Mielipide

Vuosi sinne, toinen tänne

NHL / Kolumni
Onko Ryan O'Reilly todella uhrauskelpoinen pelaaja? Voiko tämän tasoisen kaverin laskea tosissaan Venäjälle?

Ryan O'Reillyn ja Colorado Avalanchen välinen jatkosopimuskiista on mustannut ikävästi Avsin näkymiä työsulun aikana. Seurajohto ja pelaaja ovat olleet eri taajuuksilla uuden sopimuksen ehdoista pitkin syksyä. Erinäisten lähteiden mukaan O'Reilly kaipailee viisivuotista sopimusta ja Avalanche tarjoaa kolmea vuotta. Myös vuosipalkassa on erimielisyyksiä. Puheet vaihtelevat kolmesta miljoonasta neljään ja puoleen miljoonaan.

Kysymys kuuluukin, mikä on O'Reillyn todellinen arvo?

Esimerkki. Saman kesän ykköskierroksen varaus Matt Duchene sai vastikään uuden kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka tuo Duchenelle 3,5 miljoonan taalan vuositulot. Summa on ihan kohtuullisella tasolla, mutta eroavaisuuksia O'Reillyn tapaukseen löytyy.

Duchene floppasi pahasti viime kaudella. Organisaation tulevaisuuden tähtipelaaja pelasi kaksi ensimmäistä kauttaan noususuhtaisesti, mutta viime kauden paha notkahdus laski osakkeita melkoisesti. Hillitty kaksivuotinen diili on perusteltu paketti. Reilu vuosi sitten Duchenelle olisi taatusti maksettu enemmän, jos uusi sopimus olisi päätetty sorvata kesken tulokassopimuksen.

O'Reilly puolestaan on pelannut viimeiset kolme kautta nousujohteisesti. Kahdella ensimmäisellä kaudella pistemäärät pysyivät tasaisena miehen pelatessa kolmosketjun keskellä ja alivoimassa. Kolmannella kaudella kuitenkin natsasi suuremman tontin auettua. Samalla kun muut edellä alisuorittivat, otti O'Reilly ohjat käsiinsä ja nakutteli uransa toistaiseksi parhaat pisteet. Suuremman vastuun koittaessa kanadalainen vastasi huutoon. Näin ollen huhupuheissa pyörinyt maksimisumma neljä ja puoli miljoonaa ei olisi mahdoton. Pienempikin toki riittäisi, mutta ei sen pitäisi estää nuoren ja lupaavan oman varauksen kiinnittämistä. Edes sitten viideksi vuodeksi.

O'Reilly oli todellinen löytö. Kahdensuunnan sentteri, joka monelta skoutilta jäi noteeraamatta. Tosiasia on, ettei Avsilla ole varaa jättää O'Reillyä signaamatta. Avalanche tarvitsee O'Reillyn kaltaisen sentterin joukkueeseensa. Nuori kanadalainen on ottanut aikaisemmin suuren roolin joukkueen alivoimapelistä ja viime kaudella kaveri osoitti pystyvänsä myös hyökkäyspään vastuuseen.

O'Reillystä tuli jo ensimmäisellä kaudellaan mieleen Ryan Kesler. Sama mielikuva on yhä vahvasti pinnassa.

Onko oikeasti yhden tai maksimissaan kahden vuoden lisäsopimus nuorella pelaajalla niin vakava asia? Avalanchen viime vuosien minimaalinen rahankäyttö tekee asiasta suuremman kuin se tosiasiassa on. Kuitenkin samaan aikaan joukkue maksaa David Jonesin kaltaiselle erittäin loukkaantumisherkälle pelaajalle neljä miljoonaa taalaa neljän seuraavan kauden ajan.

Tälläinen jahkailu ei auta asiaa ollenkaan ja siinä valossa O'Reillyn KHL-sopimus on ihan järkeenkäypä keskisormi Avsin seurajohtoa kohtaan.

Ei tämä nyt näin vaikeaa ole. Hoitakaa vain homma kuntoon ja poika askiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle