Mielipide

Sunnuntain tuplaherkku – Leijonat kohti uutta nousua?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Panokset kasvavat mitä pidemmälle kisat etenevät. Sunnuntaina nähdään kaksi erittäin kovaa kamppailua. Suomi–USA-pelin lisäksi Helsingin puolella käydään kuoleman kamppailu Sveitsin ja Slovakian välillä.

Helsingin lohkossa tilanne neljän kärkimaan osalta menee yhä kimurantimmaksi ja kimurantimmaksi. Sunnuntaina pelataan viimeisten jatkopaikkojen suhteen kaksi valtavaa ottelua.

Sekä Suomi–USA-pelissä että Sveitsi–Slovakia-kamppailussa alkavat lohkon viimeiset jatkopaikat muodostua hiljalleen kohti lopullista suuntaa. Jatkoaika kertasi kummankin ottelun lähtökohdat ja ratkaisun paikat.

Miten Leijonien puolustus kestää?

Sunnuntain päiväpeli ei hirveästi esittelyjä kaipaa. Neljästi voittajana poistuneet Suomi ja USA iskevät yhteen loppuunmyydyllä areenalla. Suomi aloitti turnauksen lupaavasti voittamalla neljä ensimmäistä peliään. Myös perjantain kamppailu alkoi lupaavasti, mutta lopulta Kanadan rutiini ja henkilökohtainen taito käänsi pelin vierasjoukkueelle.

USA:n turnaus on lähtenyt liikkeelle voitoista huolimatta ailahtelevasti. Joukkue on ollut turnauksen ensimmäisissä peleissään yllättävän kovissa vaikeuksissa Valko-Venäjää ja Kazakstania vastaan. Kanadan joukkue pystyi kuitenkin yllättämään tiukan taiston päätteeksi.

Sunnuntain päiväpelissä onkin odotettavissa mielenkiintoinen kamppailu. USA tuo Leijonille mielenkiintoisen haasteen nimenomaan puolustuksellisesti. Nopea ja turnauksen vikkelin joukkue luottaa puhtaasti nopeihin pelinkääntöihin ja luisteluvoimaansa.

Siinä piileekin Suomen suurin haaste. Kanadan fyysinen joukkue pysyi vahvan kiekkokontrollin myötä hallussa ensimmäisen erän. Toisessa erässä kiekko ja vallanväline luovutettiin kuitenkin vastustajalle. Tähän Suomella ei ole varaa kumpaakaan Pohjois-Amerikan ryhmää vastaan.

Joukkueiden kokoonpanoissa ei nähdä juuri yllätyksiä. Suurin mielenkiinto kohdistuu maalivahtiosastolle, kun kaksi NHL:n ehkä aliarvostetuinta torjujaa kohtaavat toisensa. Sekä Jimmy Howardilla että Kari Lehtosella on hyvä kausi Pohjois-Amerikassa takana. Myös MM-kisoissa molemmilla on koppi tarttunut vähintäänkin kohtuullisesti.

Jos Suomi on tähän asti ollut tasaisen hyvä erikoistilanteissa, USA:n alivoimapelaaminen ei ole herättänyt suuria hurraa huutoja. Siinä onkin yksi Leijonien iskun paikka sunnuntai-iltana. Mikäli jenkkien väljä neliö saadaan nähdyn lailla auki, voi Suomen ylivoima tehdä koviakin tuhoja.


Repiiko Leijonien ylivoima ratkaisun sunnuntaina?

Kumman hermot riittävät?

Sunnuntain iltaottelu ei jää panoksien puolelta yhtään päiväpelin varjoon – päinvastoin. Sveitsin romahtaminen Ranskaa vastaan tarkoittaa sitä, että hyvin turnauksen aloittaneella joukkueella on lähes pakkovoiton paikka, mikäli maa mielii vielä jatkopeleihin.

Slovakian turnaus on lähtenyt kahden avaustappion jälkeen hiljalleen uuteen nousuun. Turnauksen helmenä on voitto vahvan pelin jälkeen USA:sta, mikä piristikin huomattavasti joukkueen tekemistä. Sen jälkeen Kazakstan ja Valko-Venäjä kaatuivat rutiinisuorituksilla.

Molempien joukkueiden otteita on vaivannut tähän asti tietynlainen ailahtelevaisuus. Sveitsi pelaa erittäin kurinalaista viisikkopeliä, mutta henkilökohtaiset virheet ovat kääntäneet muutaman pelin vastustajalle. Varsinkin Kanada-kamppailu oli joukkueelta todella hyvää pelaamista. Palkinto jäi kuitenkin puuttumaan, kun oman pään virheet kostautuivat tylysti.

Slovakian peli on tähän menneessä perustunut pitkälle taitavien yksilöiden suorittamiseen hyökkäyspäässä. Joukkueella on laittaa jäälle kolme tasaista hyökkäysketjua, mutta oman pään pelaaminen ja varsinkin pelinavaus on ollut joukkueen suuria murheenkryynejä tässä turnauksessa.

Yksilötasolla kentältä kannattaa laittaa seurantaan Sveitsin maaliahne laituri Damien Brunner, joka on iskenyt jo viisi maalia näissä kisoissa. Ja paikkoja on ollut vähintään kolminkertaiseen määrään.

Slovakian puolella tasaisuus on ollut hyökkäyspäässä vakuuttavaa. Puolustuksen johtohahmon, joukkueen kapteenin Zdeno Charan kisat ovat olleet tähän mennessä pettymys. Isokokoiselta puolustajalta odotetaan isompaa panosta, kun turnauksen tärkeimmät pelit lähestyvät.

Kun panokset nousevat, nousevat myös virheiden merkitys otteluissa. Yhdeksässä pisteessä oleva Slovakia voi lähteä kamppailuun hieman helpommasta asemasta, mutta varsinkin Sveitsillä alkaa olla jo tiukat paikat. Kun molemmilla joukkueilla on varsin keskinkertainen maalivahtiosasto, nousee viisikkopelin merkitys vieläkin suuremmaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös