Red Wingsin varhaiseläkkeet ovat myrkkyä menestykselle

Detroit Red Wingsin ennätyksellinen 25 vuotta kestänyt pudotuspelikeväiden putki katkesi viime kauteen, kun joukkue jäi konferenssin kolmanneksi viimeiseksi. Kyseessä ei ollut yksittäinen ilmakuoppa vuosikymmeniä kestäneessä lentokelissä. Red Wings konttaa myös tulevat kaudet, kiitos pahasti epäonnistuneen sopimuspolitiikan.

2010-luvun taitteessa Detroit Red Wingsillä oli takana kaksi tuoretta osallistumista Stanley Cup -finaaleihin, joista ensimmäinen oli päättynyt kannujuhliin. Silti ongelmat alkoivat kasaantua hiljalleen jo tuolloin. Luotto vanhoihin sotaratsuihin on kuulunut vankkumattomana seuran ideologiaan, ja nyt siitä joudutaan maksamaan kovaa hintaa.

Pavel Datsjukista, Niklas Kronwallista, ja Johan Franzenista olisi pitänyt luopua silloin, kun näiden markkina-arvo oli kiekkokassillista parempi.

Seura on umpikujassa viime kauden toiseksi parhaan maalintekijänsä, Andreas Athanasioun kanssa

Jossittelu aikaisempiin kausiin on toki turhaa, mutta surullisen tilanteesta tekee se, ettei strategia toimistolla ole juuri muuttunut laskusuhdanteesta huolimatta.

Sen sijaan, että joukkuetta rakennettaisiin nuorten lahjakkuuksien, kuten Anthony Manthan ja Dylan Larkinin ympärille pitkän tähtäimen tavoite mielessä, hankkii se kesä toisensa jälkeen Trevor Daleyn kaltaisia yli 30-vuotiaita ikämiehiä, jotka ajavat palkkakattotilannetta yhä syvemmälle ahdinkoon.

Seura maksaa muun muassa viime kaudella seitsemän maalia iskeneelle Justin Abdelkaderille viisi miljoonaa, alemman hyökkäyskuusikon Darren Helmille 4,5 ja melko keskinkertaiselle puolustajalle, Jonathan Ericssonille 4,25 miljoonaa dollaria kaudessa. Maalivahteihin, Jimmy Howardiin ja Petr Mrazekiin, kuluu lähes 10 miljoonaa, eikä kaksikko silti kestä vertailua kovinkaan moneen maalivahtitandemiin.

Tomas Tatarin kuuden miljoonan ja Gustav Nyquistin 5,25 miljoonan dollarin sopimukset ovat sentään perusteltuja paitsi näyttöjen vuoksi myös siksi, että heillä on pelivuosia parhaassa iässä jäljellä vielä useita.

Toimitusjohtaja Ken Hollandin sopimuspolitiikan suurin ongelma on se, että tämä on valmis maksamaan huomattavaa ylihintaa myös kokemuksesta, joka ei kuitenkaan realisoidu kaukalossa minkäänlaisena palkintona.

Seura on muun muassa umpikujassa viime kauden toiseksi parhaan maalintekijänsä, 23-vuotiaan Andreas Athanasioun kanssa. Athanasiou on rajoitettu vapaa agentti, ja sopimuskiistan vuoksi huhuissa on ollut kanadalaisen siirtyminen KHL:ään.

Voidaan siis puhua vastaavista ongelmista, mitä esimerkiksi Tampa Bay Lightningilla on ollut ja Toronto Maple Leafsille on todennäköisesti tulossa.

Ero seurojen ongelmissa on kuitenkin siinä, että Red Wingsissä valintaa ei tehdä huippulahjakkuuksien, kuten Ondrej Palatin ja Jonathan Drouinin tai Mitch Marnerin ja William Nylanderin välillä, vaan nuoren 18 maalin keskushyökkääjän ja yli 34-vuotiaan kakkoskentän puolustajan kesken.

Daleylle itselleen rahakas sopimus heikkoon seuraan oli ymmärrettävä valinta Stanley Cup -voiton jälkeen, mutta Red Wingsiä hän ei vie mestaruuteen − ei nyt, eikä koko kolmevuotisen sopimuksensa aikana.

Datsjukin ja Nicklas Lidströmin Red Wings saavutti tavoitteensa sekä viime vuosikymmenen alussa että lopussa. Sama voi toistua hamassa tulevaisuudessa Manthan, Larkinin ja Tyler Bertuzzin aikakaudella.

Ikävästi näyttää siltä, että Tatarin ja Nyquistin ikäluokka sen sijaan jää väliinputoajan rooliin toimiston yhä totutellessa jo yli kymmenen vuotta voimassa olleisiin sopimussääntöihin.

Lue myös

Mrazek nollasi vaisun Blackhawksin, Flames venytti voittoputkeaan

NHL | 14.1.2018 23:10
Petr Mrazek pysäytti kaikki 27 laukausta, kun Detroit Red Wings haki vierasvoiton Chicago Blackhawksista. Red Wings ratkaisi pelin ensimmäisessä erässä iskettyään kaksi maalia kahdessa minuutissa Jeff Glassin selän taakse. Calgary Flames puolestaan venytti voittoputkensa seitsemään, kun Carolina Hurricanes kaatui vieraskaukalossa. lue lisää

Islanders järjesti maalijuhlat - Penguinsin tähdet liikaa Red Wingsille

NHL | 13.1.2018 23:35
Mathew Barzal iski tehot 2+3, kun New York Islanders murskasi paikallisvastustaja New York Rangersin. Pittsburgh Penguinsin Jevgeni Malkin ja Phil Kessel puolestaan viettivät kolmen pisteen iltaa Detroit Red Wingsin kustannuksella. lue lisää

Andreas Athanasiou palaa Pohjois-Amerikkaan - ura jatkuu Red Wingsissä

NHL | 21.10.2017 0:46
Detroit Red Wings on solminut vuoden mittaisen sopimuksen hyökkääjä Andreas Athanasioun kanssa. Sopimuksen arvo on 1,3 miljoonaa dollaria. Athanasiou matkustaa viikonlopun aikana Sveitsistä Pohjois-Amerikkaan ja liittyy Red Wingsin kokoonpanoon ensi viikon puolella. lue lisää

Red Wings menettämässä Athanasioun − palkkakatto kulutettu keskinkertaisuuksiin

NHL | 6.9.2017 14:00
Andreas Athanasiou on huhujen mukaan siirtymässä KHL:ään. Detroit Red Wingsin viime kauden toiseksi paras maalintekijä on toistaiseksi ilman NHL-sopimusta, eikä seuralla ole varaa jatkosopimukseen, koska palkkakatto on jo käytetty keskinkertaisiin konkareihin. lue lisää

Bryan Murray on poissa

NHL | 12.8.2017 21:00
Viidessä NHL-seurassa päävalmentajana ja neljässä toimitusjohtajana työskennellyt Bryan Murray on kuollut 74-vuotiaana. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Darren Helm

Detroit #43 L kh
s. 1987 Winnipeg, MAN
180CM / 87KG
SOPIMUS: 2021