Mielipide

Tulevaisuuden toivosta sopimusrikkojaksi − Šipatšjov ei ole avain voittoon

NHL / Kolumni
Vadim Šipatšjov on aiheuttanut lyhyen Pohjois-Amerikan-komennuksensa aikana paljon draamaa, mutta vähemmän tuloksia.

Kaikki alkoi, kun Vegas Golden Knightsin ykköstykiksi ennustettu venäläishyökkääjä Vadim Šipatšjov jouduttiin kauden alussa siirtämään farmijoukkueeseen.

GM George McPhee kutsui tätä numeropäätökseksi. Joukkueessa oli kolme pelaajaa, jotka voitiin lähettää farmiin ilman siirtolistalle asettamista, ja kokoonpano oli pakko saada kutistettua 23 pelaajaan. Šipatšjov sattui kuulumaan siirrettävien pelaajien joukkoon, koska sopimuksessa ei ollut siirtoa estävää pykälää.

Farmikomennus oli tähtihyökkääjälle kova paikka. Šipatšjov ei pelannut Chicago Wolvesin riveissä, vaan huhujen mukaan jopa mietti KHL:n palaamista, mikäli ei pääse NHL-kaukaloon tietyssä ajassa.

Puheet jäivät puheiksi, kun Golden Knights kärsi loukkaantumisista, ja Šipatšjoville löydettiin tilaa. Kokoonpanossa oli kuitenkin edelleen rajallisesti paikkoja, jotka aiottiin luovuttaa niille pelaajille, jotka tuottivat tulosta.

Šipatjšov kokeili onneaan samaan aikaan Alex Tuchin kanssa eikä ollut kaksikosta se, joka erottui edukseen. Venäläishyökkääjä ei missään nimessä ollut huono, mutta ei myöskään niin hyvä, kuin joukkueessa toivottiin.

Peliaikaakin Šipatšjov sai jokaisessa pelissään vain alle 11 minuuttia, onnistuen tänä aikana iskemään yhden maalin.

Siirto tuli takaisin alaspäin, kun pelaajia saatiin takaisin sairastuvalta. Jos Šipatšjovia ahdisti siirto ensimmäisellä kerralla, ahdisti se nyt vielä enemmän. Šipatšjov kieltäytyi pelaamasta farmijoukkueessa, mikä johti 30 päivän palkattomaan hyllytykseen AHL-seuran laiminlyönnistä.

Šipatšjov kokeili onneaan samaan aikaan Alex Tuchin kanssa eikä ollut kaksikosta se, joka erottui edukseen.

Venäläistaituri agentteineen myös kysyi, onko hyväksyttävää tiedustella muista vaihtoehdoista, eli lähteä hakemaan kauppaa toiseen NHL-joukkueeseen. Golden Knights näytti vihreää valoa, ja Šipatšjovin agentti kävi töihin.

Perjantaina toimittaja Pierre LeBrun kertoi TSN Montrealille puhuneensa kahdeksasta yhdeksäään GM:n kanssa, jotka eivät olleet kiinnostuneita ja yhdelle, joka oli vähän kiinnostunut ja tutki mahdollisuuksia. 

On mahdollista, että jos Šipatšjovia ei kaupata lähiaikoina, voidaan hänen sopimuksensa purkaa. Sen jälkeen Šipatšjov on vapaa palaamaan KHL:n ja SKA Pietarin riveihin. Kauden alussa tätä oltaisiin pidetty katastrofina. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, missä Golden Knights on voittanut seitsemän peliä kahdeksasta − pääasiassa ilman oletetun tähtihyökkääjänsä tukea.

Myöskään sitä ei voida sulkea pois, että Golden Knights haluaa antaa hyökkääjälle vielä toisen mahdollisuuden. Joka tapauksessa näyttää siltä, että ainakaan tässä vaiheessa Šipatšjov ei ole avain voittoon.

NHL-peleissä suoritus jäi ainakin vielä tässä vaiheessa niin vaatimattomaksi, ettei riittänyt lunastamaan pelipaikkaa joukkueesta, jolla on hyvistä pelaajista jo lähtökohtaisesti ylitarjontaa.

Voi olla, että Šipatšjov olisi yksinkertaisesti kaivannut enemmän aikaa totutella Pohjois-Amerikkalaiseen pelityyliin. Totuttelu olisi kuitenkin hyvä hoitaa AHL:ssä − olkoonkin, että venäläistähteä on helppo pitää sinne ylipätevänä.

Kieltäytymällä pelaamasta farmissa Šipatšjov ei ole onnistunut todistamaan mitään muuta kun sen, että on valmis heittäytymään hankalaksi, kun asiat eivät mene halutulla tavalla.

Se ei ole hyvä ominaisuus edes huippulahjakkuudelle, millaiseksi hyökkääjä ei ole itseään onnistunut uudessa ympäristössä vielä todistamaan.

On sääli, jos Šipatšjov lähtee, koska hänestä voisi kasvaa joukkueelle arvokas apu. Maailmanloppu Šipatšjovin lähtö ei kuitenkaan ole. Joukkue on pärjännyt tähänkin asti ilman venäläishyökkääjäänsä.

Kun Golden Knightsin voittoputki katkeaa, se tuskin johtuu Šipatšovin panoksesta tai sen puutteesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös