Mielipide

Suomijuntti halveksii kokonaista ammattikuntaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Lopettakaa se Škoda Cupista puhuminen.

Jääkiekon MM-kisat ovat perinteisesti keränneet hurjia katsojalukuja Suomessa. Maassamme on kuitenkin yhä hämmästyttävän suuri joukko ihmisiä, joiden mielestä miesten MM-kisat ovat urheilullisesti nollatason läpsyttelyä ja pelkkä Kansainvälisen jääkiekkoliiton rahastuskeino.

Väitteet ovat absurdeja ja loukkaavat yhtä kokonaista ammattikuntaa.

Epäilemättä IIHF kerää kisoista oivan potin rahaa. Ainakin jokaiselta toimittajalta perittävä 50 euroa jäähallien internetyhteydestä kuulostaa melko ilmavalta hinnoittelulta. Mutta vuonna 2015 väitteellä ei mennä kuuhun. Samalla periaatteella jalkapallon Mestarien liigassa tai vaikka kaupungin uimahallin vesijumpassa ei ole mitään järkeä.

Rahastusta kaikki, perkele.

Entä se urheilullinen taso? Jokainen turnaukseen osallistunut tunnustaa korkean tason, joten kenelläkään ulkopuolisella ei luulisi olevan nokkaan koputtamista. Stanley Cup -voittaja Jere Lehtinen arvostaa vuoden 2007 MM-kisojen välierävoiton Venäjästä todella korkealle - siis yksittäisen pelin voiton.

Sidney Crosby, yksi jääkiekkohistorian parhaimmista pelaajista, päätti matkustaa Keski-Eurooppaan tekemään kolmen viikon hotellikuoleman pitkän kauden jälkeen, koska hänen mielestään Kanadalla on mahdollisuus turnauksen voittoon.

Niin tekee lukematon määrä muitakin NHL-pelaajia. Siis perheenisiä, aviomiehiä ja poikaystäviä, jotka ovat jo lähes kokonaisen vuoden kiertäneet Pohjois-Amerikkaa ristiin rastiin. Pelaajat ovat valmiita uhraamaan MM-kullan eteen paljon.

Sen, että kisat järjestetään vuosittain, ei pitäisi juuri himmentää MM-mitalin arvoa. Onhan mäkihyppääjienkin keskinäisessä hierarkiassa mäkiviikon voitto todella korkealla. Jokainen laji tarvitsee vuosittaisen kansainvälisen karnevaalin, ja niin kauan kuin esimerkiksi CHL kärvistelee katsojien silmissä lammikkolätkänä, jääkiekolle paras vaihtoehto ovat MM-kisat.

Arvon eeromarkkaset, teidän ei tarvitse katsoa MM-kisoja tai edes pitää jääkiekosta. Mutta älkää halveksiko jotain, minkä eteen pelaajat uhraavat paljon. Tšekin MM-kisoissa on jopa ennennäkemättömän korkeatasoinen pelaajajoukko tavoittelemassa kultaa. Nauttikaamme siitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle