Uudestisyntynyt Avalanche nousemassa heittopussista haastajaksi

Colorado Avalanche on aloittanut kautensa vahvemmin kuin ennakkoon useimmat osasivat odottaa. Onnistujia on ollut laajalla rintamalla ja erityisesti tutkaparien löytyminen on hyvä merkki. Joukkue taistelee näillä otteilla pudotuspelipaikasta tosissaan.

Pepsi Centeriin kerääntyvät Colorado Avalanche -kannattajat haluaisivat unohtaa katastrofaalisen viime kauden. Katseen kääntämistä eteenpäin ja uskoa parempaan huomiseen ovat luoneet joukkueen pirteät otteet, sekä ennen kaikkea voitot.

Kun kourallinen otteluja on pelattuna, niin kärjestä löytyy useampikin yllätysjoukkue – yksi niistä juurikin Avalanche.

Avalanchen onnistunut alkukausi ei ole sattumaa, vaan useat eri asiat ovat vaikuttaneet suunnan kääntymiseen ja otteiden parantumiseen.

Viime vuosina siirtomarkkinoiden yhtenä kuumimpana nimenä on pysytellyt Matt Duchene. Tänäkin syksynä kanadalainen kuitenkin aloittaa kautensa tutussa joukkueessa yhtenä joukkueen ehdottomista tähdistä.

Ensimmäisissä otteluissa on näyttänyt siltä, että Duchene on löytänyt oivan uuden tutkaparin kesällä hankitusta Nail Jakupovista. Venäläislaituri on kesän 2012 ykkösvaraus, mutta ei ole onnistunut kuin vähän väläyttelemään potentiaaliaan ensimmäisillä kausillaan Pohjois-Amerikassa.

Avalanche on myös seurana varmasti sopivampi suurehkolle persoonalle kuin miehen aikaisemmat joukkueet.

Aikaisemmin Duchenen kanssa paljon pelannut kapteeni Gabriel Landeskog on siirtynyt pelaamaan kolmosketjuun. Tämä siirto on sekä tuonut syvyyttä hyökkäysketjuihin että selkeyttänyt ruotsalaisen roolia tunnollisena oman pään pelaajana.

Ykkösylivoimassa Landeskogilla on jo viime kaudelta tuttu tärkeä rooli maalin edessä.

Jo viime kaudella muodostunut ykkösketju on saanut hyvää jälkeä aikaiseksi heti kauden alkuun. Maaliskuussa Montreal Canadiensista siirtynyt Sven Andrighetto on ollut erinomainen kolmas pyörä Nathan MacKinnonin ja joukkueen viime kauden parhaan maalintekijän Mikko Rantasen vierellä.

Maalivahtikaksikko on aloittanut kauden todella vakuuttavasti. Semjon Varlamovin ura on ollut muutaman vuoden takaisen Vezina trophy -ehdokkuuden jälkeen laskusuunnassa. Mikäli nähdyn kaltaiset otteet jatkuvat, niin suunta on kääntynyt tai oikeastaan taso jo palautunut aivan huipulle. 

Myös Jonathan Bernier on venäläisen tavoin varman työskentelyn lisäksi esittänyt jo ilmiömäisiä pelastuksia.

Negatiivisia merkkejä kauden alussa ovat ehdottomasti NHL:n heikoin alivoima ja keskiluokkainen ylivoima.

Erikoistilanteet korostuvat pitkän runkosarjan aikana ja etenkin keväällä, jos joku Avalanchen kannattaja uskaltaa jo pudotuspelikeväästä haaveilla kolmen vuoden tauon jälkeen.

Puolustus on myös edelleen NHL:n heikoimpia, vaikkakin aivan kauden kynnyksellä Dallas Starsista hankittu Patrik Nemeth on ollut hyvä vahvistus.

Viime syksynäkin neljän ottelun jälkeen Avalanchella oli kasassa kolme voittoa mukavalla maalierolla. Mikä siis antaa uskoa parempaan kauteen tällä kertaa ja siihen, että Avalanche taistelee tosissaan pudotuspelipaikasta? 

Selvimmät merkit paremmasta ovat juurikin hyökkäysketjukoostumuksien löytyminen ja maalivahtien varmat otteet. Duchenen kausi ei viime syksynä käynnistynyt hyvään alkuun, ja nyt saadun vireen säilyessä leveyttä on enemmän kuin viime kaudella.

Myös ykkösketju on nyt terveenä ollessaan koko kauden kasassa ja vuoden kokeneempana entistä vaarallisempi.

Avalanchen syksyä on mielenkiintoista seurata. Paljon on vielä edessä, mutta joukkue on jo säväyttänyt ja näyttänyt tekevänsä vahvaa paluuta.

Keskisen divisioonan heittopussiksi joukkue ei tällä kaudella joudu.

Lue myös

Avalanche-hyökkäyksen noustava taantumasta

NHL | 2.10.2017 13:30
Denverissä tuskailtiin hyökkäystehottomuuden kanssa viime kaudella. Maaleja ei tullut huippuyksilöistä huolimatta. Tämän osa-alueen on kehityttävä alkavalla kaudella ja paljon. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Selänne ja Kariya aiheuttavat kylmiä väreitä - Kolmen seuran kauppa voitto kaikille

NHL | 19.11.2017 17:00
Tämän syksyn viidennessä NHL 65:00 -podcastissa käydään läpi reilu viikko sitten tapahtunut kauppa, jossa Matt Duchene, Kyle Turris ja iso kasa tulevaisuuden palasia vaihtoivat osoitteita. Lisäksi perusaiheemme Antti Niemi pääsee jalustalle. Sebastian Ahon alkukautta käydään hieman läpi. Lopussa toimittajat keskustelevat Hockey Hall of Famesta ja muun muassa valintakriteereistä aatelointiin. lue lisää

Rantasella lauantaina vaikeaa − kiekollinen peli takkusi ja tyhjänä ammottanut maali jäi käyttämättä

NHL | 12.11.2017 13:00
Colorado Avalanchen toinen ottelu Tukholmassa Ottawa Senatorsia vastaan eteni lähes samalla kaavalla kuin joukkueiden kohtaamisessa vuorokautta aiemmin. Senators hallitsi, ja Avalanche oli vastaanottavana osapuolena, mikä korostui aiempaa enemmän myös Mikko Rantasen otteissa. lue lisää

Duchenella kelpo alku Senatorsissa, MacKinnon ykkössenttereistä etevämpi

NHL | 11.11.2017 11:00
Entiset seurakaverit Matt Duchene ja Nathan MacKinnon pelasivat perjantaina Globenissa ensimmäistä kertaa NHL:ssä toisiaan vastaan. Duchene pääsi hyvin sisään Senators-miehistöön, mutta kaksikosta MacKinnon oli kuitenkin selvästi parempi. lue lisää

Rantanen perjantain jatkoaikatappion jälkeen - "Oli tontteja, tyhjiä maaleja ja muuta"

NHL | 11.11.2017 7:00
Colorado Avalanche ja Ottawa Senators kohtasivat perjantaina Tukholman-viikonlopun ensimmäisessä ottelussa, ja Mark Stonen kahden maalin illan siivittämänä Senators nappasi ottelusta 4−3-voiton. Mikko Rantanen oli tyytyväinen joukkueen puolustamiseen, mutta se vei liikaa energiaa hyökkäyspelaamisesta. lue lisää

Kommentit

Matt Duchene

Ottawa L kh
s. 1991 Haliburton, ON, CAN
180CM / 91KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2009 Colorado Avalanche 1. kierros #3