Sport kolmen maalin takaa rinnalle ja ohi kurittoman HIFK:n

Mika Järvinen tarjosi mahdollisuuden voittoon.
Kuva © Teemu Grönroos
Kaksi erää Sport kävi viivytystaistelua Mika Järvisen johdolla. Kolmannen erän alkuun HIFK jäi henkisesti pukukoppiin. Jatkoajalle venyneen ottelun vei joukkue, joka janosi voittoa enemmän.
Lähtökohdat

HIFK lähti hienoisena suosikkina illan otteluun. Viidessä viimeisessä ottelussaan IFK oli päässyt neljästi pisteiden makuun. Kotona IFK on ollut vahva Sportia vastaan.

Maalivahtipelaaminen

Atte Engrenille tuli muutama vaarallinen tilanne torjuttavaksi heti ottelun alkuun. Yksi näistä oli Toni Kallelan läpiajo. Kallela pääsi toisenkin kerran nokikkain Engrenin kanssa neljä minuuttia ennen erätaukoa, mutta hukkasi kiekon ennen laukausta.
Yleisöä kohahduttanut huippuhetki oli hanskapelastus toisen erän lopussa IFK:n pelatessa ylivoimaa. Aleksi Ainali yritti läheltä ylös kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi.
Kolmannen erän alussa Sport ohitti kolmella laukauksella Engrenin kahdesti. Näistä maaleista Engreniä on turha syyttää. Kolmannessa erässä Engren oli selvästi virkaveljeään työllistetympi.

Puolustuspelaaminen

Pahoja ongelmia ensimmäisessä erässä, mutta HIFK selvisi takaiskuitta. Merkkausvirheitä tulee edelleen liikaa HIFK:lle. Toinen erä oli vahvaa HIFK-hallintaa ja puolustus ei joutunut koville.

Kolmannen erän alussa kaikki HIFK:n pelaajat eivät syttyneet taistelemaan voitosta, ja Sport pääsi luvattoman helposti tekopaikoille.

Hyökkäyspelaaminen

Juhani Tyrväinen karkasi oman jäähynsä jälkeen ensimmäisessä erässä läpiajoon. Maalintekoyritys ei onnistunut, mutta sitä seurasi melkoinen pyörityspeli Sportin päädyssä. Tuon pyörityksen aikana HIFK:lle siunaantui kolme maalintekopaikkaa. Maalitili ei vielä auennut, mutta merkkejä tulevasta oli näkyvissä.
Ykkösketju avasi maalihanat. Erik Thorell syötti vasemmasta kulmasta ja Joonas Rask laukoi keskeltä kiekon reppuun. Reilua kahta minuuttia myöhemmin Teemu Eronen katkaisi Sport-avauksen siniviivalla ja kiihdytti itsensä nokikkain Järvisen kanssa – kiekko längistä sisään tilanteeksi 2–0.
Toisessa erässä HIFK:nm hyökkäyspeli sai Sportin sortumaan jäähyihin. Esimerkiksi Teemu Engberg tarjoli Ilmari Pitkäselle tekopaikan. Spotille jäähy koukkaamisesta.

Ykkösketju oli selkeästi näkyvin osa HIFK:n hyökkäyspelaamisessa. Erik Thorell ohjasi Joonas Raskin syötön maaliin Järvisen vartioiman maalin edustalta.

Oman alueen huolimaton kiekollinen pelaaminen tarjosi Sportille kolmannen erän puolivälissä mahdollisuuden 4–4 -tasoitukseen. Sport ei jättänyt paikkaakäyttämättä.

Erikoistilanteet

HIFK pääsi yrittämään useasti ylivoimaa, mutta onnistui vain kertaalleen. Paikkoja maalin tekoon HIFK kuitenkin loi lähes jokaisella ylivoimallaan. Jo ensimmäisessä Rask pääsi ampumaan keskeltä ei maalia, viivalta laukauksia.
Toisessa erässä komean syöttökuvion jälkeen Joonas Rask siirsi kiekon helposti lähietäisyydeltä maaliin.

Lähtökohdat

Ennen illan HIFK-ottelua Sport oli voittanut kauden vieraspeleistään tasan puolet. Joukkue suorittaa tasavahvasti kotonaan ja vieraissa.

Mika Järvisen vartioima maali oli tulituksen kohteena kaksi ensimmäistä erää ottelun alkua lukuun ottamatta. Järvinen torjui tukun laukauksia jo IFK:n ensimmäisen ylivoiman aikana. Järvinen piti Sportia mukana ottelussa. Hänen ansiostaan peli ei revennyt.

Sport ei vakuuttanut oman alueen pelaamisessaan ensimmäisessä erässä. Myöskään toisessa erässä Sport ei päässyt helpolla ja peli näytti viivytystaistelulta. Sport joutui usein turvautumaan sääntöjen vastaiseen mailahäirintään. Toisessa erässä Sport pelasi alivoimaa vain hieman vähemmän kuin tasakentällisin.

Kolmannessa erässä Sport oli kentällä taistelevampi joukkue. Se näkyi selvästi puolustuspelaamisessa.

Ensimmäisen erän alussa Sportin hyökkäys loi jatkuvasti tilanteita HIFK:n päätyyn. Ottelun edetessä Sportin kiekonhallinta väheni.
Sport sai ensimmäisen maalinsa toisessa erässä vastahyökkäyksestä. Antti Kalapudas ohjasi taitavasti maalin edestä Olavi Vauhkosen laidalta tulleen syötön maaliin.
Sport sai HIFK:n lepsuillessa useasti mahdollisuuden maalintekoon lähietäisyydeltä.
Kolmanteen erään Sport tuli vahvasti ja sai tasoitettua pelin muutamassa minuutissa.

Sportin kolmannen erän maalit olivat eri ketjujen käsialaa. Koko joukkue oli herännyt taistelemaan pisteistä.

Sport taisteli kaksi alivoimaa ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä alivoimaa tuli paljon lisää tapettavaksi. Ensimmäisestä IFK rankaisi ja siirtyi jo 3–0 johtoon.

Kertaalleen Sport sai alivoimalla maalintekotilanteen HIFK:n päätyyn.