahden minuutin jäähyillä. Suomen onneksi sekä Virtanen, että Honka pystyivät jatkamaan peliä.

Suomi etenee vahvan esityksen jälkeen finaaliin Yhdysvaltoja vastaan. USA kaatoi omassa välierässään Venäjän. Finaali pelataan sunnuntain vastaisena yönä kello kolme Suomen aikaa.