Mielipide

Ville Nieminen kuuluu suomikiekon suurimpiin

LIIGA / Kolumni
Ville Nieminen kuuluu suomalaisen jääkiekon suurimpiin nimiin viime vuonna lopettaneiden Teemu Selänteen, Ville Peltosen ja kumppaneiden tapaan.

Vuosi 2014 oli täynnä haikeita hyvästejä. Teemu Selänne, Ville Peltonen, Sami Kapanen, Jarkko Ruutu... Lista lopettaneista suomalaisen jääkiekon ikoneista on pitkä kuin nälkävuosi.

Nieminen teki hienon NHL-uran. Suu auki, kyynärpäät teroitettuna ja konnankoukut mielessä.

Ville Nieminen lopettaa Ilta-Sanomien mukaan uransa tähän kauteen. Kuten vuotta aiemmin lopettaneet kollegansa, Nieminen kuuluu suomalaisen jääkiekon suuriin pelaajiin.

Niemisen ura jäi alle 400 NHL-otteluun ja laiturin piste-ennätys maailman parhaassa kiekkosarjassa on vain 24 pistettä. Lisäksi tamperelainen ei noussut maajoukkueessa suurien maalien mieheksi kuten moni aiemmin mainituista.

Silti Nieminen kuuluu listalle. Stanley Cup –voitto, pitkä ura ja loistava tarina ovat perustelun toinen puoli, mutta Niemisestä tekee legendan miehen intohimo jääkiekkoa ja kasvattiseuraansa Tapparaa kohtaan.

Nieminen kuuluu niihin viimeisiin todellisen seurauskollisuuden ja urheiluromantiikan kulmakiviin. Sen vuoksi onkin sääli, että Tappara-legenda lopettaa uransa Lukossa. Mutta ei mennä siihen Tappara-johdon mokaan sen enempää.

Niemisen kaikesta huokuva rakkaus lajia kohtaan on melko uniikkia suomalaisessa jääkiekkohistoriassa. Nieminen voi lopetettuaan todeta, että tulipahan annettua pelille kaikki, mikä pelaajana koneesta lähti irti.

Laituri raivasi tiensä pitkän kaavan mukaan AHL:stä isoihin valoihin. Kolme pitkää farmissa vietettyä vuotta toivat heti palkinnoksi Stanley Cupin. Mikä tarina!

Nykyään moni suomalaispelaaja lähtee vastoinkäymisien tullen isompien palkkojen, isomman kaukalon, isomman roolin ja kiekollisemman pelityylin perässä KHL:ään. En syytä heitä siitä pätkääkään, mutta Nieminen halusi todella pelata maailman parhaita vastaan, eikä luovuttanut.

Ja Nieminen myös pääsi heitä vastaan taistelemaan ja teki hienon NHL-uran. Suu auki, kyynärpäät teroitettuna ja konnankoukut mielessä.

Kun kuuntelee Niemisen puhuvan pelistä nimeltä jääkiekko, kuulostaa siltä kuin äiti puhuisi esikoislapsestaan. Se tunne ja rakkaus tulee viemään Ville Niemisen jo valitsemallaan valmentajanpolulla liigavalmentajaksi jonain päivänä.

Tämän kauden loppu ei ole Ville Niemisen ja jääkiekon yhteisen tarinan loppu vaan tietyn vaiheen vaihtuminen toiseen.

Loppuaan kohti menevän pelaajavaiheen viimeiset hetket tulevat olemaan tunteellista seurattavaa meille kaikille. Perjantaina 27. helmikuuta pelattava Tappara-Lukko ja Niemisen aina sytyttävät pudotuspelit ovat vielä edessäpäin.

Nieminen ansaitsee pelaajauransa loputtua suomikiekon arvostuksen. Hän kuuluu niin pelaajana kuin lajin intohimoisena keulahahmona maamme historian suurimpiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös