Puolivälierävoitto pelasti Suomen MM-kisat − ja Marjamäen työpaikan

Leijonat pelasi MM-kisoissa yhden kokonaisuutena onnistuneen pelin, jonka turvin joukkue eteni mitalipeleihin. Koska tulos on kelvollinen, saanee päävalmentaja jatkaa työtään, vaikka itse peli oli ajoittain jopa surkeaa.

Jääkiekko on tulosurheilua. Leijonat oli kevään MM-turnauksessa enimmäkseen huono ja vaikeuksissa jopa Ranskan ja Norjan tasoisia maita vastaan.

Hyökkäyksiinlähdöt olivat usein liian hitaita, eivätkä kiekollinen taito ja juonikkuus riittäneet haastamaan edes ennakkoon heikommiksi arvioituja vastustajia.

Puolivälieräottelussa A-lohkon voittanutta Yhdysvaltoja vastaan kaikki kuitenkin toimi erinomaisesti, ja Leijonat vältti täydellisen katastrofin.

Välierässä ja pronssiottelussa tasoerot Ruotsiin ja Venäjään verrattuna tulivat tylysti esille. Leijonat ei pärjännyt luistelussa eikä kiekollisessa pelissä huippumaita vastaan.

Yhden onnistuneen pelin myötä Suomi oli neljänneksi paras, vaikka valtaosa turnauksesta meni penkin alle.

Kiekkokansan lisäksi päävalmentaja Lauri Marjamäki voi olla huojentunut tuosta yhdestä täysosumapelistä. Tappio puolivälierissä olisi voinut olla kohtalokasta Marjamäen pestin kannalta. 

Marjamäen ensimmäinen kausi päävalmentajana on sujunut alle odotusten, eikä peli ole näyttänyt läheskään niin toimivalta kuin Kärpissä. Suomalaisessa kiekkokulttuurissa tulosta luetaan kuitenkin tarkemmin kuin piru Raamattua.

Jos joukkue pärjää näin hyvin keskinkertaisella suorituksella, on mestaruus itsestäänselvyys, kun päävalmentaja saa teesinsä naulattua ajan kanssa Leijonien selkäytimeen.

Marjamäki saa siis rauhassa hioa kuvioitaan ja valmistautua ensi vuoden olympialaisiin ja MM-kisoihin.

Joukkueen ja pelitavan valintaan onkin syytä käyttää laajaa harkintaa. Leijonat ei saanut NHL:stä kuin muutaman avun, mutta Marjamäen Euroopasta tekemät pelaajavalinnat eivät sopineet valittuun pelitapaan − tai onnistuneet muutenkaan.

Esimerkiksi Roope Hintz ja Olli Palola olisivat tuoneet kokoonpanoon huomattavasti nähtyä enemmän kiekollisuutta ja hyökkäysvoimaa. 

Myös monet Leijonissa aiemmin onnistuneet pelaajat kuten Topi Jaakola ja Atte Ohtamaa alisuorittivat pahasti.

Kun olympialaisiin ei saa tämänkään vertaa NHL-vahvistuksia, on Marjamäen löydettävä uusia ja parempia ideoita.

Pitkällä tähtäimellä menestystä ei voi rakentaa sen varaan, että peli toimii yhdessä ottelussa.

Lue myös

Marjamäkihän höpöttelee ihan omiaan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 8:05
Nollan tehdyn maalin jälkeen Marjamäki kehui joukkueensa tehokkuuden olympiaturnauksessa. Lisäksi peli on kuulemma hyvillä jäljillä, vaikka kolmeen arvoturnaukseen Suomella on vain yksi voitto jääkiekon suurmaita vastaan. lue lisää

Kaikkien aikojen lässähdys - Marjamäki epäonnistui jälleen turnausvalmentamisessa

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 17:04
Lauri Marjamäki sortui olympiaturnauksen aikana ylivalmentamiseen ja pelisuunnitelmien jatkuvaan variointiin. Syksyn raikas Leijonat olikin olympiakaukalossa sekava lauma. lue lisää

Leijonien peli-identiteetti on olympialaisissa kriisissä – Puolustajien vallankumous, kiekkokontrollin romahdus

MAAJOUKKUE | 14.2.2018 10:15
Leijonat on maalivahtinsa ja monipuolisen puolustuksensa ansiosta kiinni menestyksessä Pyeongchangissa. Projekti on pelaajavetoinen, sillä syväanalyysi paljastaa, että päävalmentaja Lauri Marjamäki on hukannut valmennusidentiteettinsä. lue lisää

"Kova peli on tulossa ja hyvä niin" - Suomi valmiina Venäjän kaatoon

MAAJOUKKUE | 16.12.2017 20:45
Vaikeat lähtökohdat, mutta niihin nähden hyvät otteet. Siinä Leijonien turnaus tiivistettynä tähän mennessä Lauri Marjamäen silmin. Miehen mukaan Venäjä-ottelu tulee olemaan Suomelle tarpeellinen, kova testi. lue lisää

"Toivon, että valtaosa olympiapelaajistamme on tässä joukkueessa"

MAAJOUKKUE | 9.11.2017 10:00
Olympiakausi on näkynyt vahvasti Suomen maajoukkueen valmennusjohdon syksyssä. Kesästä asti keskittyminen on ollut vain ja ainoastaan helmikuussa ja Etelä-Koreassa. Suomen EHT-turnauskin on valmennusjohdon puheissa muuttunut Olympialeiri ykköseksi. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää aiheesta