Maalahden helpottava osuma toi SaiPalle jälleen kotivoiton

Maalahden tuuletuksessa purkautui paljon.
Kuva © Topi Lainio
Kauden kolmas Kaakon derby päättyi SaiPan 3–1-voittoon. Keltapaidat pelasivat tuttuun tapaansa nousujohteisen ottelun ja käänsivät 0–1-tappioaseman kolmannessa erässä edukseen.
Lähtökohdat

Tero Lehterä heivasi tappiollisen HPK-ottelun jälkeen vanhat ketjukoostumukset ikkunasta ulos ja pisti kotijoukkueen pakan kertaheitolla uusiksi. Uutta ilmettä SaiPa eittämättä 6-0 päättyneen sukelluksen jälkeen kaipasikin, mutta kotikaukalossa keltapaidoilta oli odotettavissa jälleen ryhtiliike – kuten niin monesti aiemminkin tällä kaudella. Ensimmäisestä erästä olisi kuitenkin vihdoin ja viimein selvittävä kuivin jaloin tauolle.

Maalivahtipelaaminen

Frans Tuohimaa sai SaiPan maalin suulla taas kerran torjuntavastuun. Jo kauden 21. ottelunsa pelannut Tuohimaa ei joutunut kunnolla testatuksi ja torjui lopulta yhtä vaille kaikki KooKoon 17 laukausta.

Puolustuspelaaminen

SaiPa-puolustajien kiekonkäsittely oli ottelun alkupuolella paikoin erittäinkin vaarallista ja Kalle Maalahden harhasyöttö myös kostautui toisessa erässä maalin muodossa. Ottelun käännyttyä yli puolenvälin riskisyötöt kuitenkin vähenivät SaiPan tiukentaessa otettaan koko joukkueen voimin.

Hyökkäyspelaaminen

Keltapaidat vyöryivät pukukopista kolmanteen erään valtavalla intensiteetillä ja myllytys palkittiinkin melko pian Santeri Virtasen tasoitusmaalilla komean päätypelin jälkeen. Kaikki SaiPan kenttäpelaajat merkkauttivat ottelussa vähintään yhden laukauksen, mikä kertoo pelin kuvasta kaiken oleellisen. Erityisen ahkerasti kiekkoa maalille toimittivat puolustajat Erik Autio ja Kalle Maalahti. Molemmille merkattiin pöytäkirjaan peräti seitsemän laukausta.

Erikoistilanteet

SaiPa pääsi kokeilemaan ylivoimalla kolmeen kertaan, mutta jäi vaille osumia. Joni Nikon ylärimalaukaus neliön keskeltä oli kenties varteenotettavin maalintekoyritys noiden kuuden minuutin aikana. Muut vedot suoraan syötöstä epäonnistuivat turhan usein turhan pahasti.

Lähtökohdat

KooKoo saapui Lappeenrantaan kovavireisenä – maaottelutauon jälkeen vyöllä oli viidestä ottelusta neljä voittoa. Henri Kannisen paluu kokoonpanoon päästi Arttu Pellin takaisin omalle pelipaikalleen puolustukseen. Loukkaantunutta Malte Strömwallia paikkaamassa ollut Pelli tosin osui Pelicansia vastaan tehokkaasti myös hyökkääjän tontilta. Brett Carson ja Kim Strömberg palasivat Kisapuistoon tällä kertaa KooKoon peliasut yllään.

Juha Järvenpää oli KooKoon maalilla jälleen mies paikallaan. Peräti 37 kertaa kiekon tielle ehtinyt Järvenpää oli liikkeissään erittäin terävä ja esittikin illan aikana tukun huippupelastuksia. Tulivatpa laukaukset sitten kovan maskin takaa tai aivan maalin lähietäisyydeltä, vieraiden maalin suulta ei hyökkääjille juuri aukkoja löytynyt.

KooKoo-puolustus joutui ottelun edetessä entistä kovempaan mankeliin ja SaiPan laukaukset löysivät tiensä maalille asti kerta toisensa jälkeen, niin hyökkääjien kuin puolustajienkin toimesta. Vieraiden blokkauspelaaminen ei ollutkaan illan ottelussa joukkueen parasta antia. Lisäksi KooKoolta nähtiin SaiPan tavoin useampi vaarallinen oman alueen poikittaissyöttö.

Kim Strömberg osui kuin osuikin jälleen – tällä kertaa Kisapuiston yleisön harmiksi. Johtomaalista huolimatta kouvolalaisten hyökkäyssapluuna katosi täydellisesti SaiPan rummuttaessa kiekkoa Kaukaan päätyyn koko kolmannen erän ajan. Malte Strömwallin puuttuessa kokoonpanosta yksilötkään eivät nousseet ottelun ratkaisuhetkillä esiin.

KooKoo ei päässyt kurinalaisesti pelanneita isäntiä vastaan ylivoimalle kun yhden ainoan kerran. Parhaat erikoistilannekuvionsa se rakensikin alivoimaisena SaiPa-puolustuksen koomaillessa kiekon kanssa omalla alueellaan.

Erikoista

Kotonaan huikealla prosentilla voittoja ottanut SaiPa ei saanut houkuteltua Kaakon derbyyn kuin 2 909 katsojaa.

Ottelun ratkaisu

Kalle Maalahti iski voittomaalin 52. peliminuutilla ja katkaisi samalla peräti 44 ottelua kestäneen maalittoman putkensa. Sputnik-paidassa kovaa kiekollista vastuuta kantavalle Maalahdelle helpotus oli suuri, minkä pystyi lukemaan miehen tuuletuksesta kiekon painuttua vihdoin verkkoon. Loppulukemat 3–1 tyhjään maaliin viimeisteli kauden toisellaan Anssi Löfman.