RoKin uudella valmentajalla haasteena puolustus ja kaamos

Viime kauden lopussa rovaniemeläiset välttivät nipin napin toistamiseen karsintoihin joutumisen sijoittuen lopulta runkosarjassa kymmenenneksi. Alkavalle kaudelle RoKi voi parantaa sijoitusta jälleen muutaman pykälän ylöspäin ja pelata pudotuspeleissä, jos aiemmat ongelmakohdat taklataan onnistuneesti.

RoKin päävalmentaja vaihtui keväällä Petteri Hirvosen irtisanouduttua yllättäen, jolloin paikkaajaksi saapui Juha Juujärvi. Toukokuussa rovaniemeläisten uudeksi käskyttäjäksi siirtyi Vaasan Sportissa apuvalmentajana toiminut Petri Karjalainen

Karjalaisen haasteena on RoKin kahden viime kauden suurimmat ongelmat eli puolustuspelaaminen ja Lapin kaamos. Joukkueen hyökkäyspeli on toiminut kiitettävästi ja viime kaudella RoKi teki maaleja 148, joka oikeutti maalitilaston jaettuun viidenteen sijaan Kiekko-Vantaan kanssa.

Maalivahtipeli sujui erinomaisesti Paavo Hölsän torjuttua yli 1100 kertaa ja 91,82 prosentin varmuudella. Silti maaleja tuli omiin kuusi enemmän kuin niitä tehtiin toiseen päähän. On kuin hyökkäysosasto olisi ollut jatkuvassa kilpajuoksussa oman puolustuksensa kanssa ja tähän joukkueen pelissä on tultava muutos, jotta pudotuspeleihin on asiaa.

On kuin hyökkäysosasto olisi ollut jatkuvassa kilpajuoksussa oman puolustuksensa kanssa

Maalivahtiosaston ykkönen on Hölsä, joka on ehdottomasti Mestiksen parhaita maalivahteja ja hyvin todennäköisesti viiden parhaan maalivahdin joukossa kauden päätteeksi. Parikseen Hölsä on saanut Yhdysvalloista Suomeen palanneen Rasmus Reijolan, jonka tavoitteena on kehittää itseään maalivahtina Juha Sorosen opissa. Ihan heti Reijola tuskin pystyy Hölsää haastamaan.

Joukkueen kokoonpano on käynyt läpi jonkin verran muutoksia mutta runko on saatu pidettyä kohtalaisen hyvin kasassa. Suurimpia menetyksiä ovat viime kauden kärkipelaajista hyökkääjät Juhani Tamminen (Ilves) ja Jussi Pelto-Arvo (K-Vantaa). Harri Pälve puolestaan lähti uudestaan Ranskaan kolmen Rovaniemellä pelatun kauden jälkeen.

Kärkikymmeniköstä lähti kauden päätteeksi puolet pelaajista, mutta tilalle on saatu hankittua muutamia lupaavia yksilöitä. Puolustajista mielenkiintoisin pelaaja on Sveitsin liigajoukkue Luganosta RoKiin koko kaudeksi lainattu Riccardo Sartori, jonka suurimpia vahvuuksia on luistelu ja pelin rakentaminen. Pieni koko vaatii kuitenkin lisä-ärhäkkyyttä puolustaa omaa tonttia. Toinen seurattava puolustaja on Joel Pyykkönen, joka pelasi vielä viime kaudella Jokereiden A-nuorissa hyvin tuloksin (3+12=15). 

Puolustuksen tukirankana jatkaa kapteeni Henri Joki-Erkkilä, jolla on pelillisen annin lisäksi henkisesti suuri merkitys joukkueelle. JYPissä osittain pelaava Tuomas Salmela kuuluu rovaniemeläisten ehdottomaan kärkipelaajistoon ja onkin kiinnostavaa nähdä kuinka suurin harppauksin tehopuolustaja etenee tällä kaudella. Ongelmia joukkueelle tulee, jos Salmela suunnitelmista poiketen pelaakin enemmän Jyväskylässä.

Muilta osin puolustus on vielä kysymysmerkki. Helsingin IFK:sta viime kaudella lainalla ollut ja täksi kaudeksi RoKiin siirtynyt Eemeli Heikkinen on kokonsa ja taitojensa puolesta hyvä lisä takalinjoille, mutta saako käytettyä niiden täyden tehon joukkueen hyväksi. Puolustuksen keskipituus 185,5 senttimetriä on hyvä, mutta aiemmin ongelmakohta on ollut puolustuksen avoimuus, ei koko. Tälle kaudelle takalinjat pitää tiivistää, jotta maaliero kääntyy plussan puolelle.

puolustus on vielä kysymysmerkki

Hyökkääjistössä säilyi hyvä runko, kun joukkueen parhaat pistenikkarit heti Tammisen jälkeen solmivat jatkosopimukset RoKin kanssa. Jarkko Harjula osoitti olevansa mies paikallaan jo Kajaanista kesken viime kauden siirtymisen jälkeen. Harjulan vauhti on pysynyt hyvänä harjoitus- ja Suomen Cupin otteluissa ennen kauden alkua.

Toinen viime kaudella selkeitä kehitysaskeleita ottanut hyökkääjä on Olli-Aleksi Pietilä, jonka vire on myös ollut positiivinen harjoitusotteluissa. Viime kauden sisäisen pistepörssin kakkonen Olli-Matti Järvelä menetti tutkaparinsa Ilvekselle. Sopivan parin löytyminen voi osoittautua haasteelliseksi nopealle laiturille.

Uusista hyökkääjistä paljon potentiaalia löytyy Kajaanin Hokista siirtyneeltä Christoffer Seppeliniltä. Nähtäväksi jää nouseeko kyvyt esiin samoin kuin Harjulalla vajaa vuosi sitten. Tulokkaista löytyy myös lähes 30 tehopistettä mieheen viime kaudella naputtaneet Julius Hermonen ja Tino Metsävainio. Pääasiassa Kärppien A-nuorissa pelanneilta hyökkääjiltä löytyy liigakokemustakin ja Metsävainiolta Mestiksestä Hokin riveissä.

Ja se pimeys. Kaamos, joka vetää puhdin pois Napapiirin sankareilta. Kahtena kautena perättäin hyvästä kauden alusta huolimatta kaamoksen saavuttua Lappiin marraskuussa RoKi on vaipunut varjojen maille kymmenen ottelun ajaksi. Järkevää selitystä ei ole löytynyt, ei valmentajalta eikä pelaajilta. Löytääkö joukkue vihdoin keinot kaamoksen selättämiseksi? Tuoko uusi valmentaja eväät, jotka estää pimeyden lankeamisen Kirnuun?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

RoKin maalintekopelissä parannettavaa - "Ollaan hukattu todella paljon laadukkaita maalipaikkoja"

MESTIS | 23.12.2017 18:11
RoKi on joulutauolle jäätyään sarjataulukossa sijalla seitsemän. Rovaniemeläisjoukkueen luotsina toimiva Petri Karjalainen pitää syyskautta monelta osin onnistuneena, mutta näkee joukkueessaan vielä ulosmittaamatonta potentiaalia, joka on jäänyt ajoittaisten virheiden jalkoihin. lue lisää

Kolme toivetta: Tasaista tehokkuutta ja terveyttä Lappiin

MESTIS | 23.12.2017 18:00
Rovaniemeläisten syyskausi on ollut kuin vuoristorata-ajelu: välillä on menty vauhdin huumassa ja välillä lähes kädet silmillä. Ajoittaiset onnistumiset ovat näyttäneet RoKin olevan varteenotettava nippu pudotuspelejä ajatellen, kunhan kevät tasaa peliesitykset. lue lisää

Heinolan lauantaiset tappelupukarit pelikieltoon

MESTIS | 7.11.2017 11:08
Lauantain ottelussa tapelleet Peliittojen Ville Nieminen ja RoKin Malo Ville ovat saaneet yhden ottelun pelikiellon. lue lisää

Ville haastoi Peliittojen Ville Niemisen - 64 minuuttia jäähyjä kerralla Mestiksessä

MESTIS | 4.11.2017 18:44
Tunteet ryöpsähtivät lauantain Mestis-kierroksella. Peliittojen Ville Nieminen ja RoKin Malo Ville keräsivät samassa ajassa yhteensä 64 minuuttia jäähyjä. lue lisää

RoKi-vahti Rasmus Reijola maalinteossa: "Kova luotto mailapeliin"

MESTIS | 3.11.2017 21:28
Espoo Unitedin ja RoKin perjantainen ottelu sai komean huipennuksen, kun RoKin maalivahti Rasmus Reijola iski kiekon tyhjään maaliin. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Alex Fossen

RoKi L lh
s. 1993 Maple Grove, MN, USA
175CM / 90KG
SOPIMUS: 2018