Mielipide

Sotšin olympialaiset ovat jalo paikka tulla ulos kaapista

MAAJOUKKUE / Kolumni
Venäjän tulevan talven olympialaiset ovat näkyvä paikka nostaa esiin kysymyksiä ihmisoikeuksista ja seksuaalisesta tasa-arvosta. Etenkin urheilijalle.

Ihmisoikeudet ja niiden joukossa seksuaalinen tasa-arvo tarvitsevat puolestapuhujia. Niin myös urheilun ja urheilijoiden piirissä.

Seuraava tilaisuus tarjotaan urheilun saralla näkyvimmässä paikassa koskaan – Venäjän Sotšissa järjestettävissä olympiakisoissa.

Maan hyväksymä "homoseksuaalista propagandaa" vastustava laki on pöyristyttävä. Asiasta urheilijoita varoitelleen urheiluministeri Vitali Mutkon viesti on selkeän kaksinaamainen. Kisoihin osallistuva homo saa olla homo, mutta ei sitä julkisesti. Jo homoseksuaalisuudesta kertominen alle 18-vuotiaille on kiellettyä.

Kaipaavatko olympiakisat sitten "homopropagandaa"? Ovatko urheilukisat oikea paikka avata suuta tai tulla ulos kaapista?

Kyllä. Ensinnäkin, kyseinen laki on paljon muuta kuin julkisia mielenosoituksia rajoittava. Uuden lain pelätään mahdollistavan myös sateenkaariperheiden lasten huostaanoton. Jopa julkinen hellyydenosoitus on sakottamisen arvoinen.

Toisekseen, lopullinen kiitos ja vaikutus on jo sellaisenaan valtavaa mediahuomiota suurempi. Teot säilyvät merkkipaaluina ja raja-aitojen aukaisijana paljon kisoja pidempään.

Olisiko suomalaisesta jääkiekkoilijasta tähän? Kannanottoon tai kaapista ulos tulemiseen?

Homoseksuaalisuutta julkisesti puolustavan joukkueurheilijan kohdalla teko aiheuttaisi myös paheksuntaa. Joukkueen keskittymistä hälinä vaikeuttaisi varmasti.

Elintason ja yltäkylläisyyden keskeltä tämä aiheuttaisi kysymyksen "miksi juuri nyt?".

Miksi ei? Olkoonkin, että on mautonta edes miettiä rinnastusta urheilijan keskittymisen ja ihmisoikeuksien välillä, jälkimmäisen kannalta teosta kiittäisi pitkässä juoksussa paljon yhtä joukkuetta suurempi ryhmä urheilijoita. Myös jääkiekkoilijoita.

Suomessa homoseksuaalisuus ei ole laitonta. Syrjintää seksuaalisuuden perusteella se ei kuitenkaan estä. Ehkä Sotšin kisojen aikaan seksuaalinen tasa-arvo saa lisää julkisia puolestapuhujia niin jääkiekon ympäriltä kuin jääkiekkoilijoista. Epäkohtia löytyy jokaisesta maasta viimeistään yksilöjen väliseltä tasolta.

Eikä keskustelun tarvitse koskea vain tätä osaa ihmisoikeuksista. Venäjän olympiakisojen kohdalla tämä epäkohta on kuitenkin hyvä paikka aloittaa.

Pari tärkeää puheenvuoroa asialle on jo nähty. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on lausunnossaan toivonut homourheilijoille menestystä Sotšissa.

Uusiseelantilainen pikaluistelija Blake Skjellerup on avannut peliä urheilijoiden parissa aikeellaan kantaa sateenkaaripinssiä asussaan kisojen ajan.

- Olympialaiset ovat monimuotoisuuden ja ihmisyyden juhlaa, jonka osa seksuaalisuus on, joten en aio piilotella sitä, kertoi Skjellerup haastattelussa.

- Venäjä on erittäin keskittynyt järjestämään upean shown ja maalaamaan maata positiivisessa valossa, jatkoi Skjellerup.

Nyt on urheilijoiden tilaisuus murtaa tuota valheellista kuorta ihan kunnolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle