Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Tomek Valtonen oli muuta kuin epäonnistuja

Viimeisen runkosarjaottelun päätteeksi Vaasan Sport tiedotti Tomek Valtosen sopimuksen purkamisesta. Valtosen ruorissa joukkue koki niin ylä- kuin alamäkeä. Viimeisenä mieleen jäi kahden peräkkäisen kauden kyykkäys sarjataulukossa, mutta paha usein peittää kaiken hyvän.

Ensimmäinen Liiga-kausi Tomek Valtosen käsissä tuotti joukkueelle 60 pistettä runkosarjassa ja nosti seuran kartalle. Jokainen tiesi, että Vaasassa ei ole mukava käydä vierailulla pelipäivänä. Toisella kaudella joukkue nosti tasoaan ja vaikeista hetkistä huolimatta taisteli itsensä kymmenen parhaan joukkoon.

Nälkä kasvoi syödessä. Hetken tähtiloiston jälkeen Sport nosti tavoitteitaan, mutta ne kariutuivat pahasti. Tähtipelaajien loukkaannuttua tilannetta Sport yritti parantaa tilannetta täsmähankinnoilla, mutta homma levisi kuin Jokisen eväät. Oli edessä kausi 2017−2018. Oli kovaa puhetta kasvojen pesusta, jolta alkukausi vahvasti näyttikin. Ensimmäisen kuukauden jälkeen Sport liiti sijalla kuusi.

Sitten katastrofi iski. Joukkue ei kyennyt kaapimaan voittoja, ja muiden seurojen parantaessa otteitaan Sport jäi jalkoihin. Suurimmaksi syypääksi osoitettiin päävalmentajaa. Tällä kaudella ei loukkaantumisia tullut, joten pelilliset asiat ratkaisivat Sportin kohtalon. Mutta voiko kaikkea langettaa pääkäskyttäjän niskoille?

Valtosta käy sääliksi.

Upouusi joukkue, jolta valtakunta ei odota mitään. Joukkue, joka saa puikkoihinsa valmentajan, joka epäonnistui ylisuurella materiaalilla Jokereissa. Valtonen osoittautui hyväksi valinnaksi ensimmäisten vuosien aikana. Osakkeet nousivat korkeuksiin pudotuspelien myötä. Nyt valmentajan päätä vaadittiin miltei pölkylle, kun joukkue epäonnistui.

Sport pääsi maistamaan pudotuspelejä liian aikaisin. Vaasalaisyleisö halusi enemmän ja toimisto antoi myös sellaisen kuvan, että sijoittuminen kymmenen parhaan ulkopuolelle ei ole vaihtoehto. Mutta jos peli ei luista terveellä pelaajamateriaalillakaan, katseet kääntyvät heti vaihtopenkin pukumiehiin.

Kenties Valtosen pelikirja oli hyvä, mutta pelaajat eivät kyenneet toteuttamaan tai edes halunneet toteuttaa sitä. Kulissien takana eripurista kertonevat tarpeeksi usean pelaajan ja koko kapteeniston poistuminen tällä kaudella.

Valtonen jätti jälkeensä hyvääkin. Sportilla oli iskuvalmis nuori hyökkäyskolmikko, jonka parhaimpana esimerkkinä toimii Joel Kiviranta. Nuori jokeritaustainen hyökkääjä saapui Vaasaan Valtosen kautta. Nyt usean vuoden jälkeen Kiviranta on saanut alleen terveen kauden, ja valmentajiston ohjeistuksen avulla on kerännyt myös massaa. Hyökkääjä pelasi tällä kaudella yhtä ottelua vaille koko kauden ja keräsi pisteitä yhteensä 19+18=37.

Vaikka Sport oli menestyksekäs ja suuri organisaatio Mestis-aikanaan, Liigassa kotkapaidat ovat vielä piskuinen klubi länsirannikolla. Joukkue koki menestyksen lyhyen hetken liian aikaisin, ja nyt Sport-kotka ei tiedä, onko se pulu vai ahven kuivalla maalla.

Kuka ikinä tuleekaan Valtosen tilalle, edessä on iso työmaa. Uusi päävalmentaja saa kuitenkin kiittää Valtosta nuorista hyökkääjistä, jotka muodostavat yhdessä tehokkaan pistevitjan.

Lue myös

Pajuluomasta Sportin uusi päävalmentaja - "Ensi kausi on seurallemme todella iso näytön paikka"

LIIGA | 13.3.2018 18:09
Vaasan Sport pestasi ensi kauden päävalmentajakseen Ari-Pekka Pajuluoman, jolla on vahva tausta vaasalaisorganisaatiosta. lue lisää

Valtosen aika Sportissa päätökseen - "Tarvitsemme uuden alun"

LIIGA | 10.3.2018 21:17
Vaasan Sport on vapauttanut päävalmentaja Tomek Valtosen tehtävästään. lue lisää

Tommi Tikan pelikielto jatkuu ensi kauden puolelle

LIIGA | 6.3.2018 13:38
Sportin hyökkääjä Tommi Tikka on saanut Liigalta yhdeksän ottelun pelikiellon. lue lisää

Niskalan kausi ohi − Lukko-puolustukselle apumies Vaasasta

LIIGA | 28.2.2018 12:08
Lukko-kapteeni Janne Niskalan kausi päättyi ennen pudotuspelejä loukkaantumiseen, joten raumalaisjoukkue lähti pelaajakaupoille. Haaviin tarttui Vaasan Sportin puolustaja William Wrenn. lue lisää

Riskan sataset yllättivät - "En edes tiennyt että olen noin monta peliä pelannut"

LIIGA | 28.2.2018 7:00
Sport-kapteeni Erik Riskaa juhlittiin ennen ottelua merkkipaalun johdosta. IFK Lepplaxin kasvatti on otellut Sportin edustusjoukkueessa 400 ottelun verran. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

SaiPaPelicans
"SaiPa käyttää kotietunsa"
SaiPa saa kotikentästään huomattavan edun otteluun. Runkosarjan aikana joukkueet kohtasivat Lappeenrannassa kolmesti, pisteet menivät Sputnikeille 7-2. Joulutauon jälkeen SaiPa on pelannut viisitoista ottelua, joista joukkue on hävinnyt vain neljä. Pelicansin vierassaldo on synkkä. Kymmenestä viimeisestä vieraspelistään joukkue on onnistunut raapimaan vain yhden voiton.
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2

Luetuimmat

Aleksi Ainali

Sport #44 L kh
s. 1995 Vihti
180CM / 91KG
SOPIMUS: 2020