Mielipide

Tapparan haamumaali on 2010-luvun “Miedon sadasosa”

LIIGA / Kolumni
Huippu-urheilu luo suuria tarinoita ja aiheuttaa voimakkaita tunteita. Juuri karvaimmat hetket jäävät muistoihin pitkäksi aikaa.

Lauantai-ilta, Tampereen paikalliskamppailu loppuunmyydyssä Hakametsässä. Ilves johtaa kolmannen erän lopulla, mutta Tappara tasoittaa ja vie jatkoajalla voiton.

Tähän katkeransuloiseen tarinaan saatiin harvinainen käänne, kun jälkikäteen huomattiin, ettei Tapparan tasoituksessa kiekko käynytkään maalissa.

Vahinko oli tapahtunut, mutta jälkipuinti on ollut runsasta. Tilanteen erikoisuus huomioon ottaen uskon, että tästä muodostuu sukupolvikokemus, jota muistellaan vielä vuosien päästäkin.

Missä sinä olit, kun Tappara teki haamumaalin?

TÄSTÄ MUODOSTUU SUKUPOLVIKOKEMUS, JOTA MUISTELLAAN VIELÄ VUOSIEN PÄÄSTÄKIN.

Lake Placidin olympiakisoissa Juha Mieto hävisi olympiakullan Ruotsin Thomas Wassbergille sekunnin sadasosalla. Pian tämän jälkeen sekunnin kymmenesosa määritettiin maastohiihdossa pienimmäksi eroksi, mutta Miedon olympiamitalin väriin päätös ei muutosta tuonut.

Eikä jossittelun määrään. Kansallista traumaa on työstetty yli 35 vuotta, eivätkä kahvipöytäkeskustelut Miedon sadasosan äärellä lopu ennen kuin jäljellä on vain sukupolvi, joka ei tapahtumaa muista.

Jääkiekossa viimeisin vastaava tapahtuma oli vuoden 2003 MM-kotikisoissa, kun Suomi hävisi puolivälieräottelun Ruotsille 5−6 johdettuaan toisessa erässä jo 5−1. Sellaista terapiaa ei ole vielä keksittykään, jolla kukaan pelin nähnyt suomalainen pystyisi tämän tragedian unohtamaan.

5−1-tilanteessa Teemu Selänteellä oli paikka tehdä ottelun neljäs maalinsa ja lyödä numeroiksi 6-1. Mitä jos?

Aiempia sukupolvikokemuksia ovat olleet esimerkiksi Stig Wetzellin doping-käry vuoden 1974 MM-kisoissa ja sitä myötä ensimmäisen MM-mitalin menettäminen sekä ruotsalaisten nousu tappioasemasta viimeisellä minuutilla − Anders "Masken" Carlsson 1986 MM-kisoissa ja Mats Sundin 1991 MM-kisoissa.

Tällaiset tarinat jäävät elämään, ja niitä muistellaan, vaikka muistot ovat negatiivisia.

Missä olit, kun Tappara teki haamumaalin? -kysymys voidaan pian nostaa Tampereella Ilves vai Tappara -tiedustelun rinnalle. Kovimpia karpaaseja ovat tietenkin ne, jotka olivat Hakametsässä ja näkivät omin silmin, ettei kiekko käynyt maalissa.

Itse katsoin tilanteen kotona tv:stä ja yritän jatkossa välttää keskustelua aiheesta.