Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Yhteisöllisyys auttaisi Espoo Unitedia – jos sitä olisi

Espoo Unitedin ja sen potentiaalisten kannattajien yhteiselo lähti väärälle uralle heti alussa. Sekin näkyy nyt kriisissä.

Blues kuului vuosia suomalaiseen jääkiekkoon, vaikka sen toiminta päättyi keväällä 2016 konkurssiin. Voidaan sanoa, että Blues eli kultavuotensa kausina 2006–2014, jolloin seura nappasi kaksi SM-hopeaa. Vaikkei Bluesia mestaruudella siunattukaan, voitti se silti usean kauden aikana Arto Kivilinna -palkinnon. Palkinto jaetaan seuralla, joka on kauden aikana menestynein, kun mukaan lasketaan miesten joukkue, naisten joukkue sekä junioreista A-, B- ja C-juniorit.

Kannattajakulttuuri on Suomessa aika pieni käsite, kun verrataan moneen muuhun Euroopan maahan. Espoossa kannattajakulttuuri sai ponnahduksensa 2010-luvulla, jolloin Bluesin ympärille rakentui positiivista meininkiä katsomossa. Bluesin otteluissa kävi pienen pieni porukka, mutta yhtäkkiä kannattajia olikin satapäinen ryhmä, joka piti meteliä katsomossa niin koti- ja vieraspeleissä. Vuosien aikana Bluesin kannattajaporukka sai myöskin kunnioitusta muiden SM-liigaseurojen kannattajaryhmissä.

Vaikka Bluesin tarina loppui todella surullisesti, silti sen ympärille kerkesi kasvaa jotain erittäin kaunista. Se kaunis asia oli yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen. Bluesin aikana jokainen kannattaja kuului samaan perheeseen ja sai tuntea, että heistä todella välitettiin. Viimeisenä kautena kannattajat yrittivät tukea parhaansa mukaan talousvaikeuksien kanssa rypenyttä rakasta seuraansa. Kannattajat hengittivät seuran tukena kuin sairasvuoteella, jossa lopulta toinen lopettaa hengittämisen kokonaan.

Bluesin konkurssin jälkeen Espoo sai uuden urheiluseuran, Espoo Unitedin, jonka omistaa liikemies Jussi Salonoja. Salonoja omisti myös Bluesin aiemmin 2000-luvulla.

United perustettiin reilu vuosi sitten toukokuussa. Se keräsi Bluesin kannattajien keskuudessa erilaisia mietteitä, osa oli innoissaan, osa todella epävarmoja. Saman vuoden kesällä internetiin ilmestyi gallup, jossa ihmiset saivat äänestää uudelle seuralle nimeä. Kuten arvata saattoi, äänestyksen voitti Blues melko reilulla äänimäärällä. Toiselle sijalle tuli perinteikäs Kiekko-Espoo. Epäselväksi jäi, oliko verkkoäänestyksen takana uuden seuran organisaatio vai ei, mutta yleinen mielipide tuli selväksi.

Salonoja oli kuitenki jo päättänyt, että seuralle tulee aivan uusi nimi. Mikä oli itseasiassa ihan hyvä asia, sillä jos uuden seuran nimeksi olisi tullut Kiekko-Espoo, se olisi ollut monelle uuden sukupolven kannattajalle aivan tuntematon nimi. Ja Blues puolestaan olisi tuonut seuralle jo valmiiksi tumman varjon eikä uudet yhteistyökumppanit olisi välttämättä lähteneet kovinkaan helposti mukaan toimintaan.

Kannattajille annettiin myös mahdollisuus päästä juttelemaan kokouksessa Salonojan sekä seuran toimitusjohtajan Olli Aron kanssa. Todellisuudessa kannattajat olivat siellä lähinnä kuunteluoppilaina, kun Saloja kylmästi ilmoitti, että seurasta tulee Espoo United.

Tuoreen seuran potentiaalisten tukijoiden ja seurajohdon väliin syntyi jo tuolloin pieni railo. Moni kannattaja koki tulleensa pienesti huijatuksi, sillä usea luuli voivansa vaikuttaa asioihin. Totta kai seuran omistaja tekee päätökset, mutta Salonojan teki erittäin suuren ja merkityksellisen virheen, kun hän ei koonnut kannattajia kunnolla yhteen ja pyrkinyt saamaan heitä Unitedin taakse.

Näin kannattajat olisivat ainakin saaneet tuoda oman mielipiteensä julki ja oltaisiin varmasti vältytty parista ylilyönnistä, jotka tapahtuivat kauden alettua. Se tiivis ja yhtenäinen porukka, jotka kannatti aikanaan, Bluesia hajosi yhdessä silmäyksessä kahtia. Meni pitkään, että nämä kaksi porukkaa pystyivät edes jonkinlaiseen kanssakäymiseen. Joillekin espoolainen edustusjääkiekkoilu oli paljon tärkeämpää kuin nimi tai logo. Oli myös niitä, joille painoi enemmän vaakakupissa juuri nimi ja logo.

Myöhemmin kauden aikana Unitedista ollaan oltu yhteydessä juuri niihin Bluesin kannattajiin, jotka eivät lähteneet mukaan, mutta konkreettisempaa ei ole saatu aikaiseksi. Bluesin aikana kannattajille myytiin varsin edullisia kannattajakausikortteja. Unitedista ei olla osattu perustella mitenkään, miksi kannattajille ei kausikortteja myydä tai sitä, miksi ylipäätään kannattajille hyvin tuttu paikka "Kulma" siirtyi normaalikatsomoksi.

Jos Unitedilla on tulevaisuus, organisaation kannattaisi ottaa kannattajat paremmin huomioon. He ovat espoolainen voimavara.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

HS: Mestiksen kriisiseuraa haetaan konkurssiin jälleen

MESTIS | 20.3.2018 15:50
Kuukausi sitten Ilmarisen eläkerästien myötä konkurssin välttänyt espoolaisseura on jälleen suden hampaissa. Runkosarjaan kaudensa päättänyt Espoo United haetaan taas konkurssiin muun muassa verovelkojen takia. lue lisää

Kolme syytä, miksi Espoo United jäi pudotuspelijunasta

MESTIS | 12.3.2018 9:30
Espoo Unitedin kauden päättyminen runkosarjaan oli suuri pettymys. Kokoonpanolla olisi pitänyt pystyä parempaan, mutta paremman valmennuksen ja tiiviimmän joukkuepelin ryhmät menivät edelle. lue lisää

Jäähdytysaineet vuosivat jäälle Vantaalla - pääkaupunkiseudun kamppailu siirtyy harjoitushalliin

MESTIS | 17.2.2018 16:44
Vantaan Trio Areenan putkiongelmat siirtävät Kiekko-Vantaan ja Espoo Unitedin välisen ottelun harjoitushalliin. lue lisää

Törkyhuutelu toi Summaselle kunnianloukkaussyytteen

MESTIS | 16.2.2018 11:26
Mestiksen Espoo Unitedia valmentaessaan Raimo Summanen haukkui silloista Hermeksen päävalmentajaa Antti Karhulaa pedofiiliksi. Nyt asia on edennyt oikeuslaitoksen rattailla. lue lisää

Mestis-tähdet tutuiksi: Rutanen uskoo yhteishengen voimaan − "Päätettiin, että nyt riittää läpsyttely"

MESTIS | 11.2.2018 15:31
Espoo Unitedin Aleksi Rutanen on tällä kaudella ollut yksi joukkueensa vahvimmista lenkeistä. Tähän mennessä tehot 12+13 iskenyt hyökkääjä jakoi Jatkoajalle mietteitään espoolaisten kuluneesta kaudesta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Mika Norja

Espoo United #30 L mv
s. 1984 Lohja
188CM / 92KG
SOPIMUS: 2018 (2019)