Mielipide

Suomi ei voi piiloutua pelaajamateriaalinsa taakse ikuisesti

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen maajoukkueen pelillinen ahdinko täytyy saada päätökseen. Muutos pelitavan suhteen pitää tehdä nyt − tai viimeistään uuden kauden alkaessa.

Suomi pelasi MM-kisojen alkusarjansa niin sanotusti vihkoon.

Selityksiä heikoille otteille etsittiin ensin pelaajamateriaalista, loukkaantumisista ja kieltäytymisistä. Toiseksi mietittiin jo muiden maiden tasonnousua. Se oli selittelyä ja todellisten ongelmien kieltämistä.

Todisteeksi asialle pitäisi kelvata aiempien arvokisaturnausten. Jukka Jalosen aikakaudella Suomi onnistui ottamaan komean torjuntavoiton varsinkin sukupolvenvaihdoksesta ja hetkellisestä ahdingosta pelaajamateriaalissa. Mikä tärkeintä, Suomen maajoukkue pelasi kiekonhallinnaltaan hyvää jääkiekkoa myös turnauksissa, joissa se ei selviytynyt voittajana loppuun asti.

Kaikkein pahinta olisi, jos Westerlundin seuraaja Kari Jalonen jatkaisi samalla linjalla.

Jonkinlaiseksi todisteeksi pitäisi kelvata myös sen, että näissä kisoissa Ruotsi pyyhälsi alkulohkossaan komeasti voitosta voittoon vähintään yhtä keskinkertaisella materiaalilla kuin Suomi.

Hei, heillä ei ollut edes Pekka Rinnettä.

Suomi on pelannut kisoissa kokonaisuudeltaan heikkoa jääkiekkoa. Väärä pelitapavalinta on korostanut Suomen heikkouksia. Puukäsipuolustaja antaa enemmän harhasyöttöjä, jos etäisyydet ovat liian suuria. Liiga-tason hyökkääjä tekee vähemmän maaleja, jos kiekko on vastustajalla tai laadukkaita tekopaikkoja ei ole tarpeeksi.

Suomi ei pidä kiekkoa tarpeeksi hallussaan, koska kiekkokontrolli puuttuu. Väärä pelitapa on nyt tunnustettu jo kiihkeimpien Meidän Pelin vastustajienkin joukossa. Joko nyt on Erkka Westerlundin vuoro tehdä sama?

Tappio Kanadalle torstaina ei yksistään syökse Suomen jääkiekkoa ahdinkoon. Kyseessä on vain yksi MM-turnaus.

On kuitenkin vaarallista puhua välikisoista. On vaarallista olla tunnustamatta sitä, että tämä kokeilu ei kehitä Suomen jääkiekkoa eteenpäin. Kaikkein pahinta olisi, jos Westerlundin seuraaja Kari Jalonen jatkaisi samalla linjalla. Suomen materiaali ei nimittäin ole tulevina vuosinakaan Kanadaa kovempi. On keksittävä muita keinoja läpäistä viiden miehen lihamuuri.

Silloin alettaisiin jo kaivaa hautaa jatkuvalle arvokisamenestykselle, josta Suomen jääkiekko on saanut tälläkin vuosituhannella nauttia.

Ei mennä asioiden edelle. Muistetaan kuitenkin se, että jääkiekkokin on täynnä todennäköisyyslaskentaa.

Sarja tapahtumia, joissa puukätisinkin pelaaja tekee turnauksessa todennäköisemmin enemmän maaleja, kun laadukkaita paikkoja syntyy kahdenkymmenen sijaan 35.

Lisää kiekkokontrollia, enemmän laadukkaita paikkoja ja vähemmän selityksiä, kiitos.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös