Sport vahvasti Tapparan iholla − Pisteet Vaasaan vauhdikkaassa ottelussa

Välillä tunteet kuumenivat
Kuva © Saana Hakala
Sport saapui Tampereelle käytännössä pakkovoitto edessään. Pudotuspelipaikasta taistelevat vaasalaiset pelasivat raikkaasti voittaen Tapparan lukemin 2−4. Sportin aktiivinen peli ei antanut Tapparalle mahdollisuuksia maalintekoon.
Lähtökohdat

Tappara taistelee kynsin hampain runkosarjan kakkospaikasta. Täysi pistepotti olisi ollut tarpeen, ettei TPS karkaa liian kauas. Tamperelaisilla oli Sportia vastaan kasassa jo neljä voittoa viidestä ottelusta ja pohjilla kolmen ottelun voittoputki.

Maalivahtipelaaminen

Pelivuorossa olleelle Nicklas Bäckströmille ilta oli kaksijakoinen. Toisaalta konkari pelasi hyvää peruspeliä, mutta toisaalta suoritus ei riittänyt pitämään Tapparaa pelissä mukana.

Sportin maaleja ei voida laskea maalivahdin piikkiin, mutta huippuillasta ei voida Bäckströmin kohdalla missään nimessä puhua.

Puolustuspelaaminen

Tapparan puolustukselle sattui paljon helppoja kiekonmenetyksiä ja kaksinkamppailuista vaasalaiset selvisivät liian usein voittajina. Hetkittäin tamperelaiset väläyttelivät aktiivisempaa karvauspelaamista pistäen Sportin ahtaalle, mutta pääosin esitys ei ollut joukkueen tason mukainen.

Hyökkäyspelaaminen

Tapparalla oli hankaluuksia päästä kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Avauspelaaminen tökki eikä yksilösuoritukset olleet riittävällä tasolla, jotta kiekko olisi pysynyt kirvesrintojen hallussa hyökkäyspäässä. Ainoastaan toisen erän ensimmäinen puolikas oli väkevää peliä, mutta tamperelaisten harmiksi maalia ei syntynyt.

Veli-Matti Vittasmäen ja Teemu Suhosen kavennusmaalit kolmannessa erässä olivat lopulta laiha lohtu tamperelaisryhmälle.

Erikoistilanteet

Tappara pääsi pelaamaan runsaasti ylivoimaa ottelun kahdessa erässä. Kiekon ylöstuonti tuotti tuskaa, eikä pakkopeli lähtenyt pyörimään kuin hetkittäin. Etsikkoaika osui toisen erän alkuun, jolloin muun muassa Niko Ojamäki pääsi useamman kerran yrittämään maalintekoa hyvältä tontilta.

Vasta kolmannen erän lopulla Tappara onnistui kahden miehen ylivoimalla toimittamaan kiekon maaliin Suhosen toimesta.

Lähtökohdat

Sportin pudotuspelihaaveet elävät enää ohuena kajona horisontissa. Eroa viimeisen playoff-paikkaan oli ennen Tappara-peliä kahdeksan pistettä, joten edessä oli pakkovoitto. Helmikuun yhdeksästä pelistä Sport oli saalistanut ainoastaan kuusi sarjapistettä ennen tätä ottelua.

Sami Aittokallio oli itse varmuus Sportin maalilla. Ensimmäisessä erässä helpolla päässyt Aittokallio oli viimeisenä lukkona toisen erän alun tulituksessa. Aittokallion illan pilasi kolmannen erän loukkaantuminen. Tilalle luisteli Mika Järvinen ajassa 52:10.

Vittasmäen ja Suhosen maalit kolmannessa erässä eivät Aittokallion iltaa pilanneet.

Sportin puolustus oli liikkeellä hyvällä jalalla eikä antanut Tapparan hyökkääjille milliäkään ylimääräistä tilaa. Vaasalaisten puolustus lähti ylhäältä asti, kun hyökkääjät olivat terrierin lailla Tapparan puolustuksen kimpussa. Keskialueen Sport tukki lähes täysin.

Sport pelasi raikasta ja vauhdikasta hyökkäyspeliä läpi ottelun toimittaen kiekkoa Tapparan maalille. Tapparan puolustuksen huolimattomuudesta syntyi kaksi ensimmäistä maalia, kun ensin Jesse Paukku karkasi alivoimalla maalintekoon avauserässä ja toisessa erässä Joel Kiviranta viimeisteli lukemat 0−2 Toni Kallelan upeasta kääntösyötöstä.

Kolmas vaasalaismaali merkittiin Roope Talajalle. Kun vielä Oskari Manninen toimitti kolmannessa erässä kiekon maalin yläkulmaan, voidaan vaasalaishyökkäyksen iltapuhdetta sanoa varsin onnistuneeksi.

Loistavaa aktiivista alivoimaa pelannut Sport piti tamperelaiset täysin pimennossa. Kirsikkana kakun päällä oli Paukun alivoimamaali. Kolmannen erän lopussa 5-3 -alivoima oli lopulta liikaa ja vaasalaiset joutuivat kertaalleen antautumaan.

Ylivoima pyöri mallikkaasti ja laukauksiakin vaasalaiset saivat hyvästä sektorista, mutta viimeistely jäi puuttumaan.

Erikoista

Ottelun loppuhetkillä tuomari näytti ensin Tapparalle maalia, mutta levitti lopuksi kätensä. Tilanteessa Sportin maalinedusta täyttyi pelaajista, maalivahti Järvinen kasan alimmaisena. Tilannetta tarkasteltiin pitkään videolta, mutta lopulta päätuomari Stefan Fonselius julisti tuomion − ei maalia.

Ottelun ratkaisu

Sport pysyi hyvin tamperelaisten iholla läpi ottelun ja pelasivat tilan pois Tapparan hyökkääjiltä.

Vastaavasti Sport käänsi peliä nopeasti Tapparan kiekonmenetyksistä tehden tarvittavat maalit.