Suomi johti kahden erän jälkeen – Yhdysvallat lopussa ylivoimainen

MAAJOUKKUE / Raportti
Yhdysvallat rankaisi päätöserässä. Kendall Coyne Schofield tehoili 1 + 2.
Suomi aloitti MM-kotikisat hyvin Yhdysvaltoja vastaan. Naisleijonat oli voitossa kiinni kahden erän jälkeen., mutta hhdysvaltalaisten kokemus ratkaisi lopulta ottelun. Kolmas erä oli kotijoukkueen kannalta musertava.

Suomen ja Yhdysvaltojen osalta turnauksen avausottelu alkoi tasaisesti. Kolmannessa erässä yhdysvaltalaisten arvokisakokemus nousi kuitenkin esiin. Kahden erän jälkeen ilmassa muhi yllätys. Toiselle erätauolle mentiin Suomen johtaessa 2–1. Viimeinen erä meni kuitenkin lopulta jenkeille karusti maalein 5–0. Yhdysvaltalaiset vierittivät hyökkäyksiään toistuvasti Noora Rädyn maalille. Suomi pysyi mukana enää näennäisesti.

Suomi pääsi aloittamaan Yhdysvaltoja vastaan ilman suuria paineita. Vastustajan meriitit olivat monta astetta kovemmat kuin kotijoukkueen. Suomen joukkueen runko on ollut jo vuosia kasassa. Valmentaja Pasi Mustonen on hänkin ollut jo neljä vuotta vastuussa Naisleijonista.

Yhdysvallat on puolustava maailmanmestari vuoden 2017 kisoista Plymouthista, Yhdysvalloista. Myös Korean vuoden 2018 olympialaisten finaali päättyi jenkkinaisten voittoon.

Yhdysvaltain joukkueessa nähtiin NHL:n tähdistöottelun yhteydessä kisanneet Brianna Decker, joka oli syöttökilpailussa nopeampi kuin miehet ja Kendall Coyne Schofield, joka hävisi vain alle sekunnin kaukalon ympäriluistelukilpailussa Connor McDavidille, nopeimmalle miehelle.

Suomi aloitti maalinteon ensimmäisen erän puolivälissä. Elisa Holopainen laukoi maalin edestä Viivi Vainikan syötöstä kiekon reppuun. Maalia edelsi koko viisikon hyökkäys omalta maalilta Yhdysvaltain päätyyn.

Noora Räty aloitti maalilla vakuuttavasti. Varsinaisia huippupelastuksia tuli jo ensimmäisessä erässä pari kappaletta. Toisen jälkeen Yhdysvallat pääsi pyörittämään pitkää hyökkäystä, jonka päätteeksi kapteeni Coyne Schofield sai rannevedon siniviivalta ohi Rädyn.

Suomi ei osannut hyödyntää ensimmäisen erän ylivoimatilanteitaan. Kahdesti Suomi pääsi yrittämään, mutta kiekkoa ei saatu millään pysymään hyökkäysalueella. Toisessa erässä ylivoimapelaaminen toi maalipaikkoja ja myös onnistuminen. Petra Nieminen laukoi tilanteeksi 2–1 suorasta hyökkäyksestä.

Noora Rädyn maalilla riitti vilskettä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Hyvin valmistautunut Suomen joukkue pystyi erittäin hyvin pitämään yhdysvaltalaiset kurissa kaksi ensimmäistä erää.

Kolmannen erän alussa Yhdysvallat pääsi tasoittamaan, kun Melissa Samoskevich ohjasi Megan Kellerin laukauksen ohi Rädyn. Muutamaa minuuttia myöhemmin Hannah Brandt sai lyötyä kiekon puolustaja Ronja Savolaisen lavasta Suomen maalin vieressä. Hilary Knight ampui vastakiekkoon tilanteeksi jo 2–3.

Ennen erän puoltaväliä jenkit olivat karanneet jo ratkaisevan tuntuiseen 2–4-johtoon ylivoimamaalilla. Erän neljäs maali tuli pitkän hyökkäyksen ja vahvan pyörityksen seurauksena. 2–5 Maalin teki Decker ja syötti Coyne Schofield. Loppulukemat 2–6 laukoi Annie Pankowski.

Kaksi erää hallissa oli hieno tunnelma. Yleisö väsähti kotijoukkueen mukana. Suomi sai kolmannen erän lopulla ylivoimatilanteen, jonka aikana yleisö heräsi jälleen kannustamaan. Espoossa yleisöä oli hieman reilut 4000.