Vaiennettu vaara

Hyökkäysalueen vasen sektori, suoraan syötöstä lähetetty lyöntilaukaus. Tuttu täsmäase, joka on kylvänyt tuhoa NHL-kaukaloissa kahdella edelliskaudella. Lunastuksen aika on kuitenkin tullut. Oppirahat on maksettu.

Sunrise, BankAtlantic Center, 25.11.2011. Florida Panthersin ja Tampa Bay Lightningin välisen Floridan hegemoniaottelun ratkaisu haettiin jatkoajalla. Epäkohtelias vierailija nappasi makean voiton tutuksi tulleella kaavalla.

NHL-liigan vaarallisimpiin maalintekijöihin kuuluva Steven Stamkos näytti jälleen tavaramerkkinsä. Hyökkäysalueen vasemmalta sektorilta lähtenyt lyöntilaukaus ei antanut 29 torjuntaa tehneelle Panthers-vahti Jose Theodorelle mahdollisuuksia.

”Kiekon suurin ase”

Steven Stamkosin yllä oleva hype oli suurimmillaan vuosi sitten. Kanadalainen aloitti edellisen liigakauden tavalla, joka enteili 50 maalin syntymistä yhtä monessa ottelussa.

Maalitehtailu osoitti kuitenkin inhimillisyytensä, ja ylimitoitettujen paineiden kohteeksi joutunut Stamkos merkkautti lopulta 82 runkosarjaottelun saldokseen ”vain” 45 maalia.

Arvostettu pohjoisamerikkalainen urheilujulkaisu Sports Illustrated nimesi Stamkosin ”pelin suurimmaksi aseeksi”. Kanadalaisen one-timer-laukaus hyökkäysalueen vasemmalta sektorilta kylvi tuhoa vastustajien keskuudessa. Arvostettu kannanotto median taholta teki aseesta virallisesti vaarallisen.

Stamkosin laukaus on osoittautunut vaikeaksi eliminoida. Se on teknisiltä ominaisuuksiltaan täydellisyyttä hipova suoritus. Pienessä tilassa lähtevä laukaus on nopea ja tarkka. Kiekon lentorata ei anna maalivahdeille ylimääräistä reaktioaikaa.

Takauma

Steven Stamkosin täsmäase tuo mieleen legendan, jonka one-timerin pelottavuus tunnustettiin jo parikymmentä vuotta sitten. Brett Hull ampui kovaa ja tarkasti. Hullin suorituksesta jäi mieleen erityisesti hänen alakätensä liike taaksevetovaiheessa. Siitä tuli laukaukseen ylimääräinen potku, joka oli kuin signeeraus taiteilijan teokseen.

Bobby Hullin poika iski 20 NHL-kautensa aikana kovan saldon. 1269 ottelussa nähtiin 741 osumaa, joista suurin osa syntyi raudanlujien laukausten muodossa.


Martin St.Louisin poikkisyötöt ovat alustaneet monta Steven Stamkosin one-timer-osumaa.

– Katsoin häntä televisiosta ja tuumasin, eikö tuo näytäkin tutulta.

Brett Hullin sanoihin sisältyy ammattiylpeyttä. Hän tunnustautuu Stamkos-faniksi. Hull on todennut vaatimattomasti arvostavansa kaikkea, mikä palauttaa hänet muistoissaan pelivuosiinsa.

Oppirahat

Stamkos on tehnyt kahden edelliskauden aikana 96 runkosarjaosumaa. Määrä on huomioitu, ja maalintekijän persoona on tullut tutuksi.

Menestyksellä on aina hintansa. Pienten marginaalien pelissä tietostetut vahvuudet ja mahdolliset uhkatekijät nousevat avainrooleihin. Joukkueiden intressit vaativat vastustajien aseiden vaientamista.

Kun pelaaja tekee riittävän monta kertaa samanlaisen suorituksen, siitä tulee tapa. Jos tapaan sisältyy poikkeuksellista lahjakkuutta, puhutaan erityisosaamisesta.

Fiksut valmentajat pyrkivät rakentamaan puolustustaktiikoita, joilla tavoitellaan vastustajien torpedointia. Ottelut Tampaa vastaan sisältävät aina viittauksen Steven Stamkosiin. Hänen one-timerinsa olemassaolo kuuluu aina ottelun taktisten viilausten joukkoon.

Kerran tuttu on nyt äkillisesti vieras. Stamkosin tykki on puhunut aiempia kausia hitaamalla sykkeellä. Kanadalainen on ampunut tähän mennessä kohti maalia 78 laukausta, joista on syntynyt 12 osumaa. Työnäytteestä kumpuava onnistumisprosentti 15,4 on kelvollinen lukema monelle pelaajalle. Steven Stamkosin kaltainen huippumies ei ole kuitenkaan kuka tahansa. Statistiikasta nouseva poikkeama antaa siivet kritiikille.

Reagointi

– Vastustajat ottavat aseeni pois. Minun täytyy mennä uusille alueille, kuten maalin eteen. Screenit, ohjaukset ja irtokiekot tarjoavat uusia mahdollisuuksia. Se on pelini kehittämistä, pohtii Stamkos.

Hyökkääjä on tilanteen tasalla. Hän tiedostaa pelinsä muuttuneen toimintaympäristön. Vastustajien puolustuspelaaminen ei tuo eteen helppoja maalintekotilanteita.

Tampan ylivoimapeli oli viime kaudella terästä. Se oli kokonaisuutena liigan viidenneksi parasta. Tällä kaudella tilanne on toinen. Tampan tämän hetken ylivoima on vasta liigan 21.parasta. Muutos on ollut melkoinen.

Tilanteessa on selkeä yhtäläisyys. Stamkosin ”vaiennut” pyssy on jättänyt monta yv-maalia syntymättä. Kahdella edellisellä kaudella 41 yv-maalia tehnyt kanadalainen on osunut kuluneella kaudella vasta kahdesti.

Vastustajien alivoimapelin selkärangaksi on nostettu vasemmalta sektorilta tulevien laukausten ja niihin johtavien poikkisyöttöjen blokkaaminen ja estäminen. Jokainen laukaus, joka estetään kenttäpelaajan uhrautumisen toimesta, helpottaa maalivahtien epäkiitollista tehtävää. Stamkosin kaltaisten maalintekijöiden lahjakkuus sisältää vaaramomentin, joka liittyy jokaiseen laukaukseen.

Stamkos on kohun asteelle nousseesta hiljaiselostaan huolimatta luottavainen. 21-vuotias ontariolainen hakee peliinsä uusia mausteita päämäärätietoisen oppimisprosessin kautta.

– Haluan tulla täydelliseksi pelaajaksi. En voi luottaa pelissäni pariin asiaan. Ne toimivat aikansa, kunnes vastustajani oppivat ne. Minun täytyy oppia tekemään tulosta eri tavoilla.

Kanadalaisen sanat lupaavat hikisiä hetkiä vastustajille. Stamkosin asearsenaalin laajentuminen ylläpitää pelon tasapainoa.

Lue myös

Stamkosin loukkaantuminen ei ole maailmanloppu

NHL | 17.11.2016 21:25
Steven Stamkos on poissa 4-6 kuukautta vääntyneen polven takia. Turma tapahtui Detroit Red Wingsiä vastaan varsin harmittomassa tilanteessa. lue lisää

Stamkos pitkään sivussa

NHL | 17.11.2016 11:00
Steven Stamkos voi olla pitkään sivussa polvivamman takia. lue lisää

Tampa Bay Lightning - Vain tämä kausi aikaa voittaa

NHL | 12.10.2016 13:00
Tampa Bay Lightningin viime kausi päättyi konferenssifinaaliin Pittsburgh Penguinsia vastaan voitoin 4-3. Hampaankoloon jäi varmasti sen verran tavaraa, että Lightning hamuaa mestaruutta todella vahvasti. lue lisää

Mitä teet, Steve Yzerman?

NHL | 3.10.2016 13:19
Jokavuotinen keskustelu Tampa Bay Lightningin kokoonpanosta on käynnistynyt taas. Joukkueella on lahjakkuutta vaikka muille jakaa, mutta palkkabudjetissa ei ole tarpeeksi tilaa. Miten sitoa taitavat pelaajat tarpeeksi pitkäksi aikaa? lue lisää

Koti ei vaihdu − Stamkos jatkaa Lightningissa jättisopimuksella

NHL | 30.6.2016 1:55
Tampa Bay Lightningin tähtisentteri Steven Stamkos aikoo sittenkin jatkaa Tampa Bay Lightningissa. lue lisää

Kommentit

Steven Stamkos

Tampa Bay #91 R kh
s. 1990 Markham, ON, CAN
185CM / 89KG
SOPIMUS: 2024
VARAUS: 2008 Tampa Bay Lightning 1. kierros #1