Mielipide

Sami Mutanen – pohja on nyt parempi

MESTIS / Kolumni
Jokipoikien Sami Mutanen katsoo tulevaan luottavaisin mielin. Neljännen kautensa ärjypaidassa aloittava vauhtilaituri lupaa, että päivittäinen tekeminen on joukkueessa vielä viime kauttakin parempaa.

Harjoituspelien aikana C-kirjaintakin rinnuksissaan kantanutta Sami Mutasta voitaisiin luonnehtia kotiyleisölle miellyttäväksi vakiotuttavuudeksi. Viime kaudella yhdessä Jarno Koskirannan ja Samu Pitkäsen kanssa Jokipoikien kakkosketjussa viilettänyt Mutanen näkee, ettei joukkueen yllätysmenestys tullut sattumalta.

– Viime kaudella joukkueemme oli todella hitsautunut yhteen. Pelasimme hyvän ja ehjän kauden neljällä ketjulla, ja kaikki saivat vastuuta, Mutanen kertaa.

– Yhteen kasvaminen ja päivittäinen tekeminen olivat erinomaisella tasolla.

Viime kauden alla Jokipoikia veikkailtiin yleisesti Mestiksen sijoille 6-8. Kausi kuitenkin päättyi hopeisiin tunnelmiin Vaasan Sportin vietyä historiansa ensimmäisen Mestis-mestaruuden. Hiukan parannettavaakin siis jäi, vai jäikö?

– Kyllähän finaalitappio edelleenkin on tuoreena mielessä. Oltiin kuitenkin niin lähellä, mutta eroa syntyi ehkä eniten siinä, että vastustaja oli meitä kokeneempi.

– Tosin, ensi keväänä me olemme taas vuoden kokeneempia viimekeväiseen verrattuna.

Tulevaan kauteen painoa pudottamatta

Tämän kauden alla jääkiekkomediat ovat povanneet pohjoiskarjalaisia sijoille 2-4. Tilanne on Jokipojille uusi. Paineita Mutanen ei kuitenkaan suostu ottamaan, vaikka myöntääkin, että vanhan rungon ympärille kasattu joukkue vaikuttaa jopa aiempaa iskukykyisemmältä.

– Kesän aikana harjoittelu on ollut viimevuotista mielekkäämpää. Viime kaudesta meille on jäänyt hyvä kuntopohja, joten treeneissäkään ei ole tarvinnut junnata ja keskittyä painon pudottamiseen, vaan on saatu hiukan iskevämpää meininkiä, Mutanen summaa.

– Viimevuotinen runko on säilynyt, ja siihen löytyneet uudet kaverit vaikuttavat juuri oikeantyylisiltä. Ainakin hyökkäys on todella hyvä, ja viimeisten hankintojen myötä myös puolustus tullee vahvistumaan. Joukkueessa on kaikkiaan hyvä henki.

– Tässä tulee kuitenkin muistaa koko ajan se, että vaikka emme olekaan mitään sarjan ylivoimaisia ennakkosuosikkeja, niin nyt muuallakin tiedostetaan, että meillä on hyvä joukkue. Yhtenäkään iltana emme tule pääsemään helpolla. Siihenkin tosiseikkaan kasvaminen on meille uusi tilanne.

Jääkiekkohuumaa viime kevään elänyt Joensuu odottaa tulevaa kautta innolla. Vaikka myös kilpailijoiden tekemien hankintojen kovuus tiedostetaan, on kaupungin turuilla ja toreilla aistittavissa selvää revanssihenkeä. Seurakin on asettanut viime kautta kovemmat pyrkimykset ja joukkue halajaa avoimesti neljän parhaan joukkoon. Mutanen ei kuitenkaan suostu menemään asioiden edelle, vaan painottaa jokaisen päivän merkitystä tiellä tavoitteisiin.

– En ole älyttömästi jaksanut miettiä ennakkoasetelmia. Tavoite on kotietu playoffeihin, jonka jälkeen tilannetta varmaan mietitään uusiksi. Sitä ennen teot ja päivittäinen työ puhukoot puolestaan. Jos joku sitten on parempi, niin sille ei voi mitään.

Kovalla työnteolla eteenpäin

Syyskuussa 25 vuotta täyttävä Mutanen iski viime kaudella 40 runkosarjapelissä tehot 11+14. Tulevan kauden alla viimeisissä harjoituspeleissä liukas laitahyökkääjä on paahtanut koostumuksessa, jossa pelaavat Roope Ranta ja Markku Flinck. Miehen mukaan uusi ketju on mieleinen.

– Meillä on lähtenyt hyvin. Ketju on samantyyppinen kuin viime vuonna, kemiat kohtaavat ja yhteinen sävel on löytynyt. Uskon, että tulemme esittämään energistä peliä, Mutanen toteaa.

– On helppoa pelata, kun ketjukaverit täydentävät hyvin toisiaan.

''

Jääkiekkoon on panostettu niin paljon, ettei tätä työmäärää ole tehty huvikseen.

Siviilissä erityisryhmien liikunnanopetusta opiskeleva Mutanen on muun joukkueen tavoin sitoutunut antamaan jääkiekolle ison roolin elämässään. Fanien kestosuosikki tähyääkin urallaan eteenpäin, vaikka kehitettävääkin mieheltä hänen omien sanojensa mukaan löytyy.

– Oman pelaamisen suhteen kehittämisen kohteet ovat kokonaisuudessa. Omia vahvuuksia tulisi käyttää paremmin hyödykseen, esimerkiksi luistelunopeutta pitäisi valjastaa yhä enemmän sen käyttöön, että molempiin suuntiin pelaaminen kokisi tasonnoston.

– Pelaamisen tulisi olla selkeämpää ja joukkueen peliä edistävää yhä enemmän.

- Jääkiekkoon on kuitenkin panostettu niin paljon, ettei tätä työmäärää ole tehty huvikseen. Ammattikiekkoilu kiinnostaa, olipa se sitten SM-liigassa tai ulkomailla.

– Tuleva kausi on varmasti hyvä askel eteenpäin henkilökohtaisestikin. Täällä on hyvä tekemisen henki ja erinomainen valmennus, päättää Mutanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös