Mielipide

Tomas Plihal - uuteen nousuun?

LIIGA / Kolumni
Heinäkuun lopussa saimme lukea tiedotusvälineistä tšekkihyökkääjä Tomas Plihalin siirtymisestä Kärpistä Tapparaan vuoden sopimuksella. Mitä Plihal tuo Tapparaan? Miksi Kärpät luopui pelaajasta? Tukeeko hänen pelinsä Jukka Rautakorven Tapparan raakaan työntekoon ja kiekkokontrolliin nojaavaa pelitapaa? Entä luisteluvoima ja peräänkuulutettu luonne?

Tomas Plihal on halutessaan loistava jääkiekkoilija. Hän osaa pelata kahteen suuntaan. Hänen historiastaan löytyy tehokkaita kausia niin nuorisomaajoukkueesta, WHL:stä kuin SM-liigastakin. Turussa hän löysi oikean koostumuksen ja roolin, ja teki pisteiden lisäksi myös kanssapelaajistaan parempia.

Turusta hän siirtyi viime kaudeksi pohjoiseen ja Oulun Kärppiin. Oulussa oltiin pääasiassa innostuneita, olihan Plihalilla allaan hyviä kausia ja sentteriosastolle kaivattiin tekijämiestä.

Ei hyvin mennyt. Kärppien käskyttäjä Hannu Aravirta antoi kauden mittaan kaikki mahdolliset saumat ja tilaisuudet, mutta ei, homma ei lähtenyt missään kohtaa toimimaan. Osansa toki oli sillä, että mies jäi Ville Peltosen jyräämäksi alkusyksystä ja oli poissa peleistä aivotärähdyksen vuoksi.

Joka tapauksessa, Oulussa tuskin moni jäi surkuttelemaan Plihalin perään kun siirtouutinen vahvistui. Kaikki mahdollisuudet saaden tehopistemäärä 11 yli neljäänkymmeneen otteluun ei ole ulkomaalaisvahvistukselle tarpeeksi.

Tapparassa Jukka Rautakorpi alleviivaa luonnetta, kovaa työmoraalia ja kiekkokontrollia. Kiekkokontrollipelaamiseen Plihal varmasti kykenee mutta miten on kahden ensimmäisen kohdan laita? Viime kauden myötä kadonnut itseluottamus olisi nopeasti löydettävä, jotta Plihal ei löytäisi itseään siirtolistalta tai katsomosta. Myöskään silloin tällöin miehelle tyypillisiin typeriin rangaistuksiin ei ole varaa.

European Trophyssä kookas tšekki teki seitsemään otteluun tehot 0+2 ja liike näytti kovin kulmikkaalta sekä raskaalta, joten parannettavaa löytyy. Nyky-Tapparassa kun jalkojen pitäisi käydä koko ajan ja molempiin suuntiin.

Tapparan sentteriosastoa tarkastellessa Philip McRae on lähtökohtaisesti ykkössentteri, seuraavina näyttöhaluiset Jarkko Malinen ja Arttu Ilomäki, joista Malinen esitti mainioita otteita European Trophyssä. Jos tämä kolmikko onnistuu, on hankala nähdä Plihalin paikkaa ainakaan keskikaistalla. Laitureiden paikoilla tunkua ja hyviä vaihtoehtoja on vieläkin enemmän.

Annetaan miehelle kuitenkin mahdollisuus. Vastauksia kysymyksiin alamme saada pian kun musta tippuu perjantaina Hakametsän jäähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös