Uudella pohjalla ilman uusia ideoita

Espoo United aloittaa nyt toisen kautensa. Reilun vuoden kestänyt toiminta on osoittanut, että Jussi Salonoja ei ole saanut uusia ideoita sinä aikana, kun hän oli pois jääkiekkoseuran omistajan roolista.

Espoossa kiekkoilu ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa, on sitten seuran johdossa ollut kuka tahansa. Jussi Salonojan aikana Blues teki miljoonatappioita vuosittain, ja sama linja jatkui myös laajemmalla omistajapohjalla Jääkiekko Espoo Oy:n aikana, joka ei saanut hyviä toimintaedellytyksiä Salonojan esittäessä kauppaehtojaan. Yhtiön taru päättyikin konkurssiin.

Sen jälkeen Salonoja toteutti ajatuksensa monilajiseurasta, joka otti aluksi ohjiinsa jääkiekon lisäksi koripallon. Vaikka urheilullinen menestys oli ensimmäisellä kaudella hyvää, taloudellisesti se ei ollut onnistunut.

Salonojan omistaessa Bluesin alkuvuodet olivat valtaosin rahan tuhlausta, kun tappioilla ei ollut hänellekään väliä. Myöhempinä vuosina Salonoja aikoi pienentää kulubudjettia, jotta tappiot pienenisivät. Suuntaus oli kuitenkin se, että kuluja pienentämällä ajettiin myös sisääntulevaa rahamäärää pienemmäksi. Näin on käynyt esimerkiksi vähentämällä mainontaan käytettävää rahaa tai leikkaamalla henkilökunnan määrä minimiin.

Vaikka Salonoja uutta seuraa perustaessaan toikin esiin, että Espoo Unitedin on tarkoitus toimia terveellä pohjalla, eikä hän kuittaa tappioita samaan tapaan kuin Bluesin aikoina, se on tuonut myös esiin sen, että Salonojalla ei ole kunnollista ymmärrystä urheiluliiketoiminnan taloudelliseen kannattavuuteen liittyvästä kokonaisuudesta. Ja kun Salonoja on aluksi vähentänyt maksamisiaan, negatiivinen taloudellinen kierre on tullut esiin.

Selityksinä ongelmiin on tuotu yhteistyökumppanien määrän pienuutta. Lähtökohtaisesti siinä on varmasti totuutta, mutta kommenteista paistaa läpi se, että tarkoitus on päästä kuiville pelkillä pääsylipputuloilla ja yhteistyökumppaneilla. Samalla Salonoja on lähtenyt syyttelemään espoolaisia siitä, että eivät ole lähteneet hänen ja seuran mukaan. Tuo lähtökohta on väärä, sillä se ei onnistu juuri missään suomalaisessa jääkiekkoseurassa, vaan tarvitaan myös muuta tukevaa liiketoimintaa.

Suurimmalla osalla suomalaisseuroista rahaa tulee myös pelien oheismyynnistä, mutta Espoossa nämä on ulkoistettu. Samoin moni seura ylläpitää omaa lounasravintolaa. On selvää, että seuran puolesta vaivaa ja kuluja on vähemmän, mutta vielä suuremmassa määrin se vaikuttaa tuloihin. Ottamalla ravintolatoiminnan haltuun saisi pitkällä tähtäimellä parannettua tilannetta, ja samalla rahaa voisi kertyä myös muista tapahtumista, joita Espoon Areenalla pidetään.

Kaikkiaan taloudelliset vaikeudet voivat vaikuttaa suuresti myös pelaajiin, sillä epävarmuus on huono rakennusaines. Taloudellisesta syistä ei ole mahdottomuus, että palkanmaksu pelaajille myöhästyy jossain vaiheessa kautta, ja se voi vaikuttaa henkiseen puoleen niin, että se näkyy myös kaukalossa. Mestiksessä maksuongelmat korostuvat moniin pääsarjoihin nähden, sillä suuri osa pelaajista ei ole vielä ehtinyt saamaan itselleen niin hyvää pesämunaa, että arjessa taloudelliset ongelmat eivät näkyisi.

Taloudellinen epävarmuus onkin suurin uhkatekijä Espoo Unitedin Mestis-kauden ympärillä. Pahimmassa tapauksessa nähdään samanlaista pelaajakatoa kuin Bluesin kanssa kaksi vuotta sitten, tai jopa kauden päättyminen ennenaikaisesti. Joukkue on kuitenkin rakenteltaan sellainen, että onnistuessaan sillä on mahdollisuuksia yltää uusimaan viime kauden pronssimitaleja, tai jopa parantaa siitä.

Lue myös

Franssilan aika Espoo Unitedissa jäi lyhyeksi

MESTIS | 4.12.2017 16:33
Espoo United ja puolustaja Miika Franssila ovat purkaneet sopimuksensa yhteisymmärryksessä. lue lisää

Tunteikkaan paluun tehnyt Hirschovits: "Olen ollut huonolla tuulella ja kiukkuinen"

MESTIS | 30.11.2017 12:45
Hyökkääjä Kim Hirschovits teki paluun kaukaloon yli vuoden pelaamattomuuden jälkeen keskiviikkona Espoossa Unitedin pelatessa TUTOa vastaan. Yleisö osoitti arvostustaan antamalla reilut aplodit miehen astuessa jäälle ensimmäisen kerran ottelussa. Hirschovits oli ottelun jälkeen sekä hyvillä mielin että harmissaan. lue lisää

Kim Hirschovits palaa jäälle: "Uskon, että pystyn hyvin vetämään"

MESTIS | 29.11.2017 9:00
Yli vuoden kestäneen sivussa olon aika on ohi ja Kim Hirschovits on vihdoin pelikunnossa. Hirschovits tekee paluun kaukaloon Unitedin kotihallissa Espoossa keskiviikkona TUTOa vastaan pelattavassa ottelussa. lue lisää

Aleksi Rutanen: "Vähän onnekkaasti se kiekko pomppi sieltä putkista"

MESTIS | 5.11.2017 8:30
Lauantai-iltainen Espoo United-IPK -ottelu ei tarjonnut ainakaan kotijoukkueen maali-iloittelua, sillä espoolaisten ainoasta maalista vastasi espoolaislähtöinen hyökkääjä Aleksi Rutanen. Hyökkääjä pääsi puolittaiseen läpiajoon ja iski kiekon maaliin alivoimalla. lue lisää

Mestis-kierros: Joutuuko IPK sijaiskärsijäksi ärsytetyn TUTOn kynsissä?

MESTIS | 3.11.2017 7:00
Perjantain Mestis-kierroksella pisteistä mitellään neljällä paikkaunnalla. Kotonaan yllättäen LeKille hävinnyt TUTO hakee hyvitystä IPK:n kustannuksella. Hermes hamuaa pois jumbosijalta Ketterän vieraana, ja lisäksi yhteen iskevät Jokipojat ja K-Vantaa, sekä Espoo United ja RoKi. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Sebastian Moberg

Espoo United #58 L p
s. 1996 Espoo
181CM / 75KG
SOPIMUS: 2018