Mielipide

Toivolan teesit testissä

LIIGA / Kolumni
SM-liigan tämän kauden nuorimmalla päävalmentajalla Mika Toivolalla on edessään kenties liigan suurin haaste. Porin Ässät olisi luotsattava vihdoin ja viimein kohti uutta kukoistusta, eikä tehtävää yhtään helpota se, että Toivolan on käytännössä pakko onnistua tai muuten maa saattaa pettää lopullisesti kuilun reunalla killuvan perinteisen seuran alta. Vaikka epäilijöitä riittää, Toivolaa ei kuitenkaan huimaa, vaan mies lähtee kauteen nöyrästi, mutta silti selvästi itseensä ja joukkueeseensa uskoen.

Nuoren, tuntemattoman ja ennen kaikkea kokemattoman Mika Toivolan palkkaaminen Ässien valmentajaksi hämmästytti ja jopa pelotti monia patajoukkueen kannattajia viime keväänä. Nuori ja tuntematon hän toki vielä onkin, mutta kokemusta valmennushommista on kuitenkin kertynyt jo varsin runsaasti. Kun peliura pääkaupunkiseudulla tyssäsi A-nuorten jälkeen divariin, Toivola muutti opiskelemaan Turkuun ja aloitti samalla valmentajan uransa TPS:n 1979-ikäluokassa.

Kolmen Turun vuoden jälkeen matka jatkui Jyväskylään, jossa vierähti vuosi JYPin C-junioreiden peräsimessä sekä kolme kautta A-nuorten päävalmentajana. JYPissä oltiin ilmeisen tyytyväisiä Toivolan työhön junnutasolla ja niinpä mies palkattiin vuonna 1999 vain 28-vuotiaana Mika Saarisen avuksi JYPin liigajoukkueen kakkosvalmentajaksi. Viime keväänä Toivola kuitenkin katsoi, että kolme kautta tuossa työssä riittää, ja on aika etsiä uusia haasteita sekä päästä uralla eteenpäin. Tässä vaiheessa kuvioihin astui mukaan kuumeisesti valmentajia etsiskellyt Ässien toimitusjohtaja Antti Heikkilä.

- Oltiin vieraspelissä Porissa ja siinä yhteydessä törmäsin Heikkilään, joka tuli kysymään kuulumisia. Kerroin, että JYPissä en ainakaan jatka ja etsin työtä ensi kaudeksi. Siitä se sitten lähti. Alussa puhe oli kuitenkin kakkosvalmentajan pestistä, kun Ässät halusi vielä siinä vaiheessa muita miehiä ykköseksi, Toivola muistelee viime kevättä.

- Todennäköisesti en olisi kuitenkaan tullut Poriin, enkä minnekään muuallekaan, kakkosvalmentajaksi, vaikka eräästä toisestakin liigajoukkueesta tuota tehtävää tarjottiin. Kyllä minä olin sen päätöksen tehnyt, että seuraava askel on päävalmentajan paikka. Ensi sijainen tavoite oli SM-liiga, mutta halukkaita liigajoukkueen päävalmentajaksi on kuitenkin niin paljon enemmän kuin paikkoja, että siinä mielessä todennäköisyys päästä JYPin kakkosesta suoraan jonkun seuran ykköseksi ei ollut kovin suuri. Neuvotteluja kävin myös Kokkolaan ja muutamaan muuhun Mestis-joukkueeseen ja Ruotsissakin oli yksi vaihtoehto.

Kuten tiedetään, Ässien kalastamat isot valmentajavonkaleet eivät lopulta syöttiin tarttuneet, joten katseet käännettiinkin suoraan Toivolaan. Kun päävalmentajan paikka liigassa oli miehen tavoite, ei hän epäröinyt tarttua haasteeseen, ei vaikka tarjoajana oli vähintäänkin epävakaassa tilanteessa ollut Ässät, ja paikkakuntana Pori, joka ei tunnetusti ole niitä kaikkein helpompia paikkoja valmentajalle. Tuollaiset seikat eivät kuitenkaan Toivolaa pelottaneet.

- Ei näissä hommissa auta pelätä. Päinvastoin, katsoin, että tämä on aika otollinen hetki, kun täällä on pelillisestikin menty useamman vuoden pohjamudissa ja sen verran itseäni tunnen, että tiedän, ettei tämä ainakaan huonompaan suuntaan voi mennä. Se on varmaa, että eteenpäin mennään, mutta kuinka paljon ja kuinka isoin askelin, niin se on toinen juttu.

- Onhan tämä tietysti perinteinen kiekkokaupunki ja perinteinen seura ja täällä ollaan hieman eri mittasuhteissa kuin Jyväskylässä. JYP ei ole siellä lainkaan niin iso asia kuin Ässät on täällä Porissa, joten onhan tämä iso haaste. Oli myös selvää, että meikäläisen palkkaaminen oli joissain piireissä pettymys, kun ensin oli puhuttu Tammisesta ja Tihonovista, mutta en ole niillä päätäni vaivannut, enkä paineita ottanut. Mutta kyllä moni tuntui olevan tyytyväinenkin, kun valinta kohdistui minuun. Seuralta tämä oli tietysti jonkinlainen linjaveto, että nyt halutaan jotain uutta ja tehdään töitä vähän eri tavalla kuin aiemmin on tehty ja mitä jotkut muut valmentajat olisivat tehneet, Toivola kertoo.

Pitkäjänteisyyttä vuoden sopimuksella?

Porissa on pitkään kaivattu pitkäjänteisyyttä ja joka kausi siitä on puhuttu, mutta joka kausi se on myös vaikeilla hetkillä unohdettu. Kun kaikki ei olekaan mennyt suunnitelmien mukaan, on pakka pistetty kerta toisensa jälkeen uusiksi ja aloitettu jälleen uusi pitkäjänteinen projekti, joka on taas loppunut ennen kuin on kunnolla alkanutkaan. Totuttuun tyyliin pitkäjänteisyys nousi teemaksi myös Toivolan valitsemisen yhteydessä ja onpa seura lanseerannut jopa viisivuotis-suunnitelmankin. Äkkiseltään ajatellen useammalle vuodelle asetetut tavoitteet ja pitkäjänteisyys ovat kuitenkin hieman ristiriidassa sen kanssa, että Toivolalla on vain vuoden sopimus. Mies itse ei kuitenkaan näe asiaa niin.

- Virallisesti asia on niin, että minulla on vain vuoden sopimus, mutta voidaanhan sitä suunnitelmat tehdä pidemmiksikin ajanjaksoiksi, vaikka sopimus olisikin kerrallaan vain vuoden mittainen. Tarkoitus on kuitenkin olla täällä useampikin vuosi, mutta en halunnut sitoutua tässä vaiheessa kuin vuodeksi. Halusin ensin nähdä, että täällä on taustat siinä kunnossa, että tästä voi tulla jotain, ja että ne puheet mitä neuvotteluissa on puhuttu myös pitävät paikkansa.

- Lisäksi kun perhekin tuli mukaan, oli tärkeää ensin nähdä, että viihdymme täällä, ennen kuin sitoudun pidemmäksi aikaa. Ei sekään olisi ollut hyvä jos olisin tehnyt kolmen vuoden sopimuksen ja halunnutkin lähteä jo jouluna pois. Eikä toisaalta pitkä sopimus olisi ollut mikään tae pitkäjänteisyydestä. Myös Ässät halusi vain vuoden sopimusta. Luonnollisesti seura näkee minun olevan enemmän riskikortti kuin joku muu olisi ollut, joten hekin haluavat ensin nähdä minun osaamiseni käytännössä ennen kuin sovitaan pidemmästä jatkosta, Toivola valottaa taustoja lyhyelle sopimukselleen.

- Kaikki asiat ovat toisteiseksi menneet hyvin, puheet ovat pitäneet paikkansa ja perhe on viihtynyt, vaimokin on saanut työpaikan. Kyllä minä nyt siitä lähden, että tämä on useamman vuoden juttu, koska kaikki näyttää siltä, että tästä voi todella saada jotain aikaiseksi. Puhetta on ollut, että kun ollaan puolin ja toisin varmoja asiasta, niin sovitaan jatkosta. Mitään tarkkoja aikarajoja ei tuolle olla asetettu, mutta totta kai nuo asiat pitää sopia ajoissa, se on molempien etu, Toivola jatkaa.

Jos oli Toivolan valinta päävalmentajaksi yllätys, niin vielä suurempi yllätys oli Karri Kiven palkkaaminen kakkosvalmentajaksi. Vuosi sitten uransa päättäneellä Kivellä ei ole minkäänlaista aiempaa valmentajakokemusta ja viime talvena urheilutoimittajan uraa aloitellut ex-ässäpakki kokikin sellaisen äkkilähdön valmennuskuvioihin, että se tuli hänelle itselleenkin täytenä yllätyksenä. Kun Heikkilä otti Kiveen torstaiaamuna yhteyttä, oli asiat sovittu jo samana iltapäivänä ja seuraavana maanantaina mies löysikin itsensä jo ensimmäisiltä valmentajakursseilta. Toivola kuitenkin kertoo Kiven olevan hänelle sopiva apuri.

- Kivi valittiin Heikkilän kanssa yhteistyössä. Annoin Antille tietyt raamit mitä haluan kakkosvalmentajalta ja muutama vaihtoehto tuli esiin, joista Karri tuntui heti parhaalta ja sopivimmalta. Halusin ennen kaikkea, että kakkosvalmentaja on Porista ja tuntee nämä kuviot. Se riitti, että päävalmentaja tulee Jyväskylästä ja pelaajia sieltä täältä, joten kakkosvalmentajan osalta pakkaa ei ollut syytä sekoittaa enempää.

- Karrin kokemattomuus valmentamisesta ei ole oleellista, koska katson, että minulla on tarvittava osaaminen taktisista ja pelillisistä asioista. Mutta pelaajaurastani on 12-13 vuotta, eikä se ole huipputasolta, joten Karri tuo tuolta saralta tietoa ja näkemystä. Ensimmäinen kausi tulee olemaan Karrille tietynlainen lähtövuosi näihin hommiin. Hän kouluttaa itseään tässä samalla ja hiljalleen kertyy tuota käytännönkin kokemusta, Toivola kertoo apumiehestään.

Ässä-koutsien työnjako on melko perinteinen. Toivola peluuttaa hyökkääjiä ja Kivi puolustajia. Harjoitukset ovat lähes tyystin päävalmentajan kontolla, kakkosvalmentajan vetovastuuseen kuuluvat vain pelipäivien aamutreenit. Kesäharjoituksissa kakkosvalmentajien rooli usein korostuu, mutta ainakin menneenä kesänä Toivola vastasi lähes yksin niistäkin, Kiven toimiessa lähinnä taustatukena, samalla asioita opetellen.

Monessa liigaseurassakin valmennustiimeihin kuuluu useampia miehiä, kun apuna saattaa olla esim. erilliset voima- ja maalivahtivalmentajat. Ässissä kaksikko Toivola-Kivi on kuitenkin muodostanut valmennustiimin kokonaisuudessaan, eikä mitään ulkopuolisia asiantuntijoita ole käytetty.

Scott Langkow paljon vartijana

Puutteellista maalivahtivalmennusta on pidetty yhtenä Ässien kompastuskivistä viime vuosina, esim. lahjakkaiksi tunnustetut Mika Lehto ja Kristian Antila olisivat varmasti kaivanneet henkilökohtaista opastusta oman tonttinsa hoitamisesta ja itsensä kehittämisestä. Tällä kertaa tuo ongelma on Toivolan mukaan ratkaistu oikeilla maalivahtivalinnoilla.

- Siihen en halua ottaa kantaa olisiko täällä aiemmin tarvittu maalivahtivalmennusta, mutta nyt meillä on 20 NHL-pelin Langkow, joka ei varmasti tarvitse neuvoja siitä, miten hanskaa kuuluu pitää kädessä. Jokela taas on ikäluokkansa parhaimmistoa ja on nyt Scottin rinnalla hyvässä opissa. Oli kumpi tahansa maalissa, niin he käyvät erätauolla tapahtumia läpi ja Scottin kokemuksesta ja näkemyksestä on Antille varmasti paljon hyötyä.

- Ehkä maalivahtivalmentaja voisi olla silti ihan hyväkin, sitä meidän pitää sitten jatkossa miettiä. Ehkä sellainen palkataan jos on sopiva mies saatavilla. Nyt sellaista ei ollut saatavilla, eikä tosiaan ollut edes tarvetta. Se on aina niin paljon kiinni maalivahdeista, Langkow-Jokela on kaksikkona kuitenkin aivan erilainen tapaus kuin Antila-Satosaari, Toivola pohtii.

Kristian Antilan kohdalla Toivola ei myönnä täysin oikeiksi niitä huhuja, että mies ei olisi kelvannut Ässiin, vaikka ei olisi Edmontoniin lähtenytkään. Toivolan mukaan hän ei voinut luvata Antilalle ykkösvahdin paikkaa, vaan Krissen ollessa vielä Ässien palkkalistoilla, oli jo päätetty ulkomaalaisen maalivahdin hankkimisesta.

Tämän seurauksena Antila alkoi itse miettimään muita vaihtoehtoja ja kun hänelle tarjottiin sopimusta Oilersiin, halusi hän ehdottomasti tarttua siihen mahdollisuuteen. Toivola myöntää tuon olleen lopulta kaikkien kannalta hyvä ratkaisu, Antila kun olisi toisaalta ollut turhan kallis kaveri Ässien kakkosvahdiksi.

Ulkomaalaisen maalivahdin metsästys päättyi siis lopulta 27-vuotiaan entisen NHL-veskari Scott Langkowin pyydystämiseen. Langkowin viime vuosien urakehitys aiheutti pientä empimistä, mutta kun taustat oli selvitetty, oli Toivola valmis luottamaan häneen.

- Muitakin vaihtoehtoja kartoitettiin, kuvioissa oli mm. Marc Lamothe ja pari-kolme muuta. Lamothe olisi varmasti ollut hyvä kassari, mutta kevään hyvät pelit farmissa nostivat hinnan niin korkeaksi, ettei meillä ollut häneen mahdollisuuksia. Uskon kuitenkin, että saimme vähintään yhtä hyvän maalivahdin.

- Langkowin uran nopea lasku NHL:stä UHL:ään tietysti mietitytti ja pelättiin ensin, onko takana jotain pahoja loukkaantumisia. Taustat kuitenkin tutkittiin ja asiasta keskusteltiin Scottinkin kanssa ja minulla on tarkka tieto, mistä tuo urakehitys johtuu. Vammoja tai mitään muuta sellaista, joka olisi saanut meidät epäilemään hänen taitojaan, ei taustalta löytynyt, mutta sen tarkemmin en voi asiasta kertoa.

- Ikänsä puolesta NHL:kin voi tulla Langkowille vielä kyseeseen ja voihan se olla, että pari hyvää kautta täällä avaa ovet taas sinne, mutta ei se hänelle mikään itsetarkoitus ole. Nyt hän halusi kuitenkin tulla ehdottomasti Eurooppaan. Scott tuli Suomeen hyvässä fyysisessä kunnossa, niin kuin pitikin. Ilmoitin agenteille, että äijän on todella oltava kunnossa tai saa lähteä saman tien takaisin.

- Pelituntuma oli tietysti hieman kateissa ja se näkyi esim. tuossa SK-turnauksen Lukko-pelissä, jossa Scott kertoi olleensa kolmannessa erässä aivan puhki. Nyt kaikki on jo tuossakin suhteessa kunnossa, kun hän on ollut kuukauden jäällä ja pelejäkin on mukavasti alla. Scott on hyvässä iskussa ja odotamme häneltä paljon. Viimeisessä harjoitusottelussa Kärppiä vastaan Scott ei pelannut, koska halusin oikeastaan vähän jopa piilotella häntä, Toivola hehkuttaa.

Lisää liikettä, kovuuskin riittää

Toivolan allekirjoittaessa sopimuksen Ässien kanssa, oli seuralla vain kolme pelaajasopimusta. Heikkilän kanssa Toivola oli kuitenkin jo valmiiksi miettinyt, ketä viime kauden joukkueesta halutaan pitää ja toisaalta Heikkilä oli jo usean pelaajan kanssa neuvotellut jatkopestistä, mutta pelaajatkin halusivat ennen lopullista ratkaisuaan nähdä, kuka lopulta Ässien ylipäälliköksi tulee. Kun Toivolan sopimus sitten julkaistiin, ei kulunut kuin pari päivää ja Ässillä oli kasassa kahdeksan sopimusta lisää.

- Ensin käytiin läpi tuo viime kauden miehistö ja siitä saatiin pidettyä suunnilleen ne ketä haluttiin. Muutaman lähtijän olisin silti mielelläni pitänytkin, mutta kun tuollaisen kauden jälkeen 60-70 % pelaajista pyytää lisää palkkaa, on yhtälö aika mahdoton. Eli ne menetykset olivat puhtaasti hintalaatu-suhde-menetyksiä. Budjetti näytteli totta kai merkittävää osaa pelaajahankinnoissa, mutta sen puitteissa saimme aika hyvin ne pelaajat, jotka halusinkin. Se oli aivan selkeä peruslähtökohta, että Ässistä täytyy saada selkeästi aiempaa liikkuvampi joukkue, sitä silmällä pitäen hankittiin esim. Tuomo Harjula, kertaa Toivola joukkueen rakentamista.

- Ulkomaalaisten suhteen tilanne oli siinä mielessä hankala, kun tein niin myöhään diilin, että sarjat olivat melkeinpä joka puolella jo päättyneet. Vaikka en näitä pelaajia viime keväänä nähnytkään, oli minulla kuitenkin kaikista aiempi tieto ja kaikki olivat tuttuja tapauksia. Duerden oli ainoa, jonka suhteen olin puhelintietojen varassa. Nämä olivat kaikki sikäli samanlaisia tapauksia, että heillä oli halu tulla tänne.

- Sachl, Duerden ja Shirreffs halusivat tulla kehittymään ja he tähtäävät vielä NHL:ään. Esim. Sachl katsoi viime kaudella, että ovet NHL:ään eivät avaudu, vaikka peli sujui. Ja koko ajan vierestä pääsi kuitenkin huonompia miehiä yrittämään ylhäällä. Niinpä hän katsoi, että on parempi tulla
Eurooppaan kehittymään ja antamaan myös näyttöjä nimenomaan Suomeen, joka on pelityyliltään lähinnä NHL:ään ja onhan tämä myös parhaiten scoutattu sarja siihen suuntaan.

- Fandul puolestaan oli meille iso plussa, koska mies todella halusi palata Ässiin. Hän on kovassa kunnnossa, motivaatio on korkealla ja hän tulee saamaan meillä ison ruudun. Olen halunnut hieman säästää ja piilotellakin Fadua, siksi hän ei ole pelannut läheskään kaikkia harjoituspelejä. Pientä vammaakin on toki ollut, mutta ei se pelaamista olisi estänyt, Toivola puhisee tyytyväisyyttään latvialaissentteriinsä.

- Dave jäi nyt kirjoittamattomaksi kortiksi. Tällä hetkellä kartoitetaan pelaajamarkkinoita ja katsotaan tuleeko joku tilalle. Jos joku otetaan, pitää kyseessä olla pirun hyvä pelaaja ja minulla pitää olla tieto kyseisestä kaverista. Pelkkien faxien perusteella ei tässä vaiheessa hankita ketään., Toivola vakuuttaa.

Monien mielestä Ässien kannattaisi hommata mahdollinen uusi vahvistus puolustukseen, joka vaikuttaa hieman kankealta ja kädettömältä. Toivola ei näe asiaa kuitenkaan niin, hänen mielestään peräpää on kunnossa ja ainoa puuttuva palanen on nyt ykkös-kakkosketjun laidassa.

- Puolustukseemme luotan vakaasti. Haimme sinne tietoisesti perusvarmoja pelaajia, jotka istuvat meidän pelisysteemimme. Puolustajien tärkein tehtävä on pitää oma pää tiiviinä ja mielestäni meillä on sellainen paketti, että se myös pysyy tiiviinä. Meidän pelityylillämme emme tarvitse niinkään kiekollisesti taitavia pakkeja, koska tarkoitus on pelata kiekkoa nopeilla ja helpoilla syötöllä eteenpäin, eikä lähdetä pelaamaan mitään pakki-pakki-peliä tai kikkailemaan omassa päässä.

- Ja kyllä tuosta kalustosta silti riittävästi taitoakin löytyy, mutta enemmän noita taito- ja ratkaisuominaisuuksia pitää kuitenkin löytyä hyökkäyksestä. JYPissä homma meni usein siihen, että puolustus kyllä piti, mutta jos vastustaja pystyi pelaamaan Tonin ja Chlubnan ulos, niin kusessa oltiin. Ässiin on yritetty saada laajempaa ratkaisuvoimaa hyökkäykseen ja puolustus hoitaa kyllä sitten oman hommansa, Toivola puolustaa ennakkoon paljon parjattua pakkikalustoaan.

Ässien kannattajat ovat hieman surkutelleet, kun joukkueesta ei näytä tällä kertaa löytyvän yhtään todellista kovanaamaa ja nyrkkisankaria. Toivola mukaan tarvittaessa kovuuttakin löytyy, vaikka se ei hänen mukaansa ole sellainen tekijä, millä pelejä voitettaisiin.

- Meillä on tuossa pari sarjan kovinta luuta, mutta mitään varsinaista jäähykallea en joukkueeseen edes halua. Harjoituspelit ovat näyttäneet, että jäähymäärät ovat muutenkin melkoiset. Onhan meillä esim. Jarkko Glad, joka on sen verran kova jätkä, ettei häntä viime kaudella kukaan halunnut edes haastaa. JYPissä näin Gladilta monta myllytystä ja joka kerta vastustaja joutui lähtemään kärsä auki pois, mutta hän on toisaalta itsekin ilmoittanut haluavansa mieluummin keskittyä pelaamaan ykkös-kakkoskentässä isossa roolissa ja sellaisessa roolissa minäkin haluan hänet nähdä.

- Muutenkaan en usko mihinkään pelotteeseen. JYPissä olimme aina tyytyväisiä, kun vastustaja lähti sille linjalle ja pelasi itsensä pois pelistä, sehän vain helpotti meidän urakkaa. Vaikka olihan meillä Duerdenin vaihtoehtona Greg Pankewicz, joka olisi ollut ihan mielenkiintoinen pelaaja, mutta toisaalta on täysin järjetöntä palkata kallista ulkomaalaista, joka on joka toisen pelin katsomossa. Ja Gregilla jäähyt ovat kertyneet vähän muustakin kuin tappeluista, pelkkää hanskajaa olisi ehkä voinut harkitakin. Tosin minun mielestäni ulkomaalaisen pitää osata pelatakin, eikä aleta maksamaan isoja rahoja millekään Sheptakille, Toivola miettii.

Myöskään taklaukset eivät ole kiellettyjä Mika Toivolan Ässissä. Päinvastoin, Toivola sanoo niiden olevan edelleen tärkeä osa Ässiä, vaikkakaan ne eivät ehkä ole niin korostuneessa roolissa kuin joskus aiemmin. Järkeä pitää kuitenkin käyttää, eikä tarkoitus ole ajella koko ajan kaikkea mahdollista kylmäksi, vaan silloin taklataan, kun siitä on jotain hyötyä.

Tarkoitus ei ole myöskään, että taitopelaajat rikkovat paikkojaan turhalla taklauspelillä. Niinpä suurimman vastuun pleksien paukuttelusta kantaakin joukkueen melko fyysinen peräpää, jossa Toivolan mukaan lähes jokainen kykenee reippaaseenkin taklauspeliin. Tosin pataluotsi muistuttaa, ettei liigassa kukaan voi taklata, jos tuomarilinja jatkuu liigassa samanlaisena kuin harjoituspeleissä.

Uutta pelitapaa opetellaan kärsivällisesti

Kesäharjoittelussa ja harjoituspeleissä patapakan yksi tärkeimmistä tavoitteista on ollut uuden pelitavan opetteleminen. Sitä silmällä pitäen harjoittelussa on painotettu ennen kaikkea liikkuvuuden, kestävyyden ja palautumisen parantamista. Peleissä tyyli onkin ollut toistaiseksi tärkeämpää kuin tulos, mutta luonnollisesti kauden alkaessa pelkät hyvät pelit eivät enää riitä.

- Uusi pelitapamme ei varsinaisesti ole taktisessa mielessä mitään niin uutta ja ihmeellistä, mutta yritämme tehdä asioita hieman toisin kuin muut tekevät ja yritämme löytää pelistä tulevaisuuden suuntauksia. Köyhän on otettava riskejä, ehkä pystymme tällä kaventamaan sitä eroa mikä budjettien perusteella syntyy.

- Pyrimme pienin askelein eteenpäin entistä pelaavampaan suuntaan. Ei luovuta kiekosta niin helposti, eikä heitellä kiekkoa päättömästi päätyyn, mutta ei kuitenkaan missään nimessä tehdä noita asioita puolustuksen kustannuksella. Tämä vaatii paljon taitoa ja niitä pyritään henkilökohtaisillakin tasoilla koko ajan kehittämään, vaikka uskoakseni meillä on riittävästi taitoa uuden pelitavan toteuttamiseen jo nyt.

- Onhan Sachlkin sen verran taitava kaveri, että hän voi hyvinkin iskeä 40-50 pistettä jos yhteispeli vain kulkee laitureiden kanssa. Tarvitsemme myös kärsivällisyyttä, sillä eihän nämä hetkessä kuntoon tule. Uskon, että kärsivällisyyskin riittää, vaikka ei meillä tietysti ole varaa hakata päätä seinään jos tuloksia ei tule.

- Liikkumista haettiin joukkueen kokoamisessakin lisää, mutta sitä on pyritty parantamaan myös harjoitteilla. Samoin kestävyyttä on kehitetty, Porissahan on aina ollut vahvoja pelaajia, mutta se ei vain ole näkynyt jäällä, jatkossa tarkoitus olisi, että pelaajat ovat sen verran kestäviä, että voimat kestävät koko pelin ja koko kauden.

- Myös palautuminen nousee isoon rooliin. Laskin, että kauden aikana päästään vain 18 peliin ns. tuoreilla jaloilla, muuten joudutaan kehiin enemmän tai vähemmän väsyneenä. Mutta meidän on säilytettävä hyvä liike myös väsyneenä, joten palautumiseen on kiinnitettävä paljon huomiota, ässäpiiskuri kertoo suunnitelmistaan.

- Harjoituspeleissä olen ollut tyytyväinen peliin, mutta en välttämättä tuloksiin. Liigan alkaessa se ei enää riitä, vaan on saatava niitä tuloksiakin. Vaikka ihan kohtalainen meidän saldomme harjoituspeleistä silti on, mutta loukkaantumisten takia ei olla päästy pelaamaan yhtään peliä oikeilla viisikoilla, eikä toisaalta viisikot ole vielä täysin muokkautuneetkaan ja se on näkynyt tuloksissakin. Liigan alkaessa toipilaiden pitäisi kuitenkin olla pelikunnossa, Davea lukuun ottamatta, Toivola jatkaa.

Kauden alku on jälleen Ässille tärkeä. Uskottavuuden kannalta olisi saatava tuloksia, mutta mitään varsinaista kuntopiikkiä ei alkukauteen silti olla haettu, valmiina kuitenkin ollaan niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Toivola on tyytyväinen, kun avauspeli on vieraissa, koska siinä Lukolla on kaikki paineet ja Ässillä on hyvä mahdollisuus iskeä piikkiä raumalaisten lihaan. Kotiavauksessa vastaan tulee kovan nipun kerännyt Kärpät, mutta harjoituspelikin näytti, että Kärpät on lyötävissä, kuten kaikki muutkin joukkueet.

- Se on hieman harmi, ettemme päässeet pelaamaan juurikaan näitä ennakkoon parhaita liigajoukkueita vastaan. Mutta tulin niin myöhään, että meidän oli otettava vastaan suunnilleen ne ketä saatiin. Valitettavasti suunta näyttää muutenkin olevan se, että isot haluavat pelata harjoitusotteluita vain muita isoja vastaan.

- Mutta luulen, että se voi olla meille etu. Kun esim. HIFK tulee neljännessä pelissä Poriin, niin kyllähän me tiedämme heidän vahvuutensa ja ratkaisupelaajamme, mutta voi olla, että he eivät tiedä meistä juuri mitään. Joka tapauksessa jokaista peliä lähdetään aina voittamaan, se on tarkoitus, että Porin Ässät on SM-liigan taistelevin joukkue. Eihän tässä sijoituksellisesti voi mistään mitalista lähteä puhumaan, vaan tavoitteemme on pysyä koko kausi play off-taistelussa mukana. Ja jos me pysymme siinä taistelussa kevääseen asti, uskon, että siinä vaiheessa olemme henkisesti jo niin vahvoja, että me myös menemme play offeihin, Toivola päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle