Mielipide

Varjo hienolle ottelusarjalle

LIIGA / Kolumni
Bluesin ja Lukon ottelusarja on ollut hyvää vääntöä jokaisessa ottelussa. Viisi ensimmäistä peliä tarjosi myös ennen kaikkea rehtiä taistelua, kuten myös kuudennen ottelun ensimmäinen erä. Jatkoerät huomioiden tuo tarkoitti noin 340 minuutin pelaamista. Sitten rysähti.

Tommi Huhtala ja Lauri Tukonen väänsivät kiekosta Bluesin hyökkäyssiniviivan tuntumassa. Tukonen työnsi Huhtalaa saadakseen kiekon tältä pois. Samalla Teemu Nurmi tuli takaa ja taklasi Huhtalaa. Osuma kohdistui ensin yläselkään, mistä se jatkui päähän.

Nurmella ja Huhtalalla oli ollut kränää jo pelin avauserässä, jolloin Huhtala taklasi Nurmea. Tämä jätti varmasti Nurmen hampaankoloon jotain. Kuitenkin Huhtalan ja Lukon välillä on pitkä tarina, joten osa saattoi nähdä tilanteen oikeutettuna kostona.

Tärkeimmältä osaltaan historia juontaa juurensa tammikuun 26. päivään vuonna 2013. Tuolloin pelin ensimmäisessä vaihdossa Huhtala taklasi selästä Tommi Kovasen päin laitaa. Huhtala suihkuun, Kovasen peli päättyi siihen. Jokunen aika myöhemmin selvisi, että samalla päättyi myös kausi. Viime marraskuussa tuli vahvistus sille, että Kovasen ura on ohi kyseisen taklauksen takia.

Huhtalan taklaus oli ruma, ja siitä olisi pitänyt tulla pelikieltoa. Yhden ottelun hän oli sivussa, sillä tilanteessa täyttyi pelaajan kymppitili. Se, että päävideotuomari ei nähnyt tilannetta pelikiellon arvoiseksi, ei ole Huhtalan vika. Kun ottaa huomioon pelaajan merkityksen Bluesille myös hyvässä mielessä, oli selvää, ettei Blues itse laita pelaajaa sivuun.

Tietenkään Huhtalan toiminta taklauksen jälkimainingeissa ei ollut aivan asianmukaista. Se ei kuitenkaan oikeuta kostoon nyt nähdyllä tavalla, enkä väitäkään, että tilanne olisi pitkän suunnitelman tulos. Nurmen ja Huhtalan sukulaisuussuhde varmasti merkitsee pelaajillekin jotain, eikä toiselle haluta kaukalossa näin pahaa. Nurmi aiheutti taklauksellaan hallaa joukkueelleen, vaikka Lukko iskikin alivoimamaalin rangaistuksen aikana. Joukkueen ketjuihin jouduttiin tekemään muutoksia. Tekijä on mahdollisesti sivussa tulevista otteluista. Kyseessä on sen verran tärkeä pelaaja joukkueelleen, ettei Nurmea tahalliseen vahingoittamiseen kannata uhrata.

On muistettava, että Kovanen-tapauksen jälkeen lauantainen oli jo joukkueiden 13. kohtaaminen. Kerran viime kaudella, kerran harjoitusottelussa, viisi kertaa runkosarjassa ja nyt kuusi kertaa pudotuspeleissä. Jos tapaus olisi toden teolla haluttu kuitata, se olisi tehty jo aiemmin. Eikä tilanteessa, jossa joukkue pelaa mahdollisesti ratkaisevan pudotuspelin toista erää ja on maalin tappiolla.

Ennen lauantaita Lukon pelaajat olivat usein hakeneet Huhtalaa, mutta sääntöjen mukaan. Juuri niin kuuluukin tehdä pelin hengen mukaisesti. Huhtala ei ole ollut pelillisesti aivan parhaimmillaan sarjassa, joten siltä osin Lukon voi sanoa onnistuneen. 

Toisen ottelun jälkeen Nurmi myönsi, ettei sarjassa ole ollut törkeyksiä. Tietyllä tavalla onkin ironista, että hän joutui nyt keskipisteeseen.

Sarjan rumimman tempun tekijänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös