Kuntopuntarien kärkijoukkueet kohtasivat Oulussa – Lukko kaatui maalivahtiinsa

Veini Vehviläinen pelasi kauden viidennen nollapelinsä Liigassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oulussa kohtasivat 20 edellisen ottelun pisterohmut, kun kuntopuntarin kovavireisin joukkue Rauman Lukko saapui vieraaksi Ouluun. Kärpät karkasi ensimmäisessä erässä kolmen maalin johtoon ja voitti ottelun 3–0-lukemin.
Lähtökohdat

Syyskauden vakuuttavasti pisteitä ahminut kärppäjoukkue on viime aikoina hiipunut. Neljään viimeisimpään otteluun kolme tappiota, joista kaksi viimeisintä Jukureita vastaan kotona ja Sportille vieraskaukalossa. Kymmenen ottelun kuntopuntarin sijoitus viisi ei sekään ole sitä, mihin Oulussa on tällä kaudella totuttu. Helpotusta on kuitenkin tiedossa, sillä nuorten MM-kisojen tuoreet maailmanmestarit Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari pelaavat ensimmäisen ottelunsa Kärpissä lähes kuukauteen. Myös kapteeni Atte Ohtamaa palaa kokoonpanoon, pelattuaan viimeksi yli kolme viikkoa sitten. Kaikkia Kärppien ketjuja oli muokattu edellisen päivän ottelusta.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen antoi Kärpille mahdollisuuden voittaa, ja Kärpät käytti mahdollisuutensa. Alussa Vehviläinen pääsi melko helpolla, mutta ottelun puolivälin jälkeen Vehviläinen osoitti, miksi hän on Liigan kärjessä porskuttavan Oulun Kärppien ehdoton ykkösmaalivahti. Nollapeli on aina täyden kympin suoritus.

Puolustuspelaaminen

Kapteeni Ohtamaan paluu nosti kaikkien kärppäpakkiparien tasoa. Ohtamaan tekemä 2–0-maali oli komea kruunu paluuottelulle. Maali kuvasti hienosti Kärppien juonikasta pelitapaa, sillä Ohtamaa teki maalin ikään kuin olisi ollut laitahyökkääjänä.

Hyökkäyspelaaminen

Tietyt pelilliset elementin säilyvät Kärppien pelaamisessa ottelusta toiseen. Lauantain peliesitys ei ollut Kärpiltä erityisen loistokas hyökkäyspään osalta, mutta pelaamisen rakenne yhdessä Lukon alun heikon maalivahtipelaamisen kanssa riittivät voittoon.

Erikoistilanteet

Kärpät oli ennen ottelua Liigan ylivoimatilastossa sijalla kaksitoista. Se on käsittämätön tilanne ylivoimaiselle sarjajohtajalle. Tälläkään kertaa oululaiset eivät saaneet ylivoimamaalia tehtyä. Alivoimapelaaminen sen sijaan toimi tälläkin kertaa paremmin, sillä Lukko jäi ylivoimallakin maaleitta.

Lähtökohdat

Lukko on umpisurkean alkukauden jälkeen parantanut huikeasti. 20 ottelun kuntopuntarissa Lukolla on kärkipaikka ennen toisena olevaa Kärppiä. Edellisistä neljästä ottelusta tosin silläkin on kolme tappiota, kuten Kärpilläkin.

Oskari Setänen aloitti Lukon maalilla, mutta sai tehdä 18. minuutilla Kärppien 3–0-johtomaalin jälkeen tilaa 19-vuotiaalle Lassi Lehtiselle. Setäselle kertyi neljä torjuntaa, torjuntaprosentiksi muodostui 57,1. Mitään YouTubeen päätyviä klassikkoimurointeja Setäselle ei kertynyt, mutta voittavaa maalivahtipelaamistakaan ei ilmennyt.

Lukko ei ollut ottelussa pitkiä aikoja Kärppien pyöritettävänä. Vain ajoittain Lukko oli vaikeuksissa Kärppien hyökkäyspään kiekonsyöttelyn kanssa. Erikoista oli se, että kärppäpelaajat pääsivät monta kertaa laukomaan vapaasti noin 5–7 metrin päästä Lukon maalista.

Raumalaisten hyökkäyspelaaminen toimi loppua kohden paremmin, sitä ennen vain välähdyksittäin. Pääasiassa nopeat vastahyökkäykset loivat raumalaisittain illan vaarallisimpia maalipaikkoja. Hyvävireisen Vehviläisen taakse ei maaleja mene, jos hyökkäyksessä ei ole enemmän juonikkuutta ja maalivahdille maskia.

Ylivoimapelaamista tarjottiin ensimmäisessä erässä kolme kertaa, mutta Lukko ei hyödyntänyt mahdollisuuksiaan. Lukko sai pelata ylivoimaa 43 sekunnin ajan viidellä kolmea vastaankin, mutta todellinen uhka puuttui.

Erikoista

Toisessa erässä Lukon Tarmo Reunasen maila jäi kovassa vauhdissa kärppäpelaajan kanssa kiekosta taistellessa kiinni Raksilan jäähallin kaukaloon. Tilanteesta ei tuomittu kaukalolle jäähyä.