Mielipide

Valitse Hintz, valitse hyökkäävä taktiikka

MAAJOUKKUE / Kolumni
Meidän peli. Tiivis viisikkopuolustaminen. Maailmanluokan maalivahtipeli. Siinä aseet, joilla Suomi voi jääkiekossa pärjätä. Tai sitten voi radikaalisti arvottaa hyökkäyspään täsmäosaamisen puolustuspelin edelle.

Kun Suomi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa, Curt Lindström ohjeisti käyttämään rohkeasti ja luovasti pelaajien huipputasoista peliälyä ja kiekonkäsittelyä. Mikael Granlundin ilmaveivi on tuoreempi esimerkki hyökkäyspelin luovuudesta.

Viime vuosina Leijonien prototyyppipelaaja on kuitenkin ollut kuin Joonas Kemppainen tämän hetken leiriryhmässä.

Jokainen joukkue kaipaa hyökkäyspään virtuooseja, jotka kääntävät pelin suunnan oman joukkueen hyväksi.

Isokokoinen. Kokenut. Erinomainen aloittaja. Soveltuu erinomaisesti sekä ali- että ylivoimalle. Puolustaa erinomaisesti ja pystyy myös kiekolliseen peliin.

Olen siihen asti samaa mieltä, että Kemppaisen kaltainen pelaaja hyödyttää mitä tahansa joukkuetta. Mutta jos joukkueessa on kolme ketjullista joonaskemppaisia, niin hyökkäyspelissä annetaan aivan liikaa tasoitusta.

Jos olisin saanut euron joka kerta, kun olen kuullut Leijonien pärjäävän tiivillä joukkuepelillä ja taistelevalla asenteella, olisin todennäköisesti pystynyt ostamaan Suomen maajoukkueelle riittävän taitavan pelaajan voittamaan pelejä.

Puolustuspelaaminen ja hyökkäyspään taito eivät ole toisiaan poissulkevia asioita edes yksilötasolla, joukkueesta puhumattakaan. Esimerkiksi Leijonien voittaessa hopeaa vuoden 1999 MM-kisoissa, oli joukkueen tehokas ykkösketju muotoa Teemu Selänne − Saku Koivu − Marko Tuomainen

Taitavat hyökkääjät saivat toteuttaa itseään, kun Tuomainen taklasi, puolusti, karvasi ja raivasi tilaa.

Jokainen joukkue kaipaa hyökkäyspään virtuooseja, jotka kääntävät pelin suunnan oman joukkueen hyväksi. Leijonilla on riveissään enemmän kuin tarpeeksi taisteluasennetta ja puolustuspelin osaamista, vaikka yhden duunarin tilalle tulisi nuori ja lupaava Roope Hintz.

20-vuotias HIFK-hyökkääjä on isokokoinen ja vaikeasti horjutettava, mutta parhaat aseet ovat huippuluokan pelisilmä, luistelu ja kiekon suojaus. Hintz pystyy henkilökohtaisilla taidoillaan johtamaan joukkueensa hyökkäyspelia ja ratkaisemaan pelejä.

Alempien ketjujen duunarit ovat omassa roolissaan yhtä arvokkaita, mutta hyökkäyspään ratkaisijoiksi heistä harvemmin on.

Tällä hetkellä valmennuksen prioriteettin näyttää kuitenkin olevan, että maaleja ja voittoja saadaan helpommin puolustamalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle