Steven Stamkos on ylimainostettu – Lightningille tulee keskushyökkääjäongelma

Steven Stamkos ei ole maineensa veroinen jääkiekkoilija. Se on Stanley Cupia realistisesti tavoittelevalle Tampa Bay Lightningille iso ongelma.

Kun Tampa Bay Lightning varasi Steven Stamkosin NHL:ään vuoden 2008 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana, takana oli teinien hypetyksen näkökulmasta pari pohjoisamerikkalaisella skaalalla laihaa vuotta. Vuonna 2005 oli toki varattu yksi kaikkien aikojen kohutuimmista jääkiekkoilijoista Sidney Crosby, mutta sen jälkeiset ykköset olivat vaatimattomamman spottivalon alla liikkuneet yhdysvaltalaiset Erik Johnson ja Patrick Kane. Oli mediatilausta juniorisarjat valtavilla tehopisteillä läpi pelanneelle kanadalaiselle.

Samaan aikaan tiedonvälitys ja kommunikaatio alkoi siirtyä lopullisesti globaaliin tietoverkkoon. Televisio- ja radiokanavien sekä paperisten lehtien rinnalle oli tullut Facebook, keskustelupalstat ja erilaiset verkkolehdet. Hypetys oli lisääntynyt potenssiin.

Siihen saumaan osui Stamkos. Digiajan ensimmäinen NHL-ykkösvaraus.

Yhdistelmästä seurasi valtavasti ylistystä ja odotuksia. Stamkosin oli määrä olla teinisupertähti ja seuraava suuri kanadalainen maalintekijä. Kuten hän on ollutkin. Samalla hänen heikkoutensa peittyivät hypetyksen alle. NHL-uran alkuvuodet kuluivat heikossa Salamassa, jolta ei odotettukaan mitään. Ympärillä oli verrattain kehittymätön lajikulttuuri, joka keskittyi tähtikulttiin vielä keskimääräistä pohjoisamerikkalaista jääkiekkoajatteluakin enemmän. Totta kai Stamkos on myös ansainnut kehut. Maali- ja tehopistemäärät ovat olleet muutamalla kaudella mykistäviä. Esimerkiksi uran toisella NHL-kaudella 2009–2010 95 tehopistettä 82 runkosarjaottelussa ja kaksi vuotta myöhemmin vielä kaksi pistettä paremmaksi. Huimia lukemia.

Lightning on kuitenkin edennyt pudotuspeleissä pitkälle vain kahdesti. Keväinä 2011 ja 2015. Stamkosin teholukema on yleensä keikkunut hieman nollatason yläpuolella. Ja ennen kaikkea hän on kärsinyt useista vammoista. Viimeisimmistä viidestä kaudesta vain yksi on ollut ehjä.

Nyt Stamkos on taas täydessä iskussa, mestarikandidaatin ykköskeskushyökkääjänä ja kapteenina. Lightningin viime kausi meni suuren ennakkopöhinän jälkeen penkin alle, kun joukkue ei selviytynyt edes pudotuspeleihin. Nyt pitäisi iskeä.

Mutta ongelmaksi muodostuu Stamkos. Tai tarkemmin keskushyökkääjistö, jonka kärki hänen tulisi olla. Stamkos kun ei ole niin hyvä jääkiekkoilija kuin hänen NHL-uran alkuvuosien hypessä muotoutunut maineensa uskottelee. Hän on sukupolvensa tehokkaimpia maalintekijöitä ja hyökkäysalueella alituinen ase, mutta ei erityisen säntillinen puolustaja, herpaantumaton reagoija tai varsinainen viisikon koossa pitävä voima. Jälkimmäiset tapaavat olla NHL:n pudotuspeleissä menestyvien joukkueiden ykköskeskushyökkääjien keskeisiä hyveitä.

Ykköstähden heikkoudetkaan eivät olisi Lightningille iso ongelma, jos keskushyökkääjävaihtoehtojen taso ei putoaisi niin nopeasti hänen ja Tyler Johnsonin jälkeen. Johnson on loistava kakkosketjuun ja tasoaan todennäköisesti nostava Vladislav Namestnikov voi pelata keskellä, mutta kummastakaan ei ole Stanley Cup -voittoa tavoittelevan ryhmän ykköskeskushyökkääjäksi.

Siksi Lightning joutuu mestaruushaaveita elätelläkseen viimeistään kevätkaudella keskushyökkääjämarkkinoille. Ja Stamkos saattaa päättää kauden laitahyökkääjänä.

Lue myös

McDavid tähdistöottelun ääniharava

NHL | 4.1.2018 10:51
NHL:n tämän kauden tähdistöottelun neljä kapteenia valittiin perinteisesti yleisöäänestyksellä. Divisioonien kippareiksi päätyivät Connor McDavid, P.K. Subban, Aleksandr Ovetškin ja Steven Stamkos. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Aleksander Barkov johtaa yhtä NHL:n vaarallisinta ketjua

NHL | 4.11.2017 6:30
Viikon NHL 65:00 -podcast vie kuuntelijan muun muassa Las Vegasin katujen kautta Kalifornian lämpöön. Suomalaisista Aleksander Barkov ja Sami Vatanen saavat huomioita. Vegas Golden Knightsin venäläishyökkääjä on myös yksi isoista puheenaiheista. lue lisää

Lightningin Hedmanille viikkojen sairausloma

NHL | 12.1.2018 23:58
Calgary Flamesia vastaan loukkaantunut Lightning-puolustaja Victor Hedman joutuu viikkojen sairauslomalle alavartalovamman takia. lue lisää

NHL-syksyn joukkuesuoritusten topit ja flopit: Golden Knightsilla sensaatiomainen tulokaskausi

NHL | 5.1.2018 17:00
NHL-syksyn vahvimpia suorittajia olivat muun muassa tulokasjoukkue Vegas Golden Knights ja New Jersey Devils. Edmonton Oilers ja Ottawa Senators puolestaan ovat flopanneet. lue lisää

NHL-laitahyökkääjien topit ja flopit: Kutšeroville odotettavissa pokaalisadetta

NHL | 4.1.2018 18:00
NHL-kausi on saavuttamassa puolivälin runkosarjan osalta, minkä takia Jatkoaika tarkastelee alkukaudella onnistuneita ja epäonnistuneita laitahyökkääjiä. Kummaltakin puolelta listaa löytyy vanhoja tuttuja tähtiä, mutta myös nuoria lupauksia. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Steven Stamkos

Tampa Bay #91 R kh
s. 1990 Markham, ON, CAN
185CM / 89KG
SOPIMUS: 2024
VARAUS: 2008 Tampa Bay Lightning 1. kierros #1