Mielipide

Sunnuntaitansseista pitkäaikaista päänsärkyä

NHL / Kolumni
Buffalo Sabresin ja Toronto Maple Leafsin välinen joukkonahina jätti nihkeän maun suuhun hyvin monella eri tapaa.

22. syyskuuta. Käynnistyy tappelu Sabres-hyökkääjä Corey Troppin ja Leafsin telaketjuosastoa edustavan Jamie Devanen välillä. Devane kaatuu Troppin päälle ja Sabres-peluri iskee takaraivonsa jäähän. Tulos: lievä aivotärähdys ja murtunut leuka.

Ja sitten helvetti aukeaa.

Tästä kuvailmasta käynnistyi tapahtumasarja, joka on nähtävillä videon muodossa ympäri Internetiä. Vaikka monet mehustelevatkin tilanteella muistellen samalla "vanhoja hyviä aikoja", huomaan, etten pysty samaistumaan tähän ajattelutapaan.

En tiedä olenko tulossa vanhaksi, mutta sunnutaisen kamppailun temppuilut saavat minut voimaan pahoin. Yksinkertaisesti.

Suurta inhoa aiheutti etenkin kaksikko John Scott - Phil Kessel.

Pahimmat oksennusreaktiot aiheutti kuitenkin Sabres-luotsi Ron Rolstonin saama sakkorangaistus.

Heti seuraavassa aloituksessa Scott asettui Kesselin viereen ja heitti hanskansa tiskiin välittömästi kiekon pudottua jäähän. Raskaansarjan tappelijan hyökkäyksen kohteeksi joutui vastapuolen eliittihyökkääjä - vastoin moraalisena ohjenuorana toimivia "kirjoittamattomia sääntöjä".

Kaikki tietävät, että Scottin temppu oli pelkurimainen ja täysin munaton. "Poliisien" ei tule tapella taitopelaajien kanssa. Tämä on kaikille vähänkin lajia seuraaville itsestään selvää.

Kessel eittämättä pelkäsi tilanteessa hyvinvointinsa edestä haluten samalla puolustautua. Tapa, jolla mies tämän toteutti, oli kuitenkin ala-arvoinen. Leafs-hyökkääjä heilui tilanteessa kuin heinämies huitoen mailallaan Sabres-jättiä jaloille. Useaan otteeseen.

Kesselin ensimmäinen lyönti on periaatteessa vielä ymmärrettävissä jonkinmoisena puolustuskeinona. Toinen swingi tapahtui kuitenkin vasta, kun vaara oli jo ohi. Scott oli jo painittu jään pintaan monen Leafs-pelaajan toimesta, kun Kessel kävi vielä virittämässä lennokkaan kirvesiskun Scottin kinttuun.

Eikä myöskään sovi unohtaa, että tilanteen jo rauhoituttua Kessel kävi vielä keihästämässä Scottia keskivartaloon. Leafs-hyökkääjän toimiminen tilanteessa ei pelkästään näyttänyt typerältä, se myös oli sitä alusta loppuun.

Monet voivat argumentoida, että mitä muutakaan Kessel olisi voinut tehdä tilanteessa, jossa kaksimetrinen nyrkkisankari hyökkää kimppuusi. Väite on sinällään outo, koska Kessel heilutteli mailaansa kahdesti vahingoittamistarkoituksessa silloin, kun Scottista ei ollut enää vaaraa.

Pahimmat pahoinvoinnit sain kuitenkin, kun näin tapahtumasarjan pohjalta jautut pelikiellot.

David Clarkson ansaitsi 10 ottelun kakkunsa kiistatta. Sääntö on sääntö, joten vaihtopenkiltä ei yksinkertaisesti saa hypätä vastustajien kimppuun - oli tilanne mikä hyvänsä. Clarksonin pelikiellosta tekee vakavamman se, että mies joutuu kärsimään sen nimenomaan runkosarjan aikana.

Kessel taas sai halonhakkuustaan harjoituskauden mittaisen pannan. Täten mailataituri joutuu huilaamaan Leafsin kolme viimeistä harjoitusottelua, mutta on täysipäiväisesti joukkueensa käytettävissä, kun taistelu sarjapisteistä alkaa.

Rangaistus tuntuu mitättömältä, sillä Kessel olisi todennäköisesti ollut vain kertaalleen joukkueensa pelaavassa kokoonpanossa harjoituskauden lopuissa otteluissa.

Steve Ott ilmaisi asian osuvimmin. Kessel ei saanut pelikieltoa vaan pelkän miniloman.

Mielestäni kurinpitäjä Brendan Shanahan ei antanut tarpeeksi painoarvoa sille, että vain kuusi päivää aiemmin Kessel oli riehunut mailansa kanssa vastaavalla tavalla ottelussa Philadelphia Flyersiä vastaan. Tuolloin ei hengenlähtö ollut edes kyseessä.

Pahimmat oksennusreaktiot aiheutti kuitenkin Sabres-luotsi Ron Rolstonin saama sakkorangaistus. Sakon suuruutta ei paljastettu julkisuuten, mutta kyseessä on todennäköisesti noin 10 000 dollarin mäjäytyksestä.

Ei siis järin suuri summa, mutta silti veri sisälläni kiehahti. Sakon perimmäinen syy oli nimittäin juurikin se, että mies oli lähettänyt Scottin kentälle tekemään tuhojaan.

Shanahanin linjauksesta on outoa se, että Scott oli kentällä jo, kun Devane ja Tropp ottivat yhteen. Rolston ei siis ollut missään vaiheessa minkäänlaisessa vuorovaikutuksessa nyrkkisankarin kanssa. Sabres-valmentajalla ei myöskään ollut ottelussa viimeistä vaihto-oikeutta, joten Shanahanin toimet tuntuvat kerrassaan käsittämättömiltä.

Samalla logiikalla Leafs-luotsi Randy Carlylen tulisi saada sakot, kun hän iskee Colton Orrin ja Frazer McLarenin jäälle seuraavassa Sabres-kohtaamisessa.

Miksei sakkoa annettu suoraan Scottille, joka koko härdellin aiheutti? Mojova, viidesosan vuosittaisesta palkasta syövä sakkorangaistus voisi varmasti vaikuttaa tämän herran ajatusmaailmaan. Ehkäpä se moraalinen ohjenuorakin voisi vielä löytyä.

Scott siis selvisi jupakasta kokonaan ilman rangaistusta, sillä NHL:n sääntökirjassa ei oikeastaan ole kohtaa, jolla Sabres-jyrää olisi voitu suoraan rangaista. Rolstonin tapauksessa sääntökirjaa oli kuitenkin venytetty äärimmilleen, joten ihmettelen todella, miten samaa ei oltu tehty myös Scottin tapauksessa.

Vaikka Scott selvisikin tapauksesta ilman kurinpidollisia toimia, listaan hänet silti tapauksen suurimmaksi kärsijäksi. Ei siksi, että seuraavassa Leafs-kohtaamisessa vastapuolen tankit tulevat pieksemään hänet henkihieveriin. Tai siksi, että joku Leafs-pelaaja vetää hänet tilaisuuden tullen hänet aivan kylmäksi kyseenalaisin keinoin. Ei, näin ei tule tapahtumaan.

Scott kuitenkin menetti tempauksellaan roiman määrän kunnioitusta koko kiekkomaailman silmissä ja kun jotain tällaista tapahtuu, ei sitä kunnioitusta saa kovin helposti takaisin.

Itse haluan uskoa, että tällä on jotain merkitystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös