Mielipide

Zach Werenski on jo tulokkaana NHL-puolustajien eliittiä

NHL / Kolumni
Lahjakkuus on konkretisoitunut tulokseksi, kun 19-vuotias amerikkalainen on noussut Columbus Blue Jacketsin kärkipuolustajaksi jo ensimmäisellä NHL-kaudellaan.

Blue Jackets varasi puolustaja Zach Werenskin kahdeksantena vuoden 2015 varaustilaisuudessa. Taitava amerikkalainen pelasi vielä hyvän yliopistokauden ja erinomaiset alle 20-vuotiaiden MM-kisat ennen kuin aloitti NHL-uransa syksyllä 2016.

Werenski tiedettiin lahjakkaaksi ja taitavaksi puolustajaksi, mutta tuskin edes amerikkalaisen varannut GM Jarmo Kekäläinen uskalsi odottaa Werenskin dominoivan NHL-kaukaloita heti tulokaskaudellaan.

Kenties Blue Jacketsin huippuvire johtuukin enemmän Werenskistä kuin Werenskin tehot joukkueesta ympärillään.

Tulokkaista Blue Jackets -puolustajaa tehokkaampia ovat olleet vain Patrik Laine, Auston MatthewsMitch Marner ja William Nylander. Ylivoimalla Werenski on NHL:n viidenneksi tehokkain puolustaja.

Eikä Werenskin osaaminen rajoitu pelkästään hyökkäyspelaamiseen. 19-vuotias tulokas on tiukasti Blue Jacketsin neljän kärkipuolustajan joukossa myös peliajalla mitattuna. Erityisesti Jack Johnson ja Ryan Murray ovat joutuneet luovuttamaan vastuutaan nuorelle Werenskille.

Blue Jackets pelaa erinomaista kautta ja on itäisen konferenssin kärkijoukkueita. Puolustuksessa on Werenskin lisäksi kolme kokeneempaakin ensimmäisen kierroksen varausta, joten ison roolin valtaaminen on ollut tulokkaalta huippusuoritus.

Ylivoimalla Werenski on pelannut lähes tuplasti enemmän kuin seuraavaksi ahkerin ylivoimapuolustaja Jones. Alivoimalla Werenskin rooli on ollut pieni, mutta tasakentällisin pelipaikka on ollut ykköspuolustaja Seth Jonesin parina.

Nuori amerikkalainen voisi hyödyntää isoa kroppaansa aktiivisemmin taklaus- ja blokkipelaamisessa, mutta kiekonriistoissa ja edistyneissä tilastoissa Werenski on joukkueensa kärkeä ja pärjää hyvin kaikki NHL-puolustajat mukaan lukienkin.

Kaiken lisäksi Werenski pelaa vasta tulokassopimuksensa ensimmäistä kautta, ja hyvät tehot ovat joukkueelle edullisia.

Olisi helppo ajatella, että tulokaspuolustaja pärjää niin hyvin, koska Blue Jackets pelaa joukkueena erinomaisesti. Kuitenkin Werenski on jo 30 ottelussa tehnyt lähes yhtä paljon pisteitä kuin tehokkain Blue Jackets -puolustaja Murray viime kaudella.

Kenties Blue Jacketsin huippuvire johtuukin enemmän Werenskistä kuin Werenskin tehot joukkueesta ympärillään.

» Lähetä palautetta toimitukselle