Mielipide

Porilaisuus ei tee Kärjestä ja Ojamäestä Sedinejä

LIIGA / Kolumni
Porissa pärjänneiden ja Tampereelle menestymään tulleiden Niko Ojamäen ja Jarno Kärjen alkukausi Tapparassa on ollut todellista tervanjuontia. Kuvitellaanko jossain, että kaksikko marssii käsi kädessä maailmantähteyteen?

Kaikki tietävät Ruotsin ihmekaksoset Daniel ja Henrik Sedinin, jotka ovat pelanneet NHL-joukkue Vancouver Canucksissa pitkän uran ja ovat nousseet maailman parhaassa kiekkoliigassa legendojen joukkoon.

Ässissä tuhojaan tehnyt ja maajoukkeeseenkin edennyt kaksikko Niko OjamäkiJarno Kärki siirtyi täksi kaudeksi kasvattajaseurastaan hallitsevan Suomen mestarin Tapparan riveihin. Kautta on kulunut sinioranssien osalta 12 ottelua. Kovassa nosteessa Tampereelle tulleet hyökkääjät ovat summanneet yhteensä tehot 0+1.

Kaksikon peliajat huitelevat 14 ja puolen minuutin keskiarvovauhdissa ottelua kohden. Lukema on sellainen, että se kielii roolin pienentymisestä.

Valmennusjohdon luottamuksesta nauttivat enemmän tällä hetkellä jopa Juhani Jasun ja Jere Karjalaisen kaltaiset pelaajat − molemmat hyviä pelaajia roolissaan, mutta kovia nimiä pursuavassa kokoonpanossa heidän ei pitäisi pelata useaa minuuttia enempää kuin porilaistähtien.

Ojamäki ja Kärki pelasivat Ässissä paljon samassa ketjussa, ja edesauttoivat toistensa pärjäämistä ja pisteiden tekoa omilla vahvuuksillaan. Kärjellä oli ja on peliälyä ja Ojamäellä nopeat jalat. Myös Sedinin veljekset ovat perustaneet uransa ja menestyksensä toistensa vahvuuksille.

Tähän yhtäläisyydet porilaisten ja ruotsalaisten välillä loppuvatkin, sillä Ojamäen ja Kärjen tuloskunto on romahtanut uuden pelipaikan myötä. Tappara on joukkueenakin alisuorittanut, mutta milloin kenenkin ketjuun asettu duo on ollut karmaisevan tehoton.

Kärki on pelannut laidalla ja keskellä, ja kolmantena lenkkinä on ollut milloin Tyler Redenbach, milloin Otto Rauhala. Tulosta ei ole tullut, vaikka maalipaikkojakin on ollut. Jukka Rautakorpi elänee vieläkin Ässistä hyökkääjien mukana tulleilla kokoonpanopapereilla. 

Nyt ansioituneen päävalmentajan tulisi pikapuoliin ymmärtää heittää nuo A4-liuskat silppuriin, ja laittaa Ojamäki ja Kärki eri ketjuihin, mikäli hän haluaa saada sinänsä aivan potentiaalisista pelimanneista joukkuetta hyödyttävän tuloksen irti. Varteenotettavia vaihtoehtoja uusiksi tonteiksi riittää, sillä yli tasonsa pelaavia pelaajia tai tuhoisia ketjukoostumuksiakaan kirvesrinnoilla ei ole.

Parhaimmillaan Ojamäki ja Kärki voisivat muodostaa yhden tamperelaisten mahtavimman ja tuhovoimaisimman sylinterin. Tällä hetkellä Ässien kasvatit ovat hallitsevan mestarin koneisossa pikemminkin ruostetta.

Sedinien tahti on alkanut hidastua vasta aivan viime vuosina, mutta länsinaapurimme ovatkin liki 40-vuotiaita. Porin "kaksoset" ovat 15 vuotta nuorempia. Tie tähtiin on vielä molemmilla auki, mutta 22-vuotiaat porilaiset eivät välttämättä pääse perille tandem-pyörällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös