KalPan pudotuspelihaaveille kova kolaus - Tapparan vahva avauserä vei pisteet Tampereelle

KalPan maalivahti Denis Godla sai antautua avauserässä neljästi.
Kuva © Saimi Airaksinen
Tapparan vahva alku oli KalPalle liikaa, ja kun kotijoukkue ei hyödyntänyt ylivoimiaan päätöserässä, matkasivat sarjapisteet Tampereelle.
Lähtökohdat

Kolme pistettä pudotuspeliviivan alapuolella majailevalle KalPalle käynnistyi huipputärkeä rupeama, jossa se pelaa kolme peliä neljään päivään. Tappara-pelin tärkeyttä korosti se, että ottelu oli ainoa tällä viikolla kotikentällä Niiralan Montussa. Lisäksi viimeisellä pudotuspelipaikalla oleva JYP vieraili Porissa, josta oli odotettavissa, että jyväskyläläiset tulisivat takaisin kolme pistettä rikkaampina.

Kotijoukkueen lähtökohtia peliin mutkisti sentteri Jaakko Rissasen tipahtaminen pois kokoonpanosta aivan ottelun alla.

Maalivahtipelaaminen

Ajoittain kovaakin kritiikkiä otteistaan saanut Denis Godla oli voimaton Tapparan avauserän ilotulituksen edessä. Ottelu oli ylipäätään Godlalle hyvin vaikea, sillä vetoja tuli harvakseltaan, mutta ne olivat hyvin laadukkaita. Vähäisestä torjuntamäärästä huolimatta KalPa ei kaatunut maalivahtipeliin.

Puolustuspelaaminen

Lähtökohtaisesti Tappara-kamppailu oli kuopiolaisten kauden tärkein peli. Siksi onkin anteeksiantamatonta, kuinka paljon kaksinkamppailuja KalPan puolustajat hävisivät omalla alueella avauerässä. Lukemat 1-4 ensimmäisen erän jälkeen kertoivat karua kieltään.

Toiseen erään pakisto nosti muun joukkueen tavoin tasoaan niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan.

Hyökkäyspelaaminen

Ensimmäisessä erässä KalPa ei pystynyt esittämään käytännössä mitään ylöspäin. Siitä huolimatta KalPan tehomies Alexandre Texier pääsi kuin varkain kiertämään Niklas Bäckströmin ja tuomaan pahasti alakynteen jääneen KalPan tuossa vaiheessa peliä maalin päähän.

Kakkoserään KalPa tuli sisuuntuneena ja näytti joukkueelta, joka kuuluu pudotuspeleihin. Peli painuikin enenevässä määrin Tapparan päätyyn, mutta painostuksesta huolimatta onnistumiset jäivät takaa-ajossa yhteen.

Erikoistilanteet

KalPa menetti kaksi ylivoimamahdollisuutta hyökkäyspään rangaistuksiin. Päätöserässä kuopiolaisille tarjottiin lisävauhtia takaa-ajoon, kun joukkue sai kolme perättäistä ylivoimaa. Keskimmäinen oli näistä laadukkain, mutta tilanne valotaululla pysyi muuttumattomana.

Lähtökohdat

Viime viikolla molemmat ottelunsa hävinneet Kirvesrinnat janosivat takaisin voittokantaan. Ylipäätään helmikuu oli käynnistynyt Tapparalla kankeasti, sillä kuukauden viisi aiempaa ottelua olivat tuottaneet ainoastaan yhden voiton.

Kahden tappiollisen ottelun jälkeen kokenut Niklas Bäckström palasi tolppien väliin. Ilta ei voitosta huolimatta ollut Bäckströmille mikään nappisuoritus, mutta riittävä vierasvoiton nappaamiseen. Bäckström kirjautti ottelussa itselleen 17 torjuntaa.

Tapparan dominoimassa avauserässä tamperelaisten puolustusta ei testattu. Toisessa erässä se mitattiin ja Tapparan puolustus selvisi tuosta testistä tyydyttävästi. KalPa sai takaa-ajon käyntiin Otto Leskisen maalilla ja Tapparan puolustajilla piti ajoittain kovaakin kiirettä Niiralan Montun pyörteessä. Päätöserään Tappara sai rangaistuksistaan huolimatta puolustuspeliään tiivistettyä ja pidettyä KalPan hyökkääjät poissa huipputonteilta.

Kirvesrinnat tulivat otteluun kovalla ryminällä ja ottivat kiinni KalPan puolustajiin syvällä kuopiolaisten omalla alueella. Näin he saivat KalPan pelin avaamisen tyrehdettyä jo alkuunsa, riistettyä kiekkoja ja luotua paikkoja. Erittäin laadukas avauskaksikymppinen toi Tapparalle neljä maalia ja kolmen maalin johdon.

KalPan parannettua peliään katosi samalla terä vierasjoukkueen hyökkäyspelaamisesta.

Tappara painoi avauserään kaksi maalia lyhyiden ylivoimajaksojen päätteeksi. Molemmilla kerroilla KalPan mies oli juuri hypännyt kaukaloon, mutta maalien taustat oli tehty miesylivoimalla. Kolmannen erän alussa Tappara selvitti kolme alivoimaa, mikä toimi kolmen pisteen takuuna.

Ottelun lopussa Veli-Matti Vittasmäki heitti tyylikkäästi omasta päästä alivoimamaalin tyhjään reppuun.

Erikoista

Vähäiselle peliajalle jäänyt Tapparavahti Niklas Bäckström on torjunut nyt kuusi perättäistä voittoa ja hävinnyt koko kaudella varsinaisella peliajalla yhden ottelun.

Ottelun ratkaisu

KalPan synkkä avauserä ja Tapparan kolmen maalin johto olivat lopulta liian pitkä etumatka kuopiolaisille kurottavaksi. Kotijoukkueella oli mahdollisuutensa päätöserässä ylivoimalla, mutta takaa-ajo jäi lopulta näennäiseksi.

Tappion myötä KalPan matka pudotuspeliviivaan kasvoi jo kuuteen pisteeseen, kun JYP voitti samanaikaisesti Ässät Porissa.