Liigan puolivälierät »
  • 3 - 1
  • 2 - 2
  • 2 - 2
  • 4 - 0

Tulokkaan tie

Pelipaikka NHL:ssä, tuo jokaisen pikkupojan unelma, voi aueta monella tapaa. Eurooppalaisilla pelaajilla reittejä kohti unelmaa on varsin monia, mutta mistä pohjoisamerikkalaisnuoret putkahtavat maailman parhaaseen kiekkosarjaan?

Tämän kauden NHL:n huipputulokkaiden urat ovat kulkeneet varsin erilaisia reittejä. Osa on hypännyt suoraan junioreista the Show´hun, kun taas toiset ovat halunneet kehittyä rauhassa muissa sarjoissa. Eurooppalaisten osalta valintamahdollisuudet ovat luonnollisesti varsin erilaiset kuin USA:n ja Kanadan junioreilla.

Suomalaistulokkaissa on tällä kaudella kaksi hyvää esimerkkiä eurooppalaisten mahdollisuuksien ääripäistä. Ville Leino kehittyi SM-liigassa vähitellen ja lopulta dominoi sarjaa. Täksi kaudeksi hän lopulta lähti NHL:ään ja on vähitellen raivannut tietään ylös kivikovassa Detroitin organisaatiossa.

Toista ääripäätä edustaa puolestaan kempeleläislähtöinen maalivahti Pekka Rinne. Hän ei saanut Kärpissä ikinä edes kunnon paikkaa läpimurtoon ja niinpä leppoisa maalivahti lähti hakemaan vastuuta Pohjois-Amerikasta. Vuodet AHL:ssä tekivät hyvää ja Rinne oppi pienen kaukalon metkut sekä kovan pelitahdin vaatimukset. Nyt tuo työ on palkittu, kun Rinne on noussut Nashvillen ykkösmaalivahdiksi. Kärppäkasvatin kanssa hieman samoja uria on kulkenut myös upeasti New York Rangersin kokoonpanoon tiensä raivannut TPS-lähtöinen Lauri Korpikoski.

Pohjois-Amerikan tulokkaiden vaikeat valinnat

Suurin osa NHL:n pelaajista tulee kuitenkin yhä Pohjois-Amerikasta. Tulokkaiden pistepörssin kolmen kärki ja pari muutakin loistavaa pelaajaa ovat joko USA:sta tai Kanadasta, ja nämä nuorukaiset ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä koko kauden ajan.

Bostonin Blake Wheeler olisi koko draftin viidentenä varauksena saanut mahdollisuuden päästä NHL-organisaatioon heti 18-vuotiaana. Hän halusi kuitenkin kehittyä rauhassa ja valitsi lopulta tiekseen yliopistokiekon. Vähäinen pelimäärä ja hyvä harjoittelu teki hänelle hyvää ja mies on pelannut hyvän talven yhdessä koko Bruins-joukkueen kanssa. Wheelerin käymä reitti on koko ajan nostanut asemaansa väylänä kohti parrasvaloja.

Toisenlaisen ratkaisun teki Torontossa jämäkästi koko kauden puolustanut Luke Schenn. Hänen varausnumeronsa oli sama kuin Wheelerin, ja mies tarttui NHL-tilaisuuteen heti. Hyvät otteet johtivat siihen, että mies on vakiinnuttanut paikkansa Maple Leafsissa ja saanut pelata kovia minuutteja.

Columbuksessa nollapelejä toisensa perään pelannut Steve Mason pysytteli varauksensa jälkeen pari vuotta Kanadan juniorisarjassa OHL:ssä. Runsas vastuu omanikäisten pelaajien mukana teki miehestä huippuvahdin, joka pystyi lopulta valloittamaan Blue Jacketsin ykköstorjujan paikan.

Chicagon Kris Versteeg on takonut tällä kaudella Blackhawksissa kovat pisteet ja johti pitkään tulokkaiden pistepörssiä. Versteegin tie NHL:ään on käynyt kolmen AHL-kauden kautta. Hän on myös hyvä esimerkki siitä, että siirtyminen eri organisaatioon voi olla uran pelastus.

Aina paikka ei kuitenkaan aukena pelkkien lahjojen avulla. Tällöin esille nousee periksiantamaton asenne ja armoton määrä työtä. Tästä hyvä esimerkki on Minnesotan rymistelijä Cal Clutterbuck. Taklaustilastoa johtava nuorukainen tekee töitä NHL-paikkansa eteen joka ilta ja energia ei tunnu loppuvan ikinä tämän kanadalaisen tankista.

Kuten normaalissakin työelämässä, pitää myös NHL:ssä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Aina ei riitä, vaikka tekisi kuinka paljon hommia ja olisi kuinka hyvä tahansa. Anaheimin Bobby Ryan joutui taloudellisista syistä odottamaan AHL:ssa mahdollisuuttaan päästä Ducksien riveihin. Lopulta hänenkin kärsivällisyytensä palkittiin, ja nyt Ryan on latonut maaleja NHL:ssä mukavalla tahdilla. Loppukaudesta Ankkojen hyökkääjä on ottanut haltuunsa tulokkaiden pistepörssin piikkipaikan.

Yhtä ja oikeaa reittiä nuorelle pelaajalle on siis mahdotonta sanoa. Tärkeintä on tehdä valintoja, jotka sopivat juuri kyseiselle yksilölle. Tie tähtiin on pitkä ja kivinen, oli reitti sitten mikä tahansa. Tavasta riippumatta jyvät erottuvat lopulta akanoista. Tiet ovat erilaisia, mutta lopputulos voi olla sama.

Lue myös

Outo loukkaantuminen vei Masonin sairastuvalle

NHL | 10.2.2015 22:07
Philadelphia Flyersin on tultava toimeen kahdesta kolmeen viikkoa ilman ykkömaalivahtiaan Steve Masonia. Mason loukkaantui erikoisella tavalla sunnuntain vastaisena yönä ottelussa Washington Capitalsia vastaan. lue lisää

Mason sivuun kahdeksi viikoksi

NHL | 12.1.2015 13:41
Philadelphia Flyersin Steve Masonilla on edessä kahden viikon sairausloma. lue lisää

Luke Schenn sivuun pariksi viikoksi

NHL | 9.11.2014 21:29
Philadelphia Flyersin puolustaja Luke Schenn joutuu sairaslomalle olkapäävamman vuoksi. lue lisää

Bobby Ryanille pitkä jatkosopimus - Karlssonista kapteeni

NHL | 2.10.2014 18:08
Ottawa Senators on solminut jatkosopimuksen hyökkääjä Bobby Ryanin kanssa. Seura myös tiedotti uudesta kapteenistaan. lue lisää

Mason palasi tolppien väliin - Flyers tasoitti sarjan

NHL | 26.4.2014 10:38
Philadelphia Flyers tasoitti ottelusarjan New York Rangersia vastaan. Ottelun sankari oli maalivahti Steve Mason. Anaheim Ducks pieksi Dallas Starsin Ryan Getzlafin johdolla. lue lisää

Kommentit

Lisää kolumneja

SM-LIIGA | 26.3.2015 21:52
SM-LIIGA | Muut Sarjat | 25.3.2015 9:42
SM-LIIGA | 21.3.2015 20:31
SM-LIIGA | 20.3.2015 10:05
SM-LIIGA | NHL | KHL | 12.3.2015 19:08
MESTIS | 11.3.2015 10:05
MESTIS | 11.3.2015 10:00

Luke Schenn

Philadelphia #22 R p
s. 1989 Saskatoon, SK, CAN
188CM / 98KG
SOPIMUS: 2016
VARAUS: 2008 Toronto Maple Leafs 1. kierros #5