Mielipide

Voiko narri nauraa viimeisen naurun?

LIIGA, KHL / Kolumni
Ajatellaan asiaa lompakon kautta. Toisen peleihin olisi tunkua enemmän kuin maamme suurimmassa hallissa on tilaa. Toinen on katsojatavoitteestaan jäljessä jo nyt, ja tuote ei ainakaan ole muuttumassa myyvemmäksi ihan hetkeen.

Jokereiden KHL-loikan piti olla suuren kaliiberin virhe. Koko Suomen uusi helsinkiläisseura on kuitenkin jotenkin onnistunut uuden identiteettinsä luomisessa niin hyvin, että kaipaamaan jäikin ylimielinen Liiga.

Kymmenentuhatta katsojaa saapuu illasta toiseen ihmettelemään Jokerien ja jälleen jonkun hassunnimisen automobiltraktorin kohtaamista − ja samaan aikaan liigapeleissä ihmetellään, missä kaikki taas ovat.

Jokerit on markkinoinut uuden tuotteensa hyvin. Ottelutapahtumaan on panostettu, ja seura on aktiivinen ja mikä tärkeintä, huomioi faninsa esimerkiksi Twitterissä. Vieraspelien televisiointi oli laadultaan alkuun hieman kankeaa, mutta yhteistyö trendikkään Viasatin kanssa rajoitti pahinta kritiikkiä.

KHL:n kompastuskiveksi pelättiin vastustajien persoonattomuutta, mutta tähän mennessä oudot vastustajat on otettu jopa yllättävän kiinnostuneina vastaan. Onhan esimerkiksi Siperia toki eksoottinen, ja Moskovassa ja Pietarissa on suuren maailman tuntua − toisin kuin Liigan uusissa hauissa, Vaasassa ja mahdollisesti tulevassa Kouvolassa. Sori vaan.

Liigan vihatuimman perään ei voitu jäädä edes lällättelemään.

Liiga pyrkii uudistumaan naaraamalla kyytiin uusia joukkueita, mutta se ei paranna suurimpia nykyongelmia. Ottelutapahtuma junnaa paikoillaan, ja samat frisbeet heitellään esimerkiksi Hakametsässä mahdollisimman lähelle keskiympyrää kaudesta toiseen.

Tällä en halua parjata Liigaa, vaan kyseenalaistaa: miksi kannattaja lähtisi katsomaan kallista peliä, kun kaikki ottelut näkee kotisohvaltakin. Se on todellinen haaste itse ottelutapahtumalle.

Voisiko minkään toisen liigaseuran kuin ehkä HIFK:n lähtö jättää samanlaista lovea ihmisten mielenkiintoon? Liigan vihatuimman perään ei voitu jäädä edes lällättelemään, sillä ei Jokerit mihinkään pudonnut. Se rikkoi Suomi-kiekon perinteitä, lähti oma-aloitteisesti itään ja avasi vieläpä pelin menestymällä paitsi kentällä, myös katsomossa.

KHL:ssä joukkueen tarina voi päättyä farssiin, mutta Jokerit ei ole mikään tyhjästä taiottu Lev Praha. Se on perinteikäs seura, jolla on fanipohjaa ja olosuhteet kunnossa. Ja ennen kaikkea se herättää tunteita.

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Viimeistä naurajaa emme vielä tiedä, mutta Jokereilla on aito mahdollisuus. Jokerit on näyttänyt pärjäävänsä ilman Liigaa. Narrinsa menettänyt Liiga taas kulkee kohusta toiseen − eivätkä nekään tunnu sytyttävän kunnolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös