Mielipide

Sport ottelutauolle täyden työn merkeissä

MESTIS / Kolumni
Jos joku luuli että joulutauko on pelkkää lepoa ja rentoutumista... luulonne on väärä. Vaasan Sport ja uusi valmentaja Kenneth "Kena" Westerback ovat pitäneet koko viikon sellaista vauhtia treeneissä, että heikompaa hirvittää. Kenan lanseeraama "härkäviikko" on pitänyt paikkansa. Treeneissä on jo parin viikon ajan Kenan käskytyksessä luisteltu enemmän kuin tervejärkinen voisi kuvitella. Nyt alkanut muutaman päivän joulutauko tulee kaikille varmasti ansaittuna.

Joukkueen kapteenisto laitettiin uusiksi Kenan tultua ruoriin.

- Vaasalaisella joukkueella tulee olla vaasalainen kapteenisto, kertoi Kena motiiveistaan.

Joukkueen kapteeniston muodostavat Miika Jämsä sekä varakapteenit Vesa Myllyaho ja Patrik Westerback. Myös entinen kapteeni Pasi Kuusisto saa rintaansa A:n. Westerback on nostanut rohkeasti mukaan myös lukuisia junioreita ja farmiseura HC Stormin pelaajia. Osin pakon sanelemana loukkaantumisten takia, mutta myös antaakseen vaasalaisille pelaajille näytön paikkoja.

Kena kertoi Sportin nettisivuille tehdyssä haastattelussa olevansa ylpeä pelaajien asenteesta.

- Sen näkee, että pelaajat haluavat kehittyä, haluavat tulla paremmiksi ja haluavat tehdä Sportista menestyvän joukkueen. Jatkossa täytyy ottaa vastustajilta punainen matto pois luistinten alta, tehdä heidän olonsa vaikeaksi, Kena jatkoi.

Sportin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju kertoi Sportin kotisivuilla valmentajanvaihdoksesta:

- Kena on tehnyt tässä vuosia hyvin hommia A-junnuissa ja tällä kaudella Stormissa, että kyllä mä tiedän, että sillä on nämä hommat hanskassa. Sitä sitten, että millä aikavälillä peli alkaa oikein tosissaan kulkemaan on tässä vaikea sanoa, mutta uskoisin, että tammikuun puolessavälissä. Hieno osoitus piristymisestä oli mielestäni jo tämä lauantainen TuTo-voitto.

Westerback on entisenä pelaajana tuttu organisaatiossa, ja häneen luotetaan seurajohdossa.

Toistaiseksi mitään ihmetekoja ei ole nähty, mutta paljon muutoksia entiseen on jo havaittu. Sport on muuttunut aggressiivisemmaksi ja taklaavammaksi joukkueeksi. Pelkästään kaukalossa tehty työn määrä on paljon kovempaa tasoa kuin aikaisemmin tällä kaudella on nähty. Kena ja apuvalmentaja Staffan Nykvist ovat vanhan koulukunnan valmentajia. Työnteko on asia, jota ei koskaan voi olla liikaa, ja hyvällä työllä korvataan monta puutetta.

- Treenit muuttuneet hieman kovemmiksi, ja Kenalla on kovempi vaatimustaso. Nyt kun Kena on tullut ruoriin, on treeneissä ollut enemmän vauhtia esimerkiksi kaksinkamppailutreenien muodossa, sanoi nykymenosta Sportin puolustaja Jussi Heikkinen.

Alkukausi

Alkukaudesta Sportiin luotettiin kuin vuoreen. Joukkueeseen palasi ilmiömäisen taitava Patrik Westerback, Latvian maajoukkuekaksikko Juris Stals - Janis Sprukts saapui Kanadan junnuliigoista, Antti Hilden tuli Ilveksestä, isokokoiset Tatu Backman ja Pasi Pieninkeroinen Hermeksestä ja Ahmoista, ja oma kasvatti Niklas Fogström palasi voitettuaan Lukossa A-junnujen pistepörssin. Joukkueessa oli kokoa enemmän kuin koskaan, ja taitotaso oli entuudestaankin korkea.

Ensimmäinen ottelu sarjanousija Hokkia vastaan kuitenkin toi jo jobinpostia. Patrik Westerback kaadettiin takaapäin, ja polvi vääntyi. Sairasloman pituuden ennustukset vaihtelivat parista kuukaudesta yli puoleen vuoteen. Ottelu kääntyi Hokin voittoon jatkoajalla.

Kausi jatkui ailahtelevasti. Muutamasta ottelusta tuli voitto, mutta useammin pisteet lähtivät vastustajan mukaan. Tehottomuus vaivasi maalinteossa, eikä puolustus saanut itseään ryhtiin halutulla tavalla. Myös maalivahtipeli ailahteli liikaa ottelusta toiseen. Selkeän ykkössentterin puute tuntui vaivaavan, sillä liian usein laiturit joutuivat tekemään maalipaikkansa itse ja ylivoimilla maalit merkattiin usein puolustajien nimiin.

Ensimmäisen neljänneksen jälkeen

Kun kautta oli pelattu kymmenisen ottelua ja tehottomuus vaivasi, alkoi ilmoilla leijua suurta pettymyksen tunnetta. Monet pelaajat pelasivat alakanttiin, omat virheet kostautuivat liian usein, ja jatkuvat kovat odotukset alkoivat aiheuttamaan painetta myös seurajohdon suuntaan. Peluuttaminen herätti useille katsojille närää. Taitavat Latvian jätit istuivat useimmiten penkillä, vaikka heidän taidoilleen olisi ollut tarvetta kentällä. Loppujen lopuksi Janis Spruktsin sopimus purettiin, ja mies lähti etsimään maajoukkueleirien jälkeen uutta pelipaikkaa Pohjois-Amerikasta. Sprukts oli tuolloin seuran pistepörssissä kolmantena ja johti plusmiinus-tilastoa. Muutamien avainpelaajien loukkaantumiset eivät myöskään edesauttaneet seuran nousua kärkikahinoihin. Seuraavassa Hokki-pelissä Miika Jämsän nilkka vääntyi samanlaisessa tilanteessa, jossa Westerback oli aiemmin loukkaantunut. Jämsä liukui takaapäin tulleen kampin seurauksena laitaan. Vasta näinä päivinä Jämsä on palannut kokeilemaan nilkkaa luistimille. Myös Juha Mattilan poissaolo näkyi pakistossa.

Lähes jatkuvat maalin tappiot alkoivat olla rasite. Optimistisimmat uskoivat, että ajan kanssa nekin ottelut voitetaan, mutta enemmistö vaati Arto Sirviölle lopputiliä. Urheilukanavan TV-pelissä kärsitty tappio Kajaanin Hokille oli viimeinen niitti. Seuran johto vapautti Sirviön tehtävistään.

- Esimerkiksi tässä valmentajanvaihdoksessa osakkaat kertoivat mielipiteensä, ja heitä me tietysti kuuntelimme. Yleensähän yleisö ottaa vahvasti kantaa näihin asioihin, mutta nyt siihen ottivat kantaa myös osakkaat, sanoi Kalervo Laaksoharju ennen joulua.

Muutamat ensimmäiset pelit Westerbackin valmennuksessa toivat niin hyvää kuin huonoakin. Taisteluasenne oli kohdallaan, ja siitä kertovat kaksi tappiotilanteesta nousua vieraskentällä: Vantaalla viime hetken tasoitus 3-3:een ja nousu tappioasemasta voittoon TuTo:n vieraana Kupittaalla. Sen sijaan kotiottelussa UJK:ta vastaan kahden erän jälkeen oltiin tasatilanteessa 5-5...

Jatko

Kenan tulon myötä tulee Sport olemaan vaikea vastus kaikille. Mestiksen "New York Rangers" on muuttunut Mestiksen "San Jose Sharksiksi". Kallis ja nimekäs alisuorittaja on muuttumassa, no ei ainakaan halvemmaksi, mutta vaikeaksi ja aggressiiviseksi duunarijoukkueeksi, jossa taitoa ja kokoa löytyy ja sitä uskalletaan käyttää. Monet rivimiehet ovat löytäneet valmentajanvaihdoksen jälkeen uutta menoa potkuihin. Lähes hullun lailla treenaava Pasi Pieninkeroinen on tehnyt runsaasti maaleja ja Mikko Manner on säestänyt laidalta. Myös Hokista kesken kauden saapunut Harri Korpela on nostanut tasoaan huomattavasti. Ennen Sportin menestys oli oikeastaan yhden ketjun ja parin satunnaisen onnistujan harteilla, nyt voidaan vastuuta jakaa, ja vastuuta ottaa useampikin ketju. Vaikka loukkaantumiset ovat sekoittaneet ketjukoostumuksia paljon, niin selkeitä ketjukoostumuksia on varmasti jo löytynyt. Ainakin hyviä tutkapareja Westerbackin mukaan joukkueessa on.

Vaikka runkosarjassa menestys voidaan suoranaisesti jo jättää hieman toissijaiseksi asiaksi, niin varmaa on, että Sport tulee tekemään kovaa nousua kauden edetessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös