Tutkapari Teräväinen ja Aho kääntäneet Hurricanesin nousuun

Tämän hetken kuumin hyökkäysketju on Carolina Hurricanesilla. Jordan Staalin kanssa ykkösketjussa pelaa suomalaiskaksikko, joka aiheuttaa jatkuvasti päänvaivaa vastustajille taidoillaan ja nopeudellaan. Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat jo nyt kovin suomalainen tutkapari NHL:ssä.

Carolina Hurricanesin ykkösketjussa viilettävät kapteeni Jordan Staalin laidoilla suomalaisnuoret Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Kaksi viikkoa sitten päävalmentaja Bill Peters palautti jo viime keväänä hyvin yhteen pelanneen kolmikon, ja esitykset ovat olleet murskaavia.

Hurricanes on hävinnyt ketjun yhdessä pelaamista seitsemästä ottelusta vain kaksi, joista toisen jatkoajalla. Ennen ketjun yhteen palauttamista seitsemästä edellisestä joukkue sen sijaan voitti vain kaksi.

Aho ja Teräväinen tuntuvat aina tietävän, missä toinen liikkuu.

Erityisesti viime viikon neljän ottelun sarja oli ykkösketjun juhlaa. Hyökkäyspäässä kolmikko keräsi tehot 9+16, eikä plus/miinus-tilasto näyttänyt miinusta yhdessäkään ottelussa.

23-vuotias Teräväinen pääsi Chicago Blackhawksin kanssa  juhlimaan Stanley Cupia keväällä 2015. Uran alku on ollut tasaisen hidasta nousua, mutta lopullista läpimurtoa hetkittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta ei ole näkynyt − ei ainakaan ennen tätä toista kautta carolinalaisjoukkueessa.

Jokerit-kasvatti palkittiin viime viikolla NHL:n parhaana pelaajana. Tämän tahdin jatkuessa läpi kauden odotukset uudesta helsinkiläissyntyisestä tähdestä täyttyvät. Kahden vuoden jatkosopimuksen kesällä tehnyt Teräväinen saattaa olla kauden päätteeksi palkkaansa nähden tulokaspelaajia lukuun ottamatta tehokkaimpia koko liigassa.

Toisella laidalla taituroiva Aho aloitti kauden 15 maalittomalla ottelulla. Maalipaikoille kärppäkasvatti pääsi ahkerasti, ja syöttöpisteitäkin kertyi mukavaan tahtiin, mutta kiekko ei vain mennyt maaliin saakka. Nyt neljän ottelun maaliputkessa voidaan puhua kuuluisasta ketsuppipullo-efektistä ilman liioittelua.

TSA –ketjussa tärkeintä on erityisesti roolitus. Sen tähden 29-vuotiaan kanadalaisen panosta ei voi missään nimessä väheksyä. Teräväinen kuvasi haastattelussa kolmikon toimintaa osuvasti sanoen, että Staal keskittyy kamppailemaan ja hän Ahon kanssa luistelee ympäriinsä.

Hurrikaanimaisen ykkösketjunsa johdolla Hurricanes lunastaa kannattajiensa odotukset pudotuspelipaikasta.

Tämä roolitus vapauttaa väkivahvaa keskushyökkääjää noin 20 kiloa kevyemmät suomalaiset keskittymään kiekon kanssa taiturointiin sekä hyvään liikkeeseen. Ketju on kuin modernin jääkiekon oppikirjasta − yhdistelmä voimaa, nopeutta ja taitoa.

Myös Teräväinen ja Aho ovat aiemmin urallaan pelanneet keskushyökkääjinä. Pysyvä siirto laitaan myös Teräväiselle on varmasti yhtä ratkaisevaa, kuin Minnesota Wildin Mikael Granlundille viime kaudella.

Toinen yhtä merkittävä asia ketjun toimivuudessa on suomalaisten käsittämätön yhteys. Hyvän liikkeen lisäksi Aho ja Teräväinen tuntuvat aina tietävän, missä toinen liikkuu. Molemmat tunnetaankin hyvästä peliälystään, ja ehkä siksi pelaaminen näyttää niin helpolta.

Suomalaisnuoria NHL:ssä alkaa olla useassakin joukkueessa, mutta tutkaparin syntyminen − etenkään kärkiketjuihin − ei niin tavallista ole. Teräväinen ja Aho vievät parhaan tutkaparin valtikan jo tällä kaudella Wild-kaksikolta, Mikko Koivulta ja Granlundilta.

Kauden onnistumista Raleigh'ssa mitataan kuitenkin vasta keväällä. Metropolien divisioonassa nähtävästä kovasta kilpailusta huolimatta nuorelle ja potentiaaliselle Hurricanesille kelpaa vain pudotuspelipaikka.

Hurrikaanimaisen ykkösketjunsa johdolla joukkue lunastaakin kannattajiensa odotukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Aho jatkaa Hurricanesin kärkipelaajana – ”Pudotuspeleihin pääsy on tärkein tavoitteemme”

NHL | 6.10.2017 18:00
Sebastian Aho pelasi hyvällä tulokaskaudellaan itsensä koko NHL-kansan tietoisuuteen. Nuorukainen haluaa kehittyä entistä paremmaksi ja päästä pelaamaan pudotuspelejä. lue lisää

Sebastian Aho palaa rapakon taakse voitonnälkäisenä - "Totutteluvaiheen pitäisi olla nyt ohi"

NHL | 18.9.2017 12:00
Ensimmäisen kautensa NHL-jäillä pelannut Sebastian Aho onnistui hienosti rapakon takana ja vakuutti varmasti joukkueensa taidoillaan. Taiturimainen hyökkääjä käväisi myös pelaamassa Oulussa, kun Kärppien ja Liigan alumnijoukkueet kohtasivat hyväntekeväisyysottelussa. lue lisää

Sopimus tuli: Teräväisen palkka ja odotusarvo kovaan nousuun

NHL | 16.6.2017 8:00
Tulokassopimuksensa jälkeen Teuvo Teräväinen sai lähes kahden miljoonan dollarin palkankorotuksen tehtyään kahden vuoden jatkosopimuksen. Sopimus tuli -juttusarja analysoi sopimuksen sekä pelaajan että seuran kannalta. lue lisää

Teräväiselle kahden vuoden jatko Hurricanesiin

NHL | 15.6.2017 16:55
Carolina Hurricanes on tehnyt kahden vuoden jatkosopimuksen Teuvo Teräväisen kanssa. Piste-ennätyksensä rikkonut hyökkääjä tienaa 2,86 miljoonaa dollaria kaudelta. lue lisää

Ahon johtamalle Carolinalle kirpeä tappio Philadelphiassa - “Oltaisiin ehkä ansaittu voitto mutta sohlattin taas lopussa”

NHL | 20.3.2017 5:54
Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen Carolina Hurricanes kärsi kirpeän jatkoaikatappion sunnuntai-iltana Philadelphiassa. Flyersin sankarina toimi voittomaalin viimeistellyt Brayden Schenn. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Teuvo Teräväinen

Carolina #86 L kh
s. 1994 Helsinki
179CM / 73KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2012 Chicago Blackhawks 1. kierros #18