Vuoden 2016 tehotrio olisi pitänyt hyödyntää alusta asti

Suomella olisi ollut käytössään alle 18-vuotiaiden MM-kisoista valmis tehokentällinen nuorten MM-kisoihin. Alusta saakka sitä ei kuitenkaan hyödynnetty.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kaksi vuotta sitten Aapeli Räsänen, Kristian Vesalainen ja Eeli Tolvanen muodostivat hyvin toimineen tehokentän MM-kultaa voittaneessa joukkueessa. Tolvanen viimeisteli turnauksessa tehot 7+2, Räsänen 3+6 ja Vesalainen 2+4.

Vaikka osa maaleista tulikin ylivoimalla, järjesteli tämä kolmikko käytännössä siis 12 maalia. Tolvanen oli erityisen tärkeä lenkki. Seitsemän tehtyä maalia oli joukkueelle iso asia.

Tänä vuonna tätä kentällistä ei kuitenkaan otettu suoraan käyttöön. Ykkösen keskellä Räsäsen sijaan aloitti Janne Kuokkanen, jonka laidoilla viilettivät vuoden 2016 tehokentästä tutut Vesalainen ja Tolvanen. Räsänen oli sen sijaan kolmoskentällisessä.

Historian valossa ratkaisu oli heikko.

Kun Räsänen nostettiin Slovakia-ottelun aikana takaisin vanhaan paikkaansa, alkoi myös vanhan tehokentällisen pelaajien tekeminen näyttämään paremmalta. Tolvasen sihti oli edelleen vinossa verrattuna vuoden 2016 tason, mutta muuten pelaaminen uhkui positiivista energiaa.

Tehoyksikkö oli palannut taas yhteen.

Kolmikko paransi tuloksellisestikin merkittävästi. Turnauksen kolmen ensimmäisen ottelun aikana Vesalainen oli kerännyt yhden syöttöpisteen (tehotilasto +2), Tolvanen kolme syöttöpistettä (tehotilasto +2) ja Räsänen kaksi maalia (tehotilasto -3).

Tolvanen ja Vesalainen olivat ilman osumia. Räsänen oli kolmoskentällisessä painanut kaksi uunia, mutta omissa oli ollut vaikeaa.

Turnauksen viimeisen reilun kahden pelin aikana, kun kolmikko pelasi jälleen yhdessä, oli jälkikin erilaista. Vesalainen teki huomattavan parannuksen ja viimeisteli tehot 2+3, Räsänen tehot 2+0 ja Tolvanen tehot 1+2. Kunkin pelaajan tehotilastoon lisättiin +4.

Kentän yhdistämisen jälkeen kolmikko viimeisteli viisi maalia, jos aiemmin vain Räsänen oli onnistunut kahdesti kolmoskentällisessä.

On erikoista, että Kuokkasta lähdettiin lähtökohtaisestikaan sovittamaan Räsäsen paikalle. Tolvanen-Räsänen-Vesalainen -kolmikolla oli historiasta hyviä yhteisiä näyttöjä, joiden olisi luullut painavan tässä tilanteessa eniten.

Lyhyessä turnauksessa historian kautta tuleva yhteispeli kannattaa hyödyntää kaikin mahdollisin keinoin. Uusien ketjujen muodostumiseen ja kemian löytymiseen on marginaalisesti aikaa, joten täytyy hämmästellä, miksi tämä kentällinen aluksi rikottiin.

Kuokkasen alle 18-vuotiaiden MM-kisojen kentällisen muodostaminen uudelleen tässä turnauksessa ei ollut pelaajien puitteissa mahdollista, eikä hän saanut itsestään parastaan irti missään vaiheessa.

Kuokkasta ei kuitenkaan pidä syyttää tästä valinnasta. Vika on niiden, jotka valintoja tekivät. Ehkä Kuokkasen paikka olisi ollut laidalla enemmän kuin keskellä, joka saattaa olla tulevaisuudessa NHL:ssä miehen pelipaikka. Hän kuitenkin haki tonttiaan koko turnauksen.

Suomen alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa muodostuneen tehokentällisen olisi kuitenkin pitänyt pelata alusta asti yhdessä. Kuokkasen paikka olisi pitänyt kaavailla alusta asti johonkin muualle.

Kun edes valmiita kokonaisuuksia ei hyödynnetty, miten viisikkopeli olisikaan voinut lähteä toimimaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kanadalaistoimittaja: Nuorten MM-kisaisännyydet jaettu 14 vuoden päähän - Suomi vuorossa vuonna 2027

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 18:11
TSN:n toimittaja Gord Millerin mukaan Kansainvälinen Jääkiekkoliitto on jakanut nuorten MM-kisat pitkälle tulevaisuuteen. lue lisää

Toimitusjohtaja Nurminen: Ahokkaalla vielä vuosi sopimusta

MAAJOUKKUE | 7.1.2018 21:23
Suomen nuorten maajoukkueen valmennuskuvioista jatkossa on ollut epäselvyyksiä. Nyt on kuitenkin varmaa, että Jussi Ahokkaan sopimus nuorten kanssa jatkuu myös ensi kaudelle. lue lisää

Nuorten MM-kisat lukuina: Media lipitti satoja litroja kahvia, finaalissa komein yleisömäärä

MAAJOUKKUE | 7.1.2018 10:00
Jatkoaika kokosi yhteen lukuja Buffalossa pidetyistä nuorten MM-kisoista jäältä ja kulisseista. lue lisää

Nuorten Leijonien pelaaja-arviot - Hyökkäyspään onnistujat olivat kortilla

MAAJOUKKUE | 4.1.2018 11:00
Nuorten leijonien turnaus päättyi karvaaseen tappioon puolivälierässä. Tänäkään vuonna joukkue ei taistellut mitaleista, mutta sentään karsitaan suomalaiset eivät joutuneet, kuten viime vuonna. lue lisää

Nuorten Leijonien turnaus atomeiksi purettuna: Materiaalilla käveltiin pikkumaiden yli, syntipukit hyökkäyspäässä

MAAJOUKKUE | 3.1.2018 14:00
Nuorten Leijonien turnaus päättyi puolivälieriin. Jatkoajan Buffalon-osasto istui puolivälieräpäivän päätteeksi keskustelemaan Suomen suorituksista. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat