HIFK:n valtteja olivat Kulmala ja Ruusu - Erikoistilanteet ponnettomia

Helsingissä nähtiin kovaa laitakamppailua ja vähän maaleja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingissä nähtiin perjantaina vähämaalinen ja puolustusvoittoinen kamppailu. Ratkaisu nähtiin vasta viimeisessä erässä, kun Lauri Kulmala laukoi ottelun ainoan osuman. Markus Ruusu puolestaan torjui kauden ensimmäisen nollapelinsä.
Lähtökohdat

Neljän ottelun voittoputkessa kulkenut HIFK törmäsi Tapaninpäivän ottelussa suoraan sanottuna seinään. Pelicans jäädytti stadilaisten hyökkäyksiä tehokkaasti keskialueella ja paine Pelicans päädyssä tuppasi kilpistymään maalin edessä seisoviin lahtelaispuolustajiin. Kilpirintojen puolustuspelaaminen puolestaan näytti aika-ajoin taantuneen jo taakse jääneen tappiokierteen aikaiselle tasolle.

Huomionarvoista oli, että Iikka Kangasniemi joutui jättämään leikin kesken ottelun puolivälissä. HIFK:n nuoret taiturit edustavat Suomea nuorten mm-kisoissa ja Kyle Quincey uupuu kokoonpanosta pelatessaan Splengler Cupissa. Päänvaivaa eniten vastustajalle on aiheuttanut Juhani Tyrväisen johtama vitja. HIFK-kapteeni Lennart Petrell suihkutti tuoreutta tilastoihin onnistuttuaan Pelicansia vastaan maalinteossa.

Maalivahtipelaaminen

Helsingissä torjuntavastuun kantoi vaihteeksi Markus Ruusu. Verkonvartija otti nappikoppeja ja tuli testatuksi myös rangaistuslaukauksesta, kun David Tomášek sai mahdollisuuden yrittää maalivahdin sivuuttamista toisessa erässä. Ruusu oli hereillä tilanteessa ja sai tililleen kauden ensimmäisen nollapelin.

Puolustuspelaaminen

HIFK oli puolustuskannalla lähes koko ensimmäisen erän. Kiekonmenetykset toivat vastustajalle maalipaikkoja, mutta onnetarkin oli kotijoukkueen puolella. Isännän päästyä peliin mukaan ei JYP enää päässyt paineistamaan yhtä paljon. Maalin myötä kotijoukkueen itsevarmuus kasvoi ja HIFK puolusti kurinalaisesti kolmannessa erässä.

Hyökkäyspelaaminen

Ensimmäisien minuuttien aikana HIFK paineisti JYPn alakertaa pääsemättä maalintekosektorille. Erän edetessä huolimattomat syötöt johtivat kiekonriistoihin ja ote katosi typerien jäähyjen myötä. Toisessa erässä HIFK ei lusinut ja pääsi peliin mukaan. Hyvä tohina ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Ratkaisu nähtiin kolmannessa, kun Lauri Kulmala pääsi läpiajoon ja laukoi joukkueensa voittomaalin.

Erikoistilanteet

Ylivoimapeli ei ottanut toimiakseen. JYP pääsi katkaisemaan hyvät pyörityksen aihiot ja harvat laukaukset pysähtyivät alivoimanelikkoon. HIFK pelasi loistavaa alivoimapeliä. Joukkue blokkasi laukauksia ja karvasi purkujen jälkeen korkealta.

Lähtökohdat

JYP kaipaa kipeästi selkärangan suoristamista. Perjantaihin lähdettäessä kolmen pisteen merkitystä ei voinut vieraan osalta vähätellä, sillä pudotuspelit ovat karkaamassa hurrikaanipaidoilta. JYP näki ennen joulutauolle lähtöä turhan monta jatkoaikaa ja keskiviikon ottelu päättyi hyvän alun jälkeen tylysti Kärppien 6-2 voittoon. Vahva puolustuspelaaminen suli pahasti.

Keskiviikkona kokoonpanoon palannut Mikko Mäenpää tuo ruutia JYPin puolustukseen ja hyökkäysosasto saa sitä kautta kovempaa tulitukea alakerrasta. Hyökkäyskatraasta ei joukkueella taitoa puutu. Eric Perrin, Jani Tuppurainen ja Jarkko Immonen ovat esimerkiksi niitä joita tulee pitää silmällä.

Eetu Laurikainen hoiti hommansa siinä missä virkaveljensä HIFK-maalilla. Kulmalan läpiajotilanteessa mies joutui nöyrtymään.

Ensimmäisessä erässä JYP-puolustusta ei kunnolla edes testattu. Kun HIFK pääsi peliin mukaan, hoiti se tehtävänsä pelin ratkaissutta kömmähdystä lukuunottamatta hyvin.

JYP hallitsi ensimmäistä erää. Kiekonriistot loivat yksilöille sauman onnistumisiin ja kotijoukkueen ottamat rangaistukset toivat tilaisuuden väsyttää vastustajaa. Maalin takaa-ajoasemassa pääsy puolustusalueelta pois oli takkuista.

JYP puolusti hyvin eikä antanut vastustajalle tilaa päästä parhaille maalintekopaikoille. Ylivoimalla laukaukset kilpistyivät maalia puolustaviin punapaitoihin. Viimeisessä erässä JYPlle tarjottu mahdollisuus tulla ylivoimalla tasoihin meni harakoille ja ottelun loppu ilman maalivahtia ontui pahasti. Tomášekin yritys yllättää Ruusu olisi puolestaan voinut olla ovelampi.