Mielipide

SaiPa numero neljä – Harri Tikkanen!

LIIGA / Kolumni
SaiPa pelaa tänään seuraavassa kokoonpanossa: Maalivahdit, numero 1 Juha Kuokkanen ja numero 72 Tomas Duba. Puolustajat, numero 2 Aki Tuominen, numero 4 Harri Tikkanen... Tämä on SaiPan Harri Tikkasen epävirallinen "päiväkirja" kaudella 2002–2003.

Harri Tikkanen on pitkän linjan SaiPalainen. Jo pienestä pitäen "Höylä" on pelannut SaiPan juniorijoukkueissa ja on tänä päivänä, vain 21-vuotiaana, yksi pisimpään SaiPan liigapaitaa kantaneita pelaajia.

Tikkanen tuli SaiPan liigajoukkueen rinkiin kaudella 1999–2000. Ensimmäinen kausi liigassa tuotti 24 pelissä tehot 1+1. Seuraavalla kaudella 53 pelissä tehoja kertyi jo paljon enemmän, 7+5. Viime kaudella pelien ja tehojen määrä tipahti, kun Harri joutui vastustajan sääntöjen vastaisen taklauksen kohteeksi ja sairaslomalle. Otteluita kertyi 39 ja pisteitä 3+1.

Harrin viime kausi huipentui monen muun SaiPan tämän kauden pelaajan kanssa A-nuorten Suomen Mestaruuteen.

Tässä juttusarjassa "Höylä" kertoilee kuulumisiaan silloin tällöin, aina kun pelaamiseltaan ehtii.

23.1 JYP-SaiPa 3-0

"Alku oli tällä kertaa hieman parempi kuin muutamassa edellisessä ottelussa. Siitä oli tietenkin hyvä päästä peliin mukaan, mutta silti emme mielestäni missään vaiheessa olleet parhaimmillamme. Tosin paikkoja kyllä oli mutta ei miehiä jotka olisivat ne maalit tehneet. Ylivoimaakin pääsimme pelaamaan ties kuinka monta kertaa, mutta aina samalla tuloksella - ei maalia. Jos pelejä meinaa voittaa niin maalejakin luonnollisesti pitäisi tehdä. Muuten peli oli molemmin puolin aika heikkoa, jossa kuitenkin vastustaja onnistui pari maalia tekemään. "

11.1 SaiPa-Lukko 3-2

"Useassa pelissä näkynyt huono alku sai jatkoa Lukkoa vastaan. Nukuttiin ensimmäinen erä ja Lukko pääsi helppoon 2-0 johtoon. Onneksi kuitenkin toisessa erässä päästiin peliin mukaan ja mielestäni hallittiin sitä mielin määrin. Tosin vastustajakaan ei todennäköisesti odottanut meiltä ensimmäisen erän jälkeen mitään kummallista peliä. Erä oli hieman saman tyylinen kuin pari viikkoa sitten HIFK:ta vastaan pelattu toinen erä. Saatiin paljon hyviä maalipaikkoja ja käytettiin ne aika tehokkaasti hyväksi. Kolmas erä oli meiltä aika rikkonainen ja vastustaja sai liikaa luotua tilanteita, jotka kuitenkin veskarimme poimi erittäin hyvin. Voisi sanoa että pelattiin yksi todella hyvä erä joka tässä pelissä onneksi riitti voittoon asti!"

7.1 SaiPa-TPS 0-4

"Meillä on ollut kotipeleissä vaikeuksia napsia pisteitä viime aikoina. Samanlainen onneton räpistely oli tepsiäkin vastaan. Ei saatu oikein edes tilanteita aikaiseksi. Tepsi pelasi kyllä hyvin mutta se ei tarkoita että silloin meidän pitäisi pelata huonosti. Aika paska fiilis, mutta onneksi meillä on vielä kotipelejä jäljellä, että pääsemme vielä näyttämään minkä tason joukkue me ollaan. "

28.12 JYP-SaiPa 2-2

"Nyt on taas hiukan levätty ja joulut vietetty. JYPillä oli jo toinen peli tauon jälkeen ja uskon, että siksi ne olivat hiukan valmiimpia pelin alussa. Toisessa erässä olimme jo huomattavasti parempia ja saatiin hyviä tilanteita aikaan, joista tuli yksi maalikin. Kolmannessa erässä menimme jo 2-1 johtoon eikä meillä ollut mitään hätää, kunnes saatiin pari jäähyä jonka aikana JYP sitten tasoitti ottelun. Vielä jatkoajallakin meillä oli paikkoja ratkaista ottelu meille, mutta maalit jäivät puuttumaan. Peli oli pitkän tauon jälkeen hieman hakemista, jossa maalivahdit, etenkin Kuokkanen, olivat isossa roolissa."

10.12 SaiPa-Blues 0-1

"Pitkästä aikaa saatiin hyvä liike ja taistelu heti alusta alkaen. Peli oli tiukkaa puolustamista molemmin puolin. Blues sai yhden läpiajon osittain meidän vaihtovirheestä ja teki siitä maalin. Meillekin tarjottiin paikkoja ylivoimalla, jopa viidellä kolmea vastaan, mutta se ei toiminut tässä pelissä ollenkaan. Ylivoima oli todella aneemista. Muuten peli oli jo askel parempaan suuntaan. Pisteitä tulee varmasti jos meillä on puolustus kunnossa. Maalipaikkoja tulee joka pelissä ja ne pitää vain hyödyntää paremmalla prosentilla."

5.12 SaiPa-Tappara 3-8

"Meillä on ollut hieman tuskaa viimeisissä kotipeleissä. Omissa on soinut aivan liikaa ja pelaaminen on ollut hieman kireää. Samanlainen peli oli Tapparaakin vastaan. Aika ajoin pelattiin ihan hyvin varsinkin loppua kohden, mutta se ei vaan riitä jos tulee noin paljon maaleja omiin. Ei niistä voi syyttää veskareita, pakkeja tai hyökkääjiä erikseen, vaan kaikki ketkä ovat kentällä on osallisina maalehin. Vaikka välillä onkin vaikeata, niin usko joukkueseen ja tekemiseen on kova ja varmasti tulostakin alkaa taas tulla."

1.12 SaiPa-HPK 4-6

"Ensimmäiset kymmenen minuuttia oltiin unten mailla ja HPK rankaisi meitä neljällä maalilla. Ensimmäisen erän loppu oli meiltä jo sitten hyvää peliä ja päästiin jo maalin päähän. Toisen erän alkua lukuunottamatta päästiin hyvin peliin kiinni ja luotiin paljon maalipaikkoja. Tosin paikkansa oli vastustajallakin. Kolmas erä oli sitten meidän. Painettiin päälle ja alkuun saatiinkin heti maali. Paikkoja oli kolmannessa ihan riittävästi mutta ei niin ei. Peli oli aika avonaista molemmin puolin, mutta HPK oli tällä kertaa terävämpi maalin teossa. Pelistä jäi tosi huono maku sillä huono alku pilasi hyvän pelin."

26.11 TPS-SaiPa 2-3 ja 27.11 Pelicans-SaiPa 1-2

"Harvoin on SaiPa tullut pitkältä vieraspelikiertueelta kotiin neljän pisteen kanssa mutta nyt tultiin. Takana oli muutama huono peli joista kaksi viimeisintä oli kotipelejä
Molemmat pelit olivat aika samantyyppisiä. Kotijoukkue oli ehkä hivenen virkeämpi, muttapuolustimme erittäin kurinalaisesti. Joukkueen paras pelaaja oli molemmissa peleissä maalivahti Juha Kuokkanen, joka piti joukkuetta pystyssä tärkeissä paikoissa. Edellisten huonojen pelien takia oli erittäin tärkeää saada taas voittoja keinoilla millä hyvänsä ja onneksi näin kävikin."

21.11 SaiPa-JYP 4-5 ja 23.11 SaiPa-Jokerit 1-7

"Tosi surkeita pelejä nämä kaksi viimeistä kotipeliä. Ei niitä voi selitellä millään väsymyksellä tai muulla. Molemmat oli kotipelejä ja se harmittaa tietysti vielä enemmän ettei saatu puristettua voittoja. Nyt ilmeisesti taas tiedetään miltä tuntuu hävitä, eikä se todellakaan ole hauskaa. On aika palata voittojen tielle!"

17.11 HIFK-SaiPa 3-2, JA

"Takana on harmittava tappio Lukolle ja edessä todella hankala kotijoukkue HIFK. Ensimmäisessä erässä SaiPa oli aivan unessa ja HIFK puolestaan oli todella hyvä. Kotijoukkue hallitsi peliä ja Kuokkanen piti meitä pystyssä! Ilman Kuokkasta toiseen erään oltaisiin lähdetty parin maalin takaa-ajoasemasta, mutta nyt lähdettiin tasanumeroista. Toisessa erässä mielestäni aika kuriton IFK jäähyili ja tarjosi meille tukuttain paikkoja ratkaista ottelu. Ylivoimalla meillä oli paikkoja moneenkin maaliin, mutta ei... Yksi maali saatiin kuitenkin aikaiseksi ylivoimalla ja viimeistelijänä oli muutenkin pirteästi pelannut Mika Kauppinen. Saatiin peli vietyä jatkoajalle hyvällä taistelulla ja piste oli varmistettu. Jatkoajalla oltiin ehkä turhan passiivisia ja HIFK sai painetta meidän päätyyn. Vähän ehkä onnekkaasti tullut voittomaali oli myrkkyä meille. Tappio harmittaa taas todella paljon, mutta piste petojen kotiluolasta kuitenkin tyydyttään."

16.11 Lukko-SaiPa 2-1

"Viime kerralla emme saaneet maaliakaan aikaiseksi Raumalla ja tiedettiin että Lukko pelaa erittäin kovaa puolustuspeliä kotonaan. Lukko tuli alussa erittäin hanakasti päälle, josta osoituksena Teemu Normion törkeä ryntääminen. Normio taklasi Antti Weckströmiä koko kentän vauhdilla suoraan päähän ja tuloksena oli suihkukomennus Normiolle ja aivotärähdys Weckströmille. Ensimmäiseen erään saatiin pelata pitkään ylivoimalla Lukon istuessa jäähyllä, mutta ylivoima oli melko vaisua eikä maaleja saatu aikaiseksi. Sen sijaan Lukko rankaisi meitä niiden ollessa ylivoimalla. Onneksi Vallu sai maalin aikaiseksi ja tasoitti pelin 1-1... Kolmas erä oli meiltä taas todella hyvää taistelua, mutta viime hetken jäähy, joka tuli vahingossa korkeasta mailasta, antoi Lukolle mahdollisuuden voittoon. Lukko rankaisi siitä ja piti pisteet kotonaan. Lopputulos harmitti todella paljon, sillä kaksi viimeistä erää joukkue taisteli todella kiitettävästi."

31.10 SaiPa-Ilves 5-3

"Ilveksellä on ollut todella tuskainen alkukausi, mutta se ei vaikuttanut meidän valmistautumiseen saati pelaamisen mitenkään. Ilveksen tuska näkyi kyllä pelaamisessa ja saatiin aika paljon ylivoimahyökkäyksiä pelkästään Ilveksen virheiden takia. Tosin kyllä mekin olimme hyviä ja maalit olivat tekemällä tehtyj! Tästä tilanteesta on hyvä lähteä puolentoista viikon mittaiselle maajoukkuetauolle. Harmi ettei maajoukkueessa ole ketään SaiPasta, sillä mielestäni sinne olisi voinut ottaa ainakin yhden SaiPalaisen näytille. Viikko menee harjoitellessa ja akkuja lataillessa, joten tauon jälkeen jatketaan siitä mihin jäätiinkin."

29.10 SaiPa-Ässät 3-1, SaiPa on kova kotijoukkue vieläkin

"Pelin alku oli meiltä hyvää ja muutenkin ensimmäinen erä parasta koko pelissä. Maaleja ei vaan saatu tällä kertaa aikaiseksi. Toisen erän ylivoimamaali oli ainoa ilonaihe koko erässä, sillä Ässät hallitsi silloin tapahtumia. Kuokkanen oli tärkeillä hetkillä mies paikallaan! Kolmas erä oli taas tasaväkinen, mutta onneksi saatiin pari maalia jotka riittivät kahteen pisteeseen. Ensimmäisen erän jälkeen ehkä hieman turhauduttiin kun maaleja ei saatu aikaiseksi. Sen jälkeen yritettiin liian vaikeita asioita joiden kautta tuli lukuisia huonoja syöttöjä ja kiekonmenetyksiä. Näitä kuitenkin tulee kaikille joukkueille ja jokaiselle pelaajalle. Kuitenkin joukkue taisteli hyvin ja kahteen pisteeseen pitää olla tyytyväinen."

22.10 SaiPa-JYP 2-1, Tiukkaa pelaamista

"Pelin alussa jo tiedettiin, että JYP pelaa todella tarkkaa puolustuspeliä. Ne yrittää kaikin mahdollisin keinoin pitää meidän hyökkääjät poissa omalta maaliltaan. Ja tätähän se peli sitten olikin. Repimistä, roikkumista, nyhjäämistä ja kulmissa pyöriskelyä. Katsomoon peli näytti varmasti kurjalta, mutta sellaista se vaan joskus on. Muuten pelin alussa hallittin kiekkoa ja luotiin maalipaikkoja, mutta osumat vain puuttuivat. Kolmannessa erässä peli kääntyi sitten toisinpäin. JYP hallitsi peliä ja me oltiin rikkovana osapuolena. Onneksi kuitenkin pari maalia riitti voitoon, sillä muuten pelistä ei juuri mitään käteen jäänyt."

17.10 HPK-SaiPa 5-3, Ensimmäinen oikea tappio!

"Tiedettiin, että HPK tulee kotonaan kovaa alussa mutta siitä huolimatta saatiin hyvä alku. Vallu karkasi läpiajoon ja teki komean johtomaalin. Tämän jälkeen alkoi meidän jäähyily ja HPK pääsi peliin mukaan. Suurin osa jäähyistä tapettiin todella hyvin, mutta niihin kaikki voimamme sitten menivätkin. Pysyttiin pelissä hyvin mukana ensimmäiset kaksi erää, mutta kolmannessa ei ollut enää voimia kääntää ottelua. HPK:lla on todella taitavat ja vaaralliset hyökkääjät ja kun ne vielä pääsevät pelaamaan noin paljon ylivoimaa niin maalejakin syntyy. Peli oli kaikenkaikkiaan meiltä aika huono, mutta onneksi jo sunnuntaina on mahdollisuus parantaa!"

12.10 SaiPa-HIFK 2-1, Isot kissat nurin

"Pelin alku oli taas meille tosi vaikea. Ensimmäinen erä oltiin tosi huonoja ja vastaavasti IFK oli hyvä. Toinen ja kolmas erä olivat tasaväkisiä, mutta vain me onnistuttiin maalinteossa. Tomas oli maalissa todella hyvä ja ykkösketju teki tuhojaan toisessa päässä. Hyvä asia oli erityisesti yleisö, joka löysi taas tiensä hallille... Tunnelma hallissa oli mahtava ja se toikin lisäpotkua HIFK:n kaatamiseen!"

6.10 JYP-SaiPa 4-4, Hockey Night

"JYP on ollut meille paha vastustaja viime kausina ja tämän syksyn harjoituspeleissä. Kuitenkin otteluun saatiin unelma-alku. Tehtiin kaksi maalia erittäin nopeasti eikä JYP tuntunut saavan otetta pelistä ollenkaan. Maalien jälkeen peli kuitenkin tasoittui ja jo ensimmäisen erän lopussa, meidän ottaessa pari jäähyä, JYP tasasi numerot. Toinen erä oli todella tasainen ja siinä tuli vain yksi maali meidän hyväksi. Kolmanteen erään lähdettiin sitten maalin johdossa. Erä alkoikin hyvin ja Tirkkonen tälläsi taas meille kahden maalin karkumatkan. JYP tuli taas kerran... Meidän jäähyillessä JYP sai pelin hallintaansa ja aivan lopussa teki tasoitusmaalin. Jatkoajalla paras paikka oli JYPillä joka sai läpiajon, mutta Duba hoiti sen mallikkaasti. Muuten jatkoaika oli aika passiivista ja ottelu päättyikin numeroihin 4-4."

3.10 SaiPa-TPS 3-3, ei tappiota vieläkään

"Pari viimeistä peliä ollaan aloitettu aika vaisusti, mutta nyt oltiin hyvin hereillä. Saatiin peliä painettua vastustajan päätyyn ja luotiin hyviä maalipaikkoja. Erän puolivälissä saatiin tehtyä johtomaali, jonka TPS kuitenkin kuittasi hyvin pian ylivoimalla. Toisessa erässä TPS teki kaksi maalia ylivoimalla ja meni 3-1 johtoon. TPS on tosi kova joukkue jos sen laskee maalin tai kahden johtoon. Se jäädyttää aika hyvin peliä ja pitää vastustajan loitolla omalta maalilta. Kolmanteen erään lähdettiin kuitenkin takaa-ajoasemasta. Erä alkoi kuitenkin vähän vaisusti. Ei pystytty antamaan painetta TPS:n päätyyn ja peli oli aika seisomista puolin jos toisinkin. 3-2 kavennusmaalin jälkeen ote siirtyi meille ja aivan erän lopussa saatiin tasoitus. Jatkoaika oli hiukan passiivista, mutta piste oli meille tärkeä. Hieno nousu koko joukkueelta!"

1.10 SaiPa-Lukko 9-2, SaiPa jatkaa marssiaan

"Taas kerran pelin alku oli meille todella vaikea. Lukko meni heti ensimmäisen erän alussa johtoon, mutta saatiin peli tasoitettua ihan erän lopussa. Toinen erä oli todella tasainen jossa kuitenkin teimme kaksi maalia. Etenkin jälkimmäinen oli ratkaisevan tuntuinen. Se maali tuli aivan erän lopussa. Kolmas erä olikin todella rikkonainen Lukon ollessa jäähyllä ties kuinka monta minuuttia. Lukko tarjosi meille paikkoja jotka me käytimme kovalla prosentilla hyväksi."

Toim.huom. Harri Tikkasen saldo ottelussa oli kolme maalisyöttöä. Kuuden pelatun ottelun ottelun jälkeen Höylän pistesaldo on 1+4.

28.9 Ässät-SaiPa 2-2, SaiPalle vieraspiste

"Pelin alku oli taas todella vaikea meille ja ennenkuin huomattiinkaan, peli oli jo 2-0. Toisessa erässä päästiin hyvin juoneen kiinni ja voitettiin erä 1-0. Kolmas erä oli aikalailla samanlainen kuin toinenkin ja taas mentiin jatkoajalle. Heti jatkoajan alussa Ässillä oli hyvä maalipaikka, mutta Duba torjui sen, niin kuin monet muutkin tilanteet, todella hyvin! Sen jälkeen Ässät vuorostaan tarjosi meille kahta pistettä ottamalla jäähyn, mutta emme mekään saaneet maalia aikaiseksi. 2-0 tappioasemasta nousu oli taas hyvä osoitus joukkueemme hurjasta taistelusta! Ässillä on hyvin taisteleva joukkue verrattuna pariin viime vuoteen."

SaiPa ei ole viiden ensimmäisen kierroksen aikana "suostunut" häviämään varsinaisella peliajalla, kaikki kolme vierasottelua ovat menneet jatkoajalle!
Harri Tikkasen saldot viiden pelatun ottelun jälkeen, 1 maali ja 1 syöttö, 6 rangaistusminuuttia, 8 laukausta ja tehotilaston saldo 0.

26.9 SaiPa-Pelicans 3-2, SaiPalle jälleen voitto

SaiPa lähti jo perjantaina ajelemaan kohti Poria jossa oli ottelu Ässiä vastaan lauantaina, joten kommenteille ei jäänyt aikaa.

23.9 Jokerit-SaiPa 4-3 JA, SaiPalle taistelupiste

"Peliin valmistautuminen oli aivan normaalia, mutta jostain syystä oltiin 2 erää aika unessa! Kolmannessa saatiin pystysyötöillä revittyä Jokereiden puolustusta aika hyvin hajalle ja saatiin luotua hyviä maalipaikkoja. Tällä kertaa käytettiin tehokkaasti maalipaikat hyväksi ja saatiin peli tasoihin. Peli meni jatkoajalle ja tällä kertaa Jokerit sai sen yhden paikan ja teki siitä maalin! Se tottakai harmitti tosi paljon, mutta päällimmäisenä mielessä on kuitenkin kolmannen erän kova taistelu ja nousu tasoihin. Helsingin Areena on vaikea paikka pelata ja jos sieltä hakee pisteet/pisteen niin se on aina ollut kovan työn takana.

Toim.huom. Harri Tikkanen avasi tässä pelissä kauden maalitilinsä tasoittamalla tilanteeksi 3-3. Noissa numeroissa mentiin jatkoajalle. Kolmen ottelun jälkeen Harrin pistesaldo näyttää lukemia 1+1.

21.9 SaiPa-Blues 4-2, SaiPan kotiavaus

"Torstaina käytiin hakemassa Tampereelta piste ja jokainen jätkä uskoi että pystytään laittamaan Blueskin ahtaalle. Ensimmäinen erä oli kuitenkin meille aika hankalaa ja kaverilla oli hienoinen yliote erässä. Kuokkanen piti kuitenkin numerot nollissa ja toiseen erään olikin helpompi lähteä tasanumeroista. Toisessa erässä saatiin pelin suunta käännettyä ja ruvettiin luomaan hyviä maalipaikkoja. Ensimmäinen maali tulu ylivoimalla ja toisessa Riihijärvi ja Kauppinen esittivät parasta osaamistaan tekemällä hienon kuvion päätteeksi 2-0. Blues sai kuitenkin vielä juonesta kiinni ja taisteli itsensä tasoihin kolmannessa erässä, mutta Kalle Kermanin 3-2 johtomaali antoi jo usko voitosta. Ottelu ratkesi Aigars Ciprussin tekemään maaliin.
Ottelu ei varmaan ollut mitään hienointa jääkiekkoa, mutta voitto loi uskoa pelaajiin ja varmasti myös katsojiin! Tunnelma oli hallissa erittäin hyvä ja mukava oli pelata, kun yleisö eli täysillä mukana."

19.9 Tappara-SaiPa 2-2, SaiPan liiga-avaus

"Alla oli kotitappio Jukureille (toim. huom. viimeisessä harjoitusottelussa), mutta se ei näkynyt mitenkään joukkueen valmistautumisessa ja fiiliksessä. Kaikki olivat innolla odottaneet sarjan alkua ja varmaan vähän jännittikin, koska heti oli vastassa liigan kärkipään joukkue. Peli oli meiltä kohtalaisen hyvää. Saatiin luotua riittävästi maalipaikkoja ja puolustettiin kurinalaisesti. Meillä oli paikkoja useaan lisämaaliinkin, mutta vastustajan veskari otti hyviä koppeja. Kuokka pelasi maalissa hyvin torjuen kolmannen erän lopussa pari Tapparan hyvää paikkaa!
Piste lämmitti mieltä, mutta kun voittokin oli otettavissa, niin toki harmittaa. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti Blues-peliä."