Mielipide

Saako Kimmo Timonen saman huipennuksen uralleen kuin Ray Bourque?

NHL, MAAJOUKKUE / Kolumni
Kimmo Timosen NHL-ura ja ammattilaisura ovat vieneet suomalaispuolustajan useita kertoja lähelle voittoa, mutta ei vielä korkeimmalle palkintopallille asti. Tuoreen siirron myötä tämä fakta voi muuttua − hieman kuten Ray Bourquella vuonna 2001.

Kaikkien aikojen eniten maaleja, syöttöpisteitä ja tehopisteitä saavuttanut NHL-puolustaja Ray Bourque voitti urallaan viisi Norris-palkintoa, joka jaetaan sarjan parhaalle kahden suunnan puolustajalle. Vuonna 1990 kanadalaispuolustaja oli ennätyksellisen lähellä voittaa myös sarjan parhaalle pelaajalle jaettavan Hart-palkinnon.

Hänet valittiin urallaan peräti kolmetoista kertaa NHL:n ykköstähdistöön. Palkintokaappiin kertyi matkalla myös kaksi Kanada Cupin voittoa. Boston Bruinsin pitkäaikainen kulmakivi on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista − joidenkin mielestä jopa paras.

Stanley Cupin voittoa Bourquen piti kuitenkin odottaa aivan viimeiseen asti, ja sen toteutumiseen vaadittiin siirto 21 Bruins-kauden jälkeen siirto paria astetta vahvempaan Colorado Avalancheen.

Kiitos vankan puolustajanelikon hänen edellään, Timonen voi ajaa itsensä sisään joukkueeseen maltillisesti.

Ikimuistoinen voiton hetki koettiin kesällä 2001, kun Avalanchen kapteeni Joe Sakic vastaanotti Cup-pokaalin ja vei sen ensin Bourquen nostettavaksi. Unelma tuli todeksi, ja Ray Bourque sai nimensä Stanley Cup -pokaalin kylkeen.

Voisiko tämä kesä olla Kimmo Timosen kesä?

Timosen henkilökohtaiset pistemäärät ja palkinnot eivät vedä vertoja Bourquen vastaaviin. Suomalaisille Timonen on kuitenkin kuten Bourque. Pitkän matkan kulkenut Leijonien ja Suomi-lätkän kulmakivi, jonka ura ansaitsee unelman täyttymyksen.

Unelman, joka on ollut useamman kerran lähellä Leijonat-paidassa. Unelman, joka on kertaalleen ollut lähellä myös NHL:ssä.

Timosen siirto Chicago Blackhawksiin voi tehdä tämän mahdolliseksi. Juuri Blackhawks esti mestaruuden voittamisen kesällä 2010. Voimasuhteissa intiaanipaidat ovat edelleen Cup-kaliiberia niin pelaajiston kuin pelikirjankin suhteen.

Timosen oma kunto on veritulpan jäljiltä vielä arvoitus. Kiitos vankan puolustajanelikon hänen edellään, Timonen voi ajaa itsensä sisään joukkueeseen maltillisesti. Nashville Predatorsin ja Philadelphia Flyersin viime vuosien kaltaista taakkaa häneltä ei odoteta, mutta kuntoutuessaan suomalaispuolustaja antaa myös joukkueelle paljon vaihtoehtoja tasakentällisin ja erikoistilanteisiin.

Kommenteissaan pelaamattomuudesta Timonen on painottanut ajoitusten merkitystä. Vaikka harjoituksissa tilanteita voi simuloida, tarvitaan oikeita pelejä kunnon saamiseksi optimitasolleen.

Ajoitus on kieltämättä sana, joka tulee mieleen myös tästä siirrosta. Nimittäin täydellinen ajoitus.

NHL:n kevät saa tämän siirron ansiosta entistä enemmän suomalaisia kiekkofaneja vastaanottimien ääreen. Timosen ja häntä urallaan tukeneiden puolesta sopii toivoa, että kesällä jokaisella heistä on iloinen syy todeta mäkinitken.

» Lähetä palautetta toimitukselle