Morleylle hattutemppu ja maali suoraan aloituksesta – JYPin tuska ei ota hellittääkseen

Illan sankarista ei jäänyt epäselvyyttä.
Kuva © Mikko Lieri
Kisapuiston lauantai-ilta, perhepeli ja näyttävät erikoispaidat olivat SaiPan kannalta onnistunut yhdistelmä. Kultakypärää kantanut Tyler Morley pelasi itsensä entistä syvemmälle kotiyleisön sydämiin viimeistelemällä upean hattutempun. Loppulukemina taululla komeilivat murskaavat 6–0.
Lähtökohdat

SaiPalle jaossa oli äärimmäisen arvokkaat pisteet, kun ero kahdeksantena majailevaan Ilvekseen hupeni edeltävällä kierroksella ainoastaan yhteen pisteeseen. Sääliplayoffien kotietu maistuisi SaiPalle varmasti, sillä ero joukkueen koti- ja vieraspelaamisella on ollut tällä kaudella kuin yöllä ja päivällä.

Maalivahtipelaaminen

Frans Tuohimaan nousujohteinen vire sai jatkoa myös JYPiä vastaan, kun hän nappasi tililleen jo toisen perättäisen nollapelin. Erityisesti Jarkko Immosen ryöstö ensimmäisen erän ylivoimalla kuuluu tämän kauden komeimpiin suorituksiin. Kaiken kukkuraksi Tuohimaalle merkattiin ottelussa syöttöpiste.

Puolustuspelaaminen

SaiPan puolustus aloitti ottelun hermostuneesti ja lahjoitti vierailijoille useita maalintekopaikkoja ensimmäisen erän aikana. Ottelun edetessä virheet vähenivät ja hyökkääjien itseluottamus tarttui tehokkaasti myös puolustajiin.

Hyökkäyspelaaminen

Tyler Morleyn pelihuumori oli tapissa koko illan ajan ja hänen lavastaan syntyikin lopulta komeat tehot 3+1. Hattutempun Morley viimeisteli upealla tavalla, kun sentterin laukaus suoraan kiekonpudotuksesta yllätti hölmistyneen Eetu Laurikaisen housut kintuissa.

Kaiken kaikkiaan yhdeksän SaiPan pelaajaa pääsi ottelussa tehopisteiden makuun. Kolmannen erän ensisekunneilla David Goodwin siirsi keltapaidat jo 4–0 johtoon ja kaksi viimeistä maalia ampui puolustaja Jere Seppälä. Ässistä kesken kauden SaiPaan siirtyneelle Seppälälle osumat olivat ensimmäiset uudessa seurassa.

Erikoistilanteet

SaiPa pääsi illan aikana ainoastaan kerran ylivoimalle, kun Mikko Kalteva istui kahden minuutin rangaistusta. Tulosta ei syntynyt, vaikka syötöt takatolpalle näyttivätkin toteutukseen asti varsin potentiaalisilta aihioilta.

Lähtökohdat

JYP ei onnistunut kauden ratkaisevimmilla hetkillä hilaamaan itseään sarjataulukossa paremmille sijoille, joten SaiPa-ottelu alkoi näyttää joukkueen kannalta jo täysin viimeiseltä oljenkorrelta. Kaikissa tapauksissa nousu SaiPan ja Ilveksen ohi vaatisi kilpakumppaneilta melkoista sulamista. Edes kokonaan pudotuspeleistä rannalle jääminen ei ollut enää poissuljettua Sportin kuroessa kaulaa umpeen tuplapeleissä Porin Ässiä vastaan.

Eetu Laurikaiselle ottelu oli kaikin puolin vaikea. Torjuntoja ei kertynyt paljoa ja suurin osa SaiPan tilanteista syntyi yllättäen sekä loistavilta maalintekopaikoilta. Tyler Morleyn suoraan aloituksesta laukoma kiekko ei olisi saanut missään olosuhteissa päätyä maaliin.

JYPin puolustustyöskentely oli yhtä aikaa niin huolimatonta, laiskaa kuin hidastakin. Puolustajat Nolan Yonkmanin johdolla sortuivat kurotteluun jäädessään jälkeen SaiPan hyökkääjistä, eivätkä tilannetta auttaneet lainkaan JYPin alituiset vaihtovirheet. Kotijoukkueen ylivoimahyökkäysten määrä oli illan aikana täysin anteeksiantamaton.

Hurrikaanipaitojen vaarallisimmat tilanteet syntyivät aivan ottelun alkuhetkillä, kun David Tomasek pääsi kaksi kertaa nokikkain Frans Tuohimaan kanssa. Tšekkiläinen ei kuitenkaan onnistunut viemään joukkuettaan johtoon ja tästä eteenpäin tie SaiPan maalille oli varsin kivikkoinen. JYPin kokoetu ei näkynyt sota-alueelle murtautumisessa millään tavalla.

Ensimmäisen erän ylivoimat olivat JYPin tilaisuus ottaa peli hallintaansa, mutta hyvistä pyörityksistä huolimatta kiekkoa ei saatu toimitettua maaliin asti. Maskimiehenä pelannut Nolan Yonkman sai seistä Frans Tuohimaan edessä pitkiäkin aikoja täysin yksin, mutta häntä ei saatu hyödynnettyä tilanteiden rakentelussa lähes lainkaan.

Erikoista

SaiPa pelasi ottelun ensimmäisen erän täplikkäissä peliasuissa, jotka oli suunnitellut seuran kahdeksanvuotias kannattaja Elsa. Aku Ankka -perhepelissä tunnelma oli muutenkin riemukas, etenkin kun tarjolla oli kenties kauden viihdyttävintä peliä kotijoukkueen osalta.

Ottelun ratkaisu

Tyler Morleyn suoraan aloituksesta kiskaisema maali katkaisi JYPin selkärangan lopullisesti. Tämänkin jälkeen nöyryytys jatkui vieraiden kannalta vielä tuskastuttavan pitkään.