Mielipide

Porvoolainen jääkiekko nostaa päätään

Suomi-sarja / Kolumni
Noin 50 000 asukkaan perinteikkäästä urheilukaupungista luulisi löytyvän kiinnostava ja edes joskus menestynyt jääkiekkoseura. Porvoossa tilanne on kuitenkin toinen. Jääkiekko on jäänyt muiden lajien varjoon, mutta nyt porvoolaisen jääkiekon tilanne ja asema näyttää hieman valoisammalta.

Mestiksen piippuhyllyllä käsiteltiin taannoin Suomi-sarjan tilannetta ja ihmeteltiin muun muassa porvoolaisen jääkiekon tilannetta. Porvoon Hunters esitti avoimen kutsun Jatkoajan toimitukselle käymään paikan päällä Porvoossa.

Kutsussa oli jotain samaa kuin italialaisen mafiapäällikön pyynnössä. Tästä kutsusta ei voinut kieltäytyä, etenkään kun seura lupasi tarjota herkulliset mokkapalakahvit paikan päällä. Mokkapaloille perso toimittaja lähti ottamaan selvää, missä porvoolainen kiekkoilu kulkee tänä päivänä. Mokkapalojen mutustamisen lomassa haastatteluseuraksi löytyi seuran "presidentti" Markku Välimäki ja edustusjoukkueen päävalmentaja Tero Määttä.

Porvoossa lajikirjo on valtava. Pääsarjatasolla joukkueita on miehissä ja naisissa. Jääkiekko ei vain ole onnistunut missään vaiheessa nostamaan profiiliaan kunnolla, ei edes Suomen kiekkohuuman kuumimpina vuosina 90-luvun puolivälin jälkeen. Porvoo HT:n nimen poistuttua kiekkokartalta, on edustuskiekkoilua tahkottu Huntersin nimellä vuodesta 1997 alkaen.

Seuran puheenjohtaja Välimäki on porvoolaisen jääkiekon asiantuntija ja seurannut jääkiekon lajitaistelua kaupungissa vuosikymmenten ajan.

- Täällä oli aikanaan jääkiekkobuumi alkamassa. Ulkokentällä oli parhaimmillaan yli tuhat katsojaa, mutta buumi kaatui politikointiin ja siihen, kun tekojäärataa ei saatu aikaiseksi, Välimäki muistelee.

Talvilajeista ykkösaseman on ottanut yllättäen jääpalloseura Akilles. Asetelma on erittäin erikoinen, sillä jääpallo on Suomessa ja maailmalla marginaalilaji.

- Jääpallo on talvilajeista perinteiltään vahvempi, Välimäki myöntää.

Kilpailu lajien kesken on armotonta ja etenkin nuorista käydään kovaa kilpailua eri lajien kesken. Jääkiekolle pahin uhka on Välimäen mukaan salibandy.

- Salibandy on vienyt meiltä kasvualustaa junnupuolella. Täällä on vähän kilpailun makua nuorista sieluista. Salibandyssa on menossa armoton buumi.

Taistelua joudutaan käymään myös jääajasta. Jotain edustuskiekon asemasta kaupungissa kertoo myös otteluiden alkamisajat, jotka tällä tasolla alkavat yleensä kellontarkasti samaan aikaan kuin ottelut Mestiksessä ja Liigassa. Porvoossa ottelu voi alkaa lauantaina puolen päivän jälkeen tai vaikka 16.20 iltapäivällä.

- Jääajasta käydään armotonta kilpailua. Ottelut meillä alkavat välillä eri aikoihin, mikä ei ole ideaalitilanne. Tässäkin yritämme parantaa asemaamme, Välimäki lupaa.

Tavoitteena toiminnan vakauttaminen

Huntersin yllättävän menestyshuuman keskellä monelta unohtuvat ne lähtökohdat, joista joukkue tulevaan kauteen lähti. Hunters nousi takaisin Suomi-sarjaan ja ykkösprioriteettina on ollut ylipäätään säilyttää saavutettu asema. Nousu Mestikseen kiinnostaa, mutta ensin seura haluaa vakiinnuttaa paikkansa Suomi-sarjassa ja nostaa muu toiminta, olosuhteet ja puitteet ajan tasalle.

- Ykköstavoite oli sarjapaikan säilyttäminen ja kakkosena sitten pudotuspelipaikka. Pyrimme vakiinnuttamaan paikkamme Suomi-sarjassa. Hallimmekaan ei ole Mestis-tasoa. Hallin remppausta on tivattu kaupungilta. Kaukalo, katsomo ja sosiaalitilat vaativat remppausta, Välimäki huokaa.

Kaupungin omat omintakeiset säännöt ovat vaikeuttaneet lisäksi hallin yleisöpalvelujen tarjoamista.

- Porvoon kaupunki on kieltänyt anniskelun urheilutapahtumissa. Meillä on kaikki luvat ja ravintoloitsijakin valmiina. Meidän lisäksemme vain Hyrylän hallissa ei ole anniskelua. Tästä neuvotellaan kaupungin kanssa uudestaan ensi syksynä, ihmettelee valmentaja Määttä kaupungin päätöksiä.

Porvoossa kilpailu sponsorirahoista on kovaa. Huntersin edustusjoukkueen budjetti Suomi-sarjaan on noin 110 000 euroa. Suomi-sarjassa rahaa kuluu paljon pitkiin pelireissuihin.

- Yöpymiset pitkillä pohjoisen reissuilla ovat kalliita. Meillä oli tällä kaudella kolme yhden yön yöpymistä ja kaksi kahden yön reissua. Toivottavasti ei tule ainakaan Rovaniemi enää pudotuspeleissä vastaan. Se olisi kallis reissu. Mietimme jo lentämistäkin sinne, jos niin kävisi, Välimäki kauhistelee.

Suomi-sarjan pitkät välimatkat aiheuttavat muutakin päänvaivaa kukkaron nyörien venyttämisen lisäksi.

- Sarja on erittäin raskas pitkine matkoineen, mutta kyllä kilpasarjan pitääkin olla, Määttä sanoo.

Vaikka olosuhteet hallilla ovat varsin vaatimattomat, on monia pieniä asioista tehty taustalla oikein. Peleistä löytyy maalikoosteita ja esimerkiksi otteluohjelmat ja kausijulkaisu ovat paremmat kuin monella Mestis-seuralla.

- Tavoite on mennä organisaationa eteenpäin ja menestyä. Sitä kautta voimme saada hallille väkeä hallille ja "käännyttää" yleisöä jääkiekon pariin, Määttä toivoo.

Yleisömäärät Porvoossa ovat pyörineet vajaan 200 katsojan tietämissä. Runkosarjan ottelussa Jokipoikia vastaan hallilla oli yleisöä kuitenkin jo yli 500, joten pudotuspeleissä voidaan odottaa jopa pientä yleisöryntäystä.

- On porvoolainen ja ehkä vähän suomalainenkin ilmiö, että katsojat ilmestyvät silloin kun menestytään.

Nostetta ilmassa

Huntersin menestys on näkynyt orastavana kiinnostuksena kaupungissa. Tekemisen henki ja innostus on niin toimistopuolella kuin talkoo-osastollakin kova. Talkooväki kuuluu joukkueen ehdottomiin kulmakiviin, jota ilman Hunters ei tulisi toimeen.

Tulevaisuuden visiot ovat viisaan varovaisia. Seurassa ei lähdetä hötkyilemään, mutta toimintaa pyritään viemään määrätietoisesti eteenpäin. Huntersin juniorityö kärsii lajikilpailusta ja moni lahjakas pelaaja lähtee kokeilemaan siipiensä kantavuutta pääkaupungin joukkueisiin, jossa kilpailu pelipaikoista on armotonta. Kuitenkin moni porvoolaispeluri palaa ennemmin tai myöhemmin takaisin Porvooseen.

Porvoon kaupungin etuna on työ ja opiskelupaikkojen laaja tarjonta. Lisäksi pääkaupungin läheisyys tuo omia etujaan tuoden laajan pelaajatarjonnan joukkueen käyttöön. Tätä korttia Huntersissa on kuitenkin käytettyä maltilla ja rakennettu joukkueen runko omien kasvattien ympärille.

Runkosarjassa nähty yksittäinen yleisöryntäys saattoi tuoda lisää uusia vakiokatsojia lajin pariin ja jo voitto tai pari Jokipojista kasvattaisi varmasti lisää kiinnostusta ja arvostusta seuraa kohtaan

- Meillä on ollut erittäin hyvä profiilin nosto. Ei voi sanoa, että meneillään olisi kiekkobuumi, mutta nostetta on ilmassa, Välimäki huomauttaa.

- Peli on todella tasokasta. Tämä joukkue on kaikkien aikojen porvoolaisjoukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle