Vaiennettu vaara

Hyökkäysalueen vasen sektori, suoraan syötöstä lähetetty lyöntilaukaus. Tuttu täsmäase, joka on kylvänyt tuhoa NHL-kaukaloissa kahdella edelliskaudella. Lunastuksen aika on kuitenkin tullut. Oppirahat on maksettu.

Sunrise, BankAtlantic Center, 25.11.2011. Florida Panthersin ja Tampa Bay Lightningin välisen Floridan hegemoniaottelun ratkaisu haettiin jatkoajalla. Epäkohtelias vierailija nappasi makean voiton tutuksi tulleella kaavalla.

NHL-liigan vaarallisimpiin maalintekijöihin kuuluva Steven Stamkos näytti jälleen tavaramerkkinsä. Hyökkäysalueen vasemmalta sektorilta lähtenyt lyöntilaukaus ei antanut 29 torjuntaa tehneelle Panthers-vahti Jose Theodorelle mahdollisuuksia.

”Kiekon suurin ase”

Steven Stamkosin yllä oleva hype oli suurimmillaan vuosi sitten. Kanadalainen aloitti edellisen liigakauden tavalla, joka enteili 50 maalin syntymistä yhtä monessa ottelussa.

Maalitehtailu osoitti kuitenkin inhimillisyytensä, ja ylimitoitettujen paineiden kohteeksi joutunut Stamkos merkkautti lopulta 82 runkosarjaottelun saldokseen ”vain” 45 maalia.

Arvostettu pohjoisamerikkalainen urheilujulkaisu Sports Illustrated nimesi Stamkosin ”pelin suurimmaksi aseeksi”. Kanadalaisen one-timer-laukaus hyökkäysalueen vasemmalta sektorilta kylvi tuhoa vastustajien keskuudessa. Arvostettu kannanotto median taholta teki aseesta virallisesti vaarallisen.

Stamkosin laukaus on osoittautunut vaikeaksi eliminoida. Se on teknisiltä ominaisuuksiltaan täydellisyyttä hipova suoritus. Pienessä tilassa lähtevä laukaus on nopea ja tarkka. Kiekon lentorata ei anna maalivahdeille ylimääräistä reaktioaikaa.

Takauma

Steven Stamkosin täsmäase tuo mieleen legendan, jonka one-timerin pelottavuus tunnustettiin jo parikymmentä vuotta sitten. Brett Hull ampui kovaa ja tarkasti. Hullin suorituksesta jäi mieleen erityisesti hänen alakätensä liike taaksevetovaiheessa. Siitä tuli laukaukseen ylimääräinen potku, joka oli kuin signeeraus taiteilijan teokseen.

Bobby Hullin poika iski 20 NHL-kautensa aikana kovan saldon. 1269 ottelussa nähtiin 741 osumaa, joista suurin osa syntyi raudanlujien laukausten muodossa.


Martin St.Louisin poikkisyötöt ovat alustaneet monta Steven Stamkosin one-timer-osumaa.

– Katsoin häntä televisiosta ja tuumasin, eikö tuo näytäkin tutulta.

Brett Hullin sanoihin sisältyy ammattiylpeyttä. Hän tunnustautuu Stamkos-faniksi. Hull on todennut vaatimattomasti arvostavansa kaikkea, mikä palauttaa hänet muistoissaan pelivuosiinsa.

Oppirahat

Stamkos on tehnyt kahden edelliskauden aikana 96 runkosarjaosumaa. Määrä on huomioitu, ja maalintekijän persoona on tullut tutuksi.

Menestyksellä on aina hintansa. Pienten marginaalien pelissä tietostetut vahvuudet ja mahdolliset uhkatekijät nousevat avainrooleihin. Joukkueiden intressit vaativat vastustajien aseiden vaientamista.

Kun pelaaja tekee riittävän monta kertaa samanlaisen suorituksen, siitä tulee tapa. Jos tapaan sisältyy poikkeuksellista lahjakkuutta, puhutaan erityisosaamisesta.

Fiksut valmentajat pyrkivät rakentamaan puolustustaktiikoita, joilla tavoitellaan vastustajien torpedointia. Ottelut Tampaa vastaan sisältävät aina viittauksen Steven Stamkosiin. Hänen one-timerinsa olemassaolo kuuluu aina ottelun taktisten viilausten joukkoon.

Kerran tuttu on nyt äkillisesti vieras. Stamkosin tykki on puhunut aiempia kausia hitaamalla sykkeellä. Kanadalainen on ampunut tähän mennessä kohti maalia 78 laukausta, joista on syntynyt 12 osumaa. Työnäytteestä kumpuava onnistumisprosentti 15,4 on kelvollinen lukema monelle pelaajalle. Steven Stamkosin kaltainen huippumies ei ole kuitenkaan kuka tahansa. Statistiikasta nouseva poikkeama antaa siivet kritiikille.

Reagointi

– Vastustajat ottavat aseeni pois. Minun täytyy mennä uusille alueille, kuten maalin eteen. Screenit, ohjaukset ja irtokiekot tarjoavat uusia mahdollisuuksia. Se on pelini kehittämistä, pohtii Stamkos.

Hyökkääjä on tilanteen tasalla. Hän tiedostaa pelinsä muuttuneen toimintaympäristön. Vastustajien puolustuspelaaminen ei tuo eteen helppoja maalintekotilanteita.

Tampan ylivoimapeli oli viime kaudella terästä. Se oli kokonaisuutena liigan viidenneksi parasta. Tällä kaudella tilanne on toinen. Tampan tämän hetken ylivoima on vasta liigan 21.parasta. Muutos on ollut melkoinen.

Tilanteessa on selkeä yhtäläisyys. Stamkosin ”vaiennut” pyssy on jättänyt monta yv-maalia syntymättä. Kahdella edellisellä kaudella 41 yv-maalia tehnyt kanadalainen on osunut kuluneella kaudella vasta kahdesti.

Vastustajien alivoimapelin selkärangaksi on nostettu vasemmalta sektorilta tulevien laukausten ja niihin johtavien poikkisyöttöjen blokkaaminen ja estäminen. Jokainen laukaus, joka estetään kenttäpelaajan uhrautumisen toimesta, helpottaa maalivahtien epäkiitollista tehtävää. Stamkosin kaltaisten maalintekijöiden lahjakkuus sisältää vaaramomentin, joka liittyy jokaiseen laukaukseen.

Stamkos on kohun asteelle nousseesta hiljaiselostaan huolimatta luottavainen. 21-vuotias ontariolainen hakee peliinsä uusia mausteita päämäärätietoisen oppimisprosessin kautta.

– Haluan tulla täydelliseksi pelaajaksi. En voi luottaa pelissäni pariin asiaan. Ne toimivat aikansa, kunnes vastustajani oppivat ne. Minun täytyy oppia tekemään tulosta eri tavoilla.

Kanadalaisen sanat lupaavat hikisiä hetkiä vastustajille. Stamkosin asearsenaalin laajentuminen ylläpitää pelon tasapainoa.

Lue myös

McDavid tähdistöottelun ääniharava

NHL | 4.1.2018 10:51
NHL:n tämän kauden tähdistöottelun neljä kapteenia valittiin perinteisesti yleisöäänestyksellä. Divisioonien kippareiksi päätyivät Connor McDavid, P.K. Subban, Aleksandr Ovetškin ja Steven Stamkos. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Aleksander Barkov johtaa yhtä NHL:n vaarallisinta ketjua

NHL | 4.11.2017 6:30
Viikon NHL 65:00 -podcast vie kuuntelijan muun muassa Las Vegasin katujen kautta Kalifornian lämpöön. Suomalaisista Aleksander Barkov ja Sami Vatanen saavat huomioita. Vegas Golden Knightsin venäläishyökkääjä on myös yksi isoista puheenaiheista. lue lisää

Steven Stamkos on ylimainostettu – Lightningille tulee keskushyökkääjäongelma

NHL | 4.10.2017 9:00
Steven Stamkos ei ole maineensa veroinen jääkiekkoilija. Se on Stanley Cupia realistisesti tavoittelevalle Tampa Bay Lightningille iso ongelma. lue lisää

Norris Trophy -finalistit selvillä - Hedman hakee ensimmäistään

NHL | 20.4.2018 9:43
Tampa Bay Lightningin Victor Hedmanin, Los Angeles Kingsin Drew Doughtyn ja Nashville Predatorsin P.K. Subbanin keskuudesta valitaan tämän NHL-kauden paras puolustaja. lue lisää

Kotikaukalo ja jämäkät johtajat nostivat altavastaajat takaisin Stanley Cup -taisteluihin

NHL | 17.4.2018 17:00
NHL:n pudotuspeleihin siirryttyä kolmansiin peleihin ja altavastaajan kotiotteluihin nähtiin monessa ottelussa selvä käännös asetelmissa. Matka seuraavalle kierrokselle on vielä pitkä sekä sarjajohtajalle että altavastaajalle, mutta monet joukkueet ovat jo todistaneet, että taistelutahtoa riittää loppuun asti. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Steven Stamkos

Tampa Bay #91 R kh
s. 1990 Markham, ON, CAN
185CM / 89KG
SOPIMUS: 2024
VARAUS: 2008 Tampa Bay Lightning 1. kierros #1