Mielipide

Suomalaisilla paljon ammennettavaa tšekkiläisestä kiekkojuhlasta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Eilisen Tšekki-Suomi EHT-ottelun perusteella tšekkiläiset osaavat selkeästi arvostaa ja pitää tärkeänä myös yksittäistä Euro Hockey Tourin ottelua.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen avausottelu tämänvuotisessa Venäjän EHT-turnauksessa pelattiin Helsingin sijasta Prahassa.

Illan isäntä Tšekki olikin ottanut ilon irti tapahtumasta suuren maailman tyyliin. Maan suurimpaan kiekkohalliin, Prahan O2-Arenaan, oli rakennettu ottelua varten todellinen kiekkojuhla tšekkiläiseen tapaan.

Vaikka eilinen kiekkonäytelmä ei pääkaupunki Prahan katukuvassa pystynytkään tavallista turistivilinää syrjäyttämään, oli itse tapahtumapaikalle löytänyt kiitettävän moni tiensä.

Hallin edusta oli jo yli puolitoista tuntia ennen ottelun alkua täynnä toinen toistaan näyttävämmin Tšekin väreihin pukeutuneita kannattajia. Tämä siitä huolimatta, että peli pelattiin keskellä työviikkoa.

Ajoissa olemisesta voitaisiin Suomessa ottaa mallia, esimerkiksi tulevien ulkoilmaotteluiden kohdalla.

Hallin tunnelma ja ottelutapahtuma olivat silti ajoissa saapuneita tšekkejäkin tärkeämpiä.

Yleisömääräksi ilmoitettiin 16 227 ja tämä on helppo uskoa. Hieman yli 17 000 ihmistä vetävällä O2-arenalla tyhjät paikat olivat harvassa. Ja ääntä tästä ihmismassasta lähti. 

- Kiva oli pelata, kun meteli oli niin valtava, totesi myös Suomen joukkueen Sakari Manninen.

Oli paikalla tosin myös kymmenkunta suomalaiskannattajaa. Tšekki-fanien huudot olivatkin ohjattu hallin kaiuttimiin. Johtuiko se sitten halusta nostaa tunnelma viimeiseenkin tappiin vai tehtiinkö tasapuolisuuden nimissä näitä härmäläisiä kohtaan, etteivät heidän ilonpitonsa äänet hallitsisi koko hallin ääniympäristöä. Tämä jääköön mysteeriksi.

Suomessa voisi pohtia samaa ratkaisua monessa hallissa, joissa musiikki tuntuu peittävän alleen kannattajien huudot eikä toisinpäin kuten Prahassa.

Eikä juhla saisi tietenkään riittävää arvokkuutta ilman menneiden vuosikymmenten kiekkosankareita tai lapsikuoroa. Vaikka ei vettä rantaa rakkaampaa kuultiinkin ilman niin kovin hankalia pitkiä vokaaleita, on lapsilla silti syytä olla ylpeitä omasta esityksestään.

Paljon enemmän ainakin kuin Maamme-laulun normaalilla ulkomaalaisella esittäjällä eli suomalaisella MM-kisaturistilla. 

Kaikista puitteista ja hengennostatuksista huolimatta tapahtuma oli lähteä heti väärille raiteille. Avauserän jälkeen taululla olivatkin 0-2-lukemat. Eihän tämän pitänyt näin mennä, eiväthän suomalaiset ole tänä vuonna olleet mikään haaste Tšekin pojille.

Lopulta Tšekki sai kuin saikin voittonsa, ja kannattajat haluamansa tuloksen. Valtakunnassa oli taas kaikki hyvin ja kiekkoilta palautettu oikeille urilleen Leijonien järjestämän šokin jäljiltä.

Tulosta tärkeämpi on kuitenkin se tosiasia, että Tšekki todella osaa arvostaa yksittäistäkin Euro Hockey Tourin ottelua. Viime vuonna vastaavassa ottelussa Helsingin jäähallissa oli paikalla noin 5 000 katsojaa.

Jo pelkästään siitä syystä tämä ottelu ja muutkin yksittäiset EHT-ottelut kannattaa jatkossakin pelata Suomen sijaan Tšekissä. Tai sitten suomalainen ottelujärjestäjä voisi ammentaa neuvon tai kaksi virkaveljiltään Euroopassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös