Mielipide

Tavoitteena kultakimpaleen kiinnitys

NHL / Kolumni
Los Angeles Kingsin toimitusjohtaja Dean Lombardi viimeistelee joukkueensa tulevan kauden palettia. Työn alla on tärkeimmän pelaajan jatkosopimus. Drew Doughty halutaan sitoa Kingsin palvelukseen monivuotisella sopimuksella.

Los Angeles Kingsin ensi kauden paletti alkaa olla koossa. Toimitusjohtaja Dean Lombardin rakennustyö on loppusuoralla. Pelaajamarkkinoilta on löydetty laadukasta osaamista. Mike Richardsin ja Simon Gagnen hankinnat tuovat lisäterävyyttä hyökkäyspeliin. Nuoren ja lahjakkaan joukkueen kehitystyö etenee määrätietoisesti.

Lombardilla on vielä edessään haastava työvaihe, kenties se kaikista tärkein. Joukkueen parhaan pelaajan, huippupuolustaja Drew Doughtyn jatkaminen Kings-paidassa pitäisi turvata pitkäkestoisella jatkosopimuksella. Palkkabudjetissa on siihen varaa. Sopimusneuvotteluiden keskiössä ovat sopimuksen kesto ja siihen liittyvän dollaripinon tekninen toteutus.

Los Angeles Kings varasi Drew Doughtyn kesällä 2008 draftin toisena pelaajana. Ontariolainen nuorukainen lunasti välittömästi paikkansa Kingsin takalinjoilla. Doughtyn kehitys on jatkunut vuosi vuodelta. Kolme täyttä NHL-kautta ovat muovanneet hänestä erään liigan parhaista puolustajista.

239 runkosarjan ottelua. Niissä 33 maalia ja 93 syöttöpistettä. 126 tehopisteen saalis on vakuuttava saldo puolustajalle. Nuorukaisen hyökkäyspelivaistot ovat keränneet kiitosta. Ei ihme, että Doughtya on jo ehditty vertaamaan Paul Coffeyn ja Ray Bourquen kaltaisiin legendoihin.

Doughty oli lapsena intohimoinen Kings-fani. Hänen huoneensa sisustus paljasti faniuden sisimmän. Petivaatteet, seinillä olleet julisteet ja vaatekaapista löytyneet pelipaidat – kaikissa esiintyi tuttu Kings-logo. Doughty ihaili Wayne Gretzkyä, jota hän piti aikansa parhaana pelaajana.

Ei ole itsestään selvää, että nuori pelaaja pääsee toteuttamaan NHL-unelmansa lapsuutensa suosikkijoukkueessa. Doughty pääsi. Koko Kings-uransa ajan hän on kehunut oloaan Los Angelesissa. Ainoa asia, mitä hän on harmitellut, liittyy elämän tylyyn kiertokulkuun. Doughty ei saanut kunniaa pelata suosikkijoukkueessaan yhdessä idolinsa kanssa.


Anze Kopitarin asema Kingsin palkkakuninkaana on vaarassa.
James Guillory

Doughtyn jatkosopimuksen syntymisen ennusmerkit ovat hyvät. Sekä joukkue että pelaaja ovat ilmaisseet kiinnostuksensa yhteistyön jatkumisen suuntaan. Doughtyn agenttina toimiva Don Meehan on jo ehtinyt tavata Lombardin. Keskusteluyhteys on luotu, ja päätöksiä odotetaan lähipäivinä.

Mikä on Drew Doughtyn arvo? Paljonko hänen osaamisestaan joutuu maksamaan? Yleinen arvio liikkuu seitsemän miljoonan dollarin vuosipalkkion tienoilla. Vertailupohjana on käytetty NHL-liigan muiden kovapalkkaisten puolustajien ansioita. Ontariolaisen pelillinen vastine riittää heistä jokaiselle. Doughty ansaitsee päästä heidän tasolleen.

Doughtyn kuluneen kauden palkka oli 3,5 miljoonaa dollaria. Pelaajan tasoon ja liigan trendiin suhteutettuna nousupaine oli tiedostettavissa. Kingsin viime kauden kovapalkkaisin pelaaja oli Anze Kopitar. Slovenialainen tienasi 6,8 miljoonaa dollaria. Doughtyn odotetaan nousevan hänen ohitseen.

Drew Doughty on vasta 21-vuotias. Hän on osoittautunut poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi. Hakametsän jäähallissa tapaamani Todd Woodcroft kehui Doughtyn potentiaalin rajattomuutta. Kingsin Euroopan kykyjenetsinnästä vastaava kanadalainen painotti puolustajan ainutlaatuisuutta. Woodcroft piti Doughtya Kingsin kaikkien aikojen onnistuneimpana varauksena.

Doughtyn asemaa kannattaa lähestyä arkirealismin keinoin. Jos pelaaja on 21-vuotiaana tietyllä tasolla, mitä hän on muutaman vuoden kuluttua? Pelillä on taipumus kehittää. Taito hioutuu entisestään. Tulevat vuodet jalostavat ontariolaisesta timantinkovan pelimiehen – liigan ykköspuolustajan.

Mitä olisi Barcelona ilman Lionel Messiä? Entä Los Angeles Lakers ilman Kobe Bryantia? Laiva ilman ankkuria? Drew Doughyn merkitys on kiveen hakattu. Hän on Los Angeles Kingsin nykypäivä ja tulevaisuus.

Lombardi joutui tekemään kipeän ratkaisun päästettyään tärkeimpänä prospektina pidetyn Brayden Schennin Philadelphiaan. Uutta iskua vyön alle ei suvaita. Drew Doughtyn menettäminen ei ole tulevien vaihtoehtojen joukossa. Kings haluaa varmasti sitoa kultakimpaleensa vuosien ajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle