Mielipide

Tarjolla Bobby Ryan

NHL / Kolumni
Anaheim Ducksin vaikeudet ovat herättäneet henkiin tutut seurannaisvaikutukset. Päävalmentajan vaihtumisen epäillään johtavan pelaajakauppoihin. Spekulaatioiden ytimessä on laitahyökkääjä, joka edustaa modernia nykykiekkoilua suoraan liigan huipulta.

Aloitetaan Buffalosta. 12.11.2011 pelatussa Boston-ottelussa loukkaantunut Ryan Miller on palaamassa tositoimiin. Bruins-hyökkääjä Milan Lucicin jyrän alle jäänyt huippumaalivahti on toipunut tärskyn aiheuttamasta aivotärähdyksestä ja niskavammasta. Odotettu paluu kaukaloon tapahtunee ensi viikon aikana.

Läsnäolo

Viime tiistaina Buffalo Sabresin kotiareenana toimivassa First Niagara Centerissä pelattiin NHL-ottelu, jossa Sabres kohtasi New York Islandersin. Ottelu päättyi vierasjoukkueen 2-1-voittoon.

Lopputuloksen ohella ottelun jälkimainingit nostivat esiin havainnot hallin lehtereiltä. Ottelua oli seuraamassa Anaheim Ducksin toimitusjohtaja Bob Murray.

Pohjois-Amerikassa vellovien huhujen mukaan Ducks etsii uutta verta joukkueeseensa. Toivomuslista pitää sisällään top4-puolustajan, huippumaalivahdin ja nuoria pelaajia.

Murrayn epäillään tarkkailleen Sabresin kahta prospektia, Zack Kassiania ja Breyden McNabbia. Ducks-pomon kiinnostuksen uskotaan ulottuvan myös Sabres-laituri Drew Staffordiin, joka allekirjoitti viime kesäkuussa 4-vuotisen sopimuksen nykyisen työnantajansa kanssa. Se mahdollistaa hyökkääjälle sopimusajalta 16 miljoonan dollarin kokonaisansion.

Ei tunnustusta

NHL-piireissä on silmiä ja korvia kaikkialla. On vaikea pitää salassa tietoja. Erityisen vaikeaa se on spekulaatioiden kohdalla, jotka koskevat huippupelaajia.

Sabresin toimitusjohtaja Darcy Regier ei ole vahvistanut keskusteluja Murrayn kanssa. Hän on kommentoinut asiaa uutisankkana, joka on saanut alkunsa jonkun tahon "Mikki Hiiri-kuulemisen" kautta.

Ei savua ilman tulta. Ducks-pomon läsnäololla Sabresin kotiareenalla on merkityksensä. Kyseessä ei ollut turistireissu. Tulossa on jotakin, jonka valmistelut ovat käynnissä.

NHL-liigan pelaajakauppojen ympärillä pyörii aina huhuja. Yllättävän nopeasti media on jyvällä asioista. On kyseessä sitten tahallista tai tahatonta tietojen vuodattamista, ennakkospekulaatiot saavat helposti tuulta alleen.


Anaheim Ducksin alkukauden vaikeuksilla on hintansa. Huippulaituri Bobby Ryan on siirtohuhujen kohteena.

Kaksi tarvetta

Anaheimin ja Buffalon välinen potentiaalinen pelaajakauppa ei ole pelkkä illuusio. Molemmilla joukkueilla on tarpeensa. Ducksilla on ongelmia puolustuspäässä. Luotettavan maalivahdin hankinta olisi pikavastaus ongelman ytimeen. Sabres tuskailee puolestaan – totutusti – maalinteon jalon taidon kanssa.

Ryan Millerin ja Sabresin välistä sopimusta on jäljellä kaksi vuotta. Se takaa maalivahdille 6,25 miljoonan vuositulot. Sabresin palkkakattotilanne on kokonaiskuvaltaan tiukka. Siinä ei ole tällä hetkellä yhtään pelivaraa.

Ducksilla on puolestaan palkkakatossaan ilmaa 3,5 miljoonan dollarin edestä. Läntisessä konferenssissa 14.sijalla rämpivän joukkueen vahvistamiseen löytyy siis paukkuja. 19 viimeisestä ottelustaan vain kaksi voittaneen ankkalauman pelaajarosterin liikkumavara on olemassaoleva reaaliteetti.

Lisäilmaa palkkakattoon olisi mahdollista luoda kauppaamalla siirtohuhujen keskiössä oleva Bobby Ryan. 24-vuotias huippuhyökkääjä on tehnyt kolmen edellisen NHL-kautensa aikana kunakin vähintään 30 maalia.

Moderni kiekkoilija

Bobby Ryan on modernin nykykiekkoilun prototyyppi. Hän on nopea, taitava ja riittävän fyysinen. Yhdysvaltalainen pystyy pelaamaan sekä vasemman että oikean laitahyökkääjän tonteilla.

Ducks varasi Ryanin kesän 2005 draftin toisena pelaajana. Häntä ennen Pittsburgh Penguins nappasi nykyisen kapteeninsa Sidney Crosbyn.

Ryanilla on jäljellä Ducks-sopimustaan kolme vuotta. Se antaa hänelle 5,1 miljoonan dollarin vuositulot. Tehokkaan ja arvostetun hyökkääjän status Anaheimissa on vahva.

Joukkueen vaikeudet ja pelaajan pelillisen panoksen heikkeneminen ovat kuitenkin nostaneet huhuja ilmaan. Ryan on pelannut kuluvalla kaudella 24 ottelua. Niissä on syntynyt seitsemän maalia ja viisi maalisyöttöä. Tehot ovat luvalla sanoen vaisut. Ducksin ykkösketjun laitahyökkääjältä on ehdottomasti lupa odottaa enemmän. Tehopisteiden ja peliajan suhde ei ole tällä hetkellä tasapainossa.

Jättiläiset ovat hereillä

Bobby Ryan herättää varmuudella kiinnostusta. Tulevan suurpelaajan työpanos on harkinnan arvoinen värväys jokaisen NHL-joukkueen perspektiivissä.

Sabres ei ole liikkeellä yksin. New York Rangers, Toronto Maple Leafs ja Philadelphia Flyers ovat ilmaisseet kiinnostuksensa maaliahneen laitahyökkääjän suuntaan.

Jos Bobby Ryanin kauppaamisesta tulee totta, kulminoituu pelaajasiirto kompensaatioon. Mitä Ducks saa tilalle? Millainen on tarjolla olevan vastineen vaikutus joukkueen palkkokattoon? Viime kädessä kyse on kahden joukkueen välisestä tarpeiden tasapainosta.

Jos Sabres päättää panostaa Ryan-jahtiin, on sillä käytössään kompensaatio, johon kilpailijat eivät välttämättä pysty. Ryan Millerin status on sillä tasolla, että edes tiukkana kauppamiehenä tunnettu Bob Murraykaan ei pysty välttämättä vastustamaan kiusausta.

» Lähetä palautetta toimitukselle