Mielipide

Vai heikentynyt? − Jokerit pelaa keväällä pitkään

KHL / Kolumni
Jokerit menetti koko tehoketjunsa. On melkoinen taidonnäyte organisaatiolta, että loppujen lopuksi helsinkiläiset näyttävät silti jopa vahvistuneen.

Uuden kauden hankinnat on pitkälti tehty − varsin ajoissa − joten katsotaan, mitä Jokereille jäi käteen.

KHL:n maaliennätyksen iskenyttä ja NHL:ään suunnannutta Steve Mosesia ei lähtökohtaisesti pysty korvaamaan kukaan. Tuorein hankinta Brandon Kozun, 25, on kuitenkin varsin potentiaalinen ehdokas Keski-Pasilan uudeksi supertähdeksi.

Kelpo AHL-tehot iskeneen ja Torontossa viime kaudella NHL-kuvioihin nousemaan onnistuneen Kozunin ura on vielä nousussa, toisin kuin niin monella muulla NHL:ssä aiemmin esiintyneellä KHL-pelurilla. Ennen kaikkea pienikokoinen, maalinteonkin taitava Kozun on erittäin nopea. Siis varsin mosesmainen.

Puhtaasti paperilla useamman kauden otannalla Kozunia voi pitää jopa Mosesia parempana, vaikka samanlaisia nappikautta ei voi mitenkään odottaa.

Samansuuntainen on ruotsalaisnorjalaisen parivaljakon laita. Linus Omark meni, Mathis Olimb tuli. Kansainväliset näytöt ovat Olimbilla jopa paremmat, joskaan ei ole realismia, että norjalainen onnistuisi samaan tapaan kympin arvoisesti kuin taikuri Omark.

Menetetyn Lokomo-ketjun keskusmies Petr Koukal on kelpo kahdensuunnan sentteri − mutta Pohjois-Amerikasta Eurooppaan palaava tanskalainen Peter Regin on kokonaisvaltaisesti pykälää kovempi jääkiekkoilija.

Sillä reseptillä mennään jo pitkälle.

Kokonaisuutena Jokerit ei ole siis kolmen kärjen osalta heikentynyt paperilla, mutta käytännössä kaukalossa jonkin verran. Tosin puskista Mosesinkin huikea läpimurtokausi tuli.

Viime kaudella Jokereiden hyökkäystehot jäivät liikaa yhden ketjun varaan. Nyt materiaalissa on enemmän syvyyttä.

Lokomo-ketjun takana ei ole menetyksiä, mutta kaksi KHL-tasolla vahvistuksiksi luokiteltavaa hyökkääjää: Jesse Joensuu ja Pekka Jormakka. Olkoonkin, että Joensuulla on haastetta vastata koviin odotuksiin kiekollisena pienen roolin NHL-puurtamisen jälkeen.

Pakisto jatkaa pitkälti samanlaisena. Minskiin siirtynyt ykköspyssy Ryan Gunderson oli erittäin iso menetys. Jugrasta naarattu Philip Larsen on lähes yhtä kovan luokan korvaaja. Tanskalainen on tottunut pelaamaan paljon, monipuolisuudessaan KHL:n parhaimmistoa ja kelpo viivamies ylivoimaan.

Kun joukkue on materiaaliltaan jopa vahvistunut, vaihtuvuus on maltillista ja erinomaisesti onnistunut valmennus jatkaa, kasassa on kaikki eväät vahvaan kauteen. Projekti ei ala alusta, vaan pieniä asioita päästään parantamaan.

Pitkässä runkosarjassa saattaa toki iskeä toisen kauden kirous. Jokerit ei enää yllätä vastustajiaan, puuduttavassa Venäjän-matkailussa ei ole enää uutuudenviehätystä ja materiaali on kaikesta huolimatta kapeahko, jos ja kun loukkaantumisia tulee. Vastoinkäymisiä oli viime kaudella tavallista vähemmän.

Se on runkosarjassa se. Isot pelit pelataan keväällä. Kun Erkka Westerlund on analysoinut Jokerien pudotuspeliesitysten akilleen kantapäät ja hyökkäysmateriaalin kärkeä on levennetty, on pudotuspeleissä lupa odottaa pykälää valmiimpaa ja vahvempaa Jokerit-ryhmää.

Sillä reseptillä mennään jo pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös