Yhteisöllisyys auttaisi Espoo Unitedia – jos sitä olisi

Espoo Unitedin ja sen potentiaalisten kannattajien yhteiselo lähti väärälle uralle heti alussa. Sekin näkyy nyt kriisissä.

Blues kuului vuosia suomalaiseen jääkiekkoon, vaikka sen toiminta päättyi keväällä 2016 konkurssiin. Voidaan sanoa, että Blues eli kultavuotensa kausina 2006–2014, jolloin seura nappasi kaksi SM-hopeaa. Vaikkei Bluesia mestaruudella siunattukaan, voitti se silti usean kauden aikana Arto Kivilinna -palkinnon. Palkinto jaetaan seuralla, joka on kauden aikana menestynein, kun mukaan lasketaan miesten joukkue, naisten joukkue sekä junioreista A-, B- ja C-juniorit.

Kannattajakulttuuri on Suomessa aika pieni käsite, kun verrataan moneen muuhun Euroopan maahan. Espoossa kannattajakulttuuri sai ponnahduksensa 2010-luvulla, jolloin Bluesin ympärille rakentui positiivista meininkiä katsomossa. Bluesin otteluissa kävi pienen pieni porukka, mutta yhtäkkiä kannattajia olikin satapäinen ryhmä, joka piti meteliä katsomossa niin koti- ja vieraspeleissä. Vuosien aikana Bluesin kannattajaporukka sai myöskin kunnioitusta muiden SM-liigaseurojen kannattajaryhmissä.

Vaikka Bluesin tarina loppui todella surullisesti, silti sen ympärille kerkesi kasvaa jotain erittäin kaunista. Se kaunis asia oli yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen. Bluesin aikana jokainen kannattaja kuului samaan perheeseen ja sai tuntea, että heistä todella välitettiin. Viimeisenä kautena kannattajat yrittivät tukea parhaansa mukaan talousvaikeuksien kanssa rypenyttä rakasta seuraansa. Kannattajat hengittivät seuran tukena kuin sairasvuoteella, jossa lopulta toinen lopettaa hengittämisen kokonaan.

Bluesin konkurssin jälkeen Espoo sai uuden urheiluseuran, Espoo Unitedin, jonka omistaa liikemies Jussi Salonoja. Salonoja omisti myös Bluesin aiemmin 2000-luvulla.

United perustettiin reilu vuosi sitten toukokuussa. Se keräsi Bluesin kannattajien keskuudessa erilaisia mietteitä, osa oli innoissaan, osa todella epävarmoja. Saman vuoden kesällä internetiin ilmestyi gallup, jossa ihmiset saivat äänestää uudelle seuralle nimeä. Kuten arvata saattoi, äänestyksen voitti Blues melko reilulla äänimäärällä. Toiselle sijalle tuli perinteikäs Kiekko-Espoo. Epäselväksi jäi, oliko verkkoäänestyksen takana uuden seuran organisaatio vai ei, mutta yleinen mielipide tuli selväksi.

Salonoja oli kuitenki jo päättänyt, että seuralle tulee aivan uusi nimi. Mikä oli itseasiassa ihan hyvä asia, sillä jos uuden seuran nimeksi olisi tullut Kiekko-Espoo, se olisi ollut monelle uuden sukupolven kannattajalle aivan tuntematon nimi. Ja Blues puolestaan olisi tuonut seuralle jo valmiiksi tumman varjon eikä uudet yhteistyökumppanit olisi välttämättä lähteneet kovinkaan helposti mukaan toimintaan.

Kannattajille annettiin myös mahdollisuus päästä juttelemaan kokouksessa Salonojan sekä seuran toimitusjohtajan Olli Aron kanssa. Todellisuudessa kannattajat olivat siellä lähinnä kuunteluoppilaina, kun Saloja kylmästi ilmoitti, että seurasta tulee Espoo United.

Tuoreen seuran potentiaalisten tukijoiden ja seurajohdon väliin syntyi jo tuolloin pieni railo. Moni kannattaja koki tulleensa pienesti huijatuksi, sillä usea luuli voivansa vaikuttaa asioihin. Totta kai seuran omistaja tekee päätökset, mutta Salonojan teki erittäin suuren ja merkityksellisen virheen, kun hän ei koonnut kannattajia kunnolla yhteen ja pyrkinyt saamaan heitä Unitedin taakse.

Näin kannattajat olisivat ainakin saaneet tuoda oman mielipiteensä julki ja oltaisiin varmasti vältytty parista ylilyönnistä, jotka tapahtuivat kauden alettua. Se tiivis ja yhtenäinen porukka, jotka kannatti aikanaan, Bluesia hajosi yhdessä silmäyksessä kahtia. Meni pitkään, että nämä kaksi porukkaa pystyivät edes jonkinlaiseen kanssakäymiseen. Joillekin espoolainen edustusjääkiekkoilu oli paljon tärkeämpää kuin nimi tai logo. Oli myös niitä, joille painoi enemmän vaakakupissa juuri nimi ja logo.

Myöhemmin kauden aikana Unitedista ollaan oltu yhteydessä juuri niihin Bluesin kannattajiin, jotka eivät lähteneet mukaan, mutta konkreettisempaa ei ole saatu aikaiseksi. Bluesin aikana kannattajille myytiin varsin edullisia kannattajakausikortteja. Unitedista ei olla osattu perustella mitenkään, miksi kannattajille ei kausikortteja myydä tai sitä, miksi ylipäätään kannattajille hyvin tuttu paikka "Kulma" siirtyi normaalikatsomoksi.

Jos Unitedilla on tulevaisuus, organisaation kannattaisi ottaa kannattajat paremmin huomioon. He ovat espoolainen voimavara.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Espoo Unitedin pelaaja-arviot 2016-17: Maalivahti suurin onnistuja

MESTIS | 21.7.2017 12:00
Espoo Unitedin ensimmäinen kausi Mestiksessä toi alkuvaikeuksien jälkeen pronssimitalit. Parhaimmat onnistujat löytyivät joukkueen peräpäästä. lue lisää

Miksi Espoo Unitedia ei korvattaisi Mestiksessä?

MESTIS | 13.7.2017 12:53
Jääkiekkoliiton kilpailupäällikön Pirkka Antila pysyy tiukkana: jos Espoo United kaatuu, Mestiksessä pelaa 11 seuraa. lue lisää

Espoolainen mobiiliverkko toimii Jussi Salonojan areenan maksamattoman sähkölaskun takia aggregaatilla

MESTIS | 9.7.2017 14:09
Espoossa tällä viikolla vaivanneet matkapuhelinten kuuluvuusongelmat johtuvat Metro Areenan sähköjen katkeamisesta. Ongelma on korjattu polttoainekäyttöisellä siirrettävällä aggregaatilla. lue lisää

Metro Areena -kompleksissa on kosteusvaurioriski – Espoon kaupunki osaomistajana

MESTIS | 9.7.2017 12:39
Metro Areenan harjoitushallissa on kosteusvaurioriski, sanoo Espoon kaupungin edustaja. Julkisin varoin operoiva kaupunki omistaa harjoitushallista 45 prosenttia. lue lisää

Espoo Unitedin pelaajat valmistautuvat joukkopakoon - palkkoja edelleen maksamatta

MESTIS | 7.7.2017 21:55
Espoosta taas kuuluu ikäviä uutisia, sillä seura ei ole vieläkään maksanut palkkoja. Samalla myös Unitedin Mestis-joukkueen pelaajat ovat alkaneet etsiä pelipaikkaa muualta. lue lisää

Kommentit

Nico Viksten

s. 1997
185CM / 76KG
SOPIMUS: 2018