Mielipide

Syyskauden katsaus - odotettua heikompaa

MESTIS / Kolumni
Jää-Kotkat majailee tällä hetkellä sarjan viimeisenä. Ero seuraavaan joukkueeseen on selvä, ja aika todennäköistä on, että karsintasarja on uusikaupunkilaisilla taas kerran edessä.

Ennen kauden alkua ounasteltiin paikkakunnalla, että jokohan tällä kaudella päästäisiin pitkästä aikaa pudotuspeleihin. Epäonni pelaajamarkkinoilla vei pohjan toiveilta ja kevätkaudelle lähdetään vain kolme sarjapistettä saalistaneena.

Verenvaihdos joukkueessa

Kuten jo tunnettua, Jää-Kotkat vaihtoi valmentajaa heti joulutauon alettua. Aki Mykkänen sai väistyä ja hänen tilalleen saatiin joukkueen pelastustyötä johtamaan Matti Keinonen - legendaarinen Ruotsinkaataja.

Ei Mykkästä tarmokkuudesta voi moittia. Vaikka tappiota tulikin, hän jaksoi koko ajan uskoa joukkueen nousemiseen. Ajoittain pientä paranemista otteissa näkyikin. Siitä osoituksena olivat jatkoaikatappio FPS:lle, vierasvoitto Kajaanissa ja niukat kotitappiot joulun alla KooKoolle ja KalPalle. Mutta aina kun näytti valoisammalta, tuli melkein heti lunta tupaan oikein roppakaupalla. Rumat 10-0- ja 8-0-tappiot Jukureille sekä 13-0-tappio Ahmoille esimerkkinä.

Mykkäsen työ oli kuitenkin aika epäkiitollista. Pelaajista osa oli pelannut edellisellä kaudella II divisioonaa, ja on luonnollista, että harppaus Mestikseen on raju. Etenkin puolustus kärsi tästä. Ainoastaan Lari Virtasella oli kokonainen Mestis-kausi takanaan. Muut olivat pelanneet joko juniorisarjoja tai alempia sarjoja. Kauden vanhetessa sentään saatiin hieman lisäystä pakistoon.

Hyökkäyspäässä tapahtui myös verenvaihtoa. Osa edelliskauden pelaajista lopetti pelit Mestis-tasolla, ja heidän mukanaan häipyi iso tukku tehoja pois joukkueesta. Konkareista joukkueeseen jäivät Topi Riutta, Sami Häätylä, Rami Kaupinsalo, Samu Kiiski ja Hannu Pajunen.

Maalivahtiosastoa pidettiin vahvimpana lenkkinä. Matias Valavuo ja Aki Kemppi molemmat omasivat kokemusta tältä sarjatasolta. Jatkuvat tappiot kuitenkin horjuttivat hieman kai jo heidänkin itseluottamustaan, ja helppojakin maaleja alkoi mennä taakse.

Maalivahdit ja puolustus

Mitään sen tarkempaa pelaaja-arvostelua ei tässä tehdä. Käydään ainoastaan läpi kokonaisuudessa, miltä tilanne näyttää kevätkautta silmällä pitäen.

Valavuo ja Kemppi tulevat varmasti kohentamaan otetaan taas sarjan alkaessa. Uusi valmennus tuo lisää tarkkuutta puolustukseen, eikä maalivahtien tarvitse enää yksin olla puolustuksen lukkona.

Marko Paananen ja Mikko Mäkiranta ovat joulua kohti parantaneet otetaan ja pystyvät hyvinkin pelaamaan Mestis-tasolla. Jari Laihi ja Mikko Rantanen kaipaavat vielä hieman terästystä otteisiinsa. Laihin ongelmana ovat liike ja siniviivalaukaukset. Rantasella ehkä sijoittuminen kaipasi parantamista, taklauspeli kyllä on kunnossa - puhtautta vielä kaipaisi. Lari Virtanen on Mestis-tasoa, mutta liika yritys tuo paljon virheitä. Muut puolustajat ovat kysymysmerkkejä. Karkeasti voisi todeta, että pari-kolme pakkia tarvittaisiin lisää ja loput nykyiset miehet loukkaantumisvarana.

Hyökkäys

Edellä mainittu kokenut kalusto on pelipaikkansa arvoinen. Uusista miehistä Maksim Ivanov ja Joni Aurasuo ovat selkeästi parhaimmat hankinnat. Marko Raita ja Miika Kaski seuraavat vanavedessä, ja varmasti kevätpuolella löytyy selkeyttä peliin. Pasi Reunanen on joukkueen poliisi, jos hieman leikkimielisesti voisi sanoa. Jäähytilaston ykkönen kaipaisi hieman jäitä hattuun, mutta toisaalta on hyvä, että joukkueessa on joku joka hoitaa ne likaiset työtkin. Patrik Forsbacka tuottaa myös varmasti iloa kotikatsomolle keväällä. Nyt hyvä saldo 3+2 kahdeksassa pelissä. Muut hyökkääjät kuuluvat valitettavasti siihen harmaampaan kastiin. Jos lisää pelaajia vielä saadaan, on heidän kohtalonsa ehkä penkin päässä varamiehinä.

Miten sitten käy?

Kokenut Matti Keinonen valmentajana ja joukkue ainekseltaan vähintäänkin haastava. Moni on jo tuominnut Jää-Kotkat varmaksi putoajaksi. Pelejä nähneenä uskallan väittää, että kyllä Uudessakaupungissa ensi kaudellakin väännetään Mestis-pelejä. Vaikka alkukausi onkin mennyt enemmän tai vähemmän penkin alle, on pelaajissa selvää potentiaalia tälle sarjatasolle. Pelaajien itseluottamus vain pitää saada takaisin ja palauttaa peli-ilo. Ja siihen Keinonen jos kuka pystyy.

Lisämausteensa joukkueeseen voivat tuoda mahdolliset vahvistukset Rauman Lukosta, mutta niistä on turha spekuloida, ennen kuin on varmaa tietoa asiasta. Kun peli saadaan uomiinsa, on Jää-Kotkilla mahdollisuutensa Suomi-sarjan joukkueita vastaan - mitenkään tulevia karsintavahvistuksia aliarvioimatta. Ja eihän vielä ole suoraakaan sarjapaikan säilymistä ainakaan teoreettisesti pois suljettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle