Syvissä vesissä uiva SaiPa oli vartin verran pirteä − Jo HPK:n toinen osuma avauserässä katkaisi kamelin selän

Markus Nenonen leipoi avauserässä näyttävän osuman.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
SaiPan pirteä alku kuivui nopeasti kasaan. HPK näytti menevän jo menojaan, mutta sortui jäähyilyyn päästäen vieraat iholle kolmannessa erässä. SaiPan kiri ei kuitenkaan kantanut loppuun asti ja väkevät kaksi ensimmäistä erää riittivät HPK:lle voittoon.
Lähtökohdat

TPS katkaisi HPK:n kotiotteluiden voittoputken edellisen viikon perjantaina. Ottelu ratkesi vasta jatkoajalla, joten HPK oli napannut pisteitä edellisistä kahdeksasta ottelustaan. Se oli hävinnyt pisteputken aikana TPS:n lisäksi ainoastaan Pelicansille.

Keskiviikon otteluun SaiPaa vastaan HPK lähti ilman juonikasta Niclas Luceniusta.

Maalivahtipelaaminen

Joona Voutilainen ei kovasti joutunut huhkimaan. Vaikka kiekkoja ei taakse kolissutkaan, leimasi HPK-kassarin otteita lievä hermostuneisuus.

Puolustuspelaaminen

HPK oli alussa vastaanottavana osapuolena, mutta piti keskustan kurissa SaiPan päästyä vauhdilla alueelle. Erityisesti toisesta erästä alkaen HPK:n trap-pelaaminen toimi. Organisoitu yhteistyö hoiti loput.

Kolmannessa erässä SaiPa sai uutta uskoa tekemiseensä ja aiheutti HPK:lle kiirettä. Osittain vieraiden aktiivisuus ja osittain HPK:n oma huolimattomuus aiheutti kotijoukkueelle harmaita hiuksia.

Hyökkäyspelaaminen

Avauserään HPK takoi kolme osumaa, mutta toisessa erässä hyökkäyspelaaminen oli rakenteeltaan laadukaampaa. Kotijoukkue vyörytti pitkiä hyökkäyksiä ja vaikkei maaleja syntynytkään, pysyi SaiPan vastahyökkäyspeli kurissa.

Erikoistilanteet

Kotikaukalossa HPK:n ylivoimapeli on yskähdellyt, mutta SaiPan kustannuksella ylivoimatehojakin ilmestyi.

Huolimattomuusvirheet johtivat siihen, että myös HPK:n jäähyaition ovet kävivät tasaiseen tahtiin. Alivoimalla HPK pelasi pääasiassa tiiviisti, mutta SaiPa onnistui luomaan kourallisen tekopaikkoja. Kolmannen erän alussa vierailijat pääsivät pelaamaan kahden pelaajan ylivoimalla ja hyödynsikin tilaisuutensa oivallisesti.

Lähtökohdat

Tero Lehterän joukot ovat taapertaneet synkissä merkeissä. Viime aikoina se on onnistunut voittamaan Pelicansin ja JYPin, mutta voittoja edelsi viiden ottelun tappioputki. Edellisessä ottelussaan viime viikon lauantaina SaiPa taipui Lukolle maalein 4-1.

Lappeenrantalaisten iloksi kultakupärä Tomáš Záborský palasi Hämeenlinnassa kokoonpanoon kärsittyään pelikieltonsa. Slovakialaisen edellinen ottelu oli 3.1.2020.

Olisi vaatinut nappi-iltaa, jotta Karolus Kaarlehto olisi voinut pelata voiton SaiPalle. Sitä ei saatu, joten haparoivan puolustuksen takana pelanneen Kaarlehdon taakse ladottiin neljä osumaa.

Omassa päässä SaiPa oli tuuliajolla tai korkeintaan kohtalaisena takaa-ajajana. Vastustajan pitkät hyökkäykset pumppasivat piimää SaiPa-puolustuksen jalkoihin, eikä lappeenrantalaiset pystyneet pitämään sektoria tiiviinä.

Vierasjoukkueen alku oli räväkkä. SaiPa vei kiekkoa vauhdilla luistelemalla hyökkäysalueelle. Vaikka se ei tuottanutkaan maalipaikkoja, pystyi SaiPa pysymään kiekossa ja pitämään HPK:n puolustuskannalla.

Lappeenrantalaisten usko lopahti kuitenkin jo avauserässä HPK:n toisen maalin jälkeen. Viimeistään toisen erän alkupuolen tehokas HPK-trap ja pitkät hyökkäykset puristivat mehut pois SaiPan hyökkäyspelistä.

Kolmanteen erään SaiPa ryhdistäytyi jälleen, mutta kahden ensimmäisen erän läpsyttely oli aiheuttanut saavuttamattoman etumatkan vastustajalle.

Ylivoimalla SaiPa oli vaarallinen. Teemu Ramstedt operoi Záborskýn kanssa ja puolustaja Jimi Jalonen väläytteli kiekollisia kykyjään. Molemmat Lehterän pääasiallisista ylivoimaviisikoista esiintyivät hyvin, vaikka tulos jäikin laihaksi. Kolmannen erän alun viidellä kolmea vastaan pelattu ylivoima tuotti kuitenkin tulosta.

Alivoimalla SaiPa ei saanut pidettyä HPK:ta kurissa.

Ottelun ratkaisu

SaiPan pyristely tuntui lakkaavan Markus Nenosen 2−1-osumaan. Maalipyssy naulasi kauden 13. osumansa avauserässä ajassa 14.53. Nenonen nappasi päätykiekon haltuunsa ja napautti kiekon pienestä kulmasta rystypuolelta maalin kattoon.