Mielipide

Poikien koulumenestys on koko Suomen huoli – jääkiekkoilijat voisivat auttaa

LIIGA / Kolumni
Poikien oppimistulokset huolestuttavat, ja jonkun pitäisi tehdä asialle jotain. Voisiko jääkiekkoyhteisöstä olla apua?

En odota, että monikaan teini ryntää koulukirjojen pariin, kun täti tässä kirjoittaa, että oppiminen on kivaa ja tärkeää. Meillä aikuisilla on kuitenkin jonkinnäköinen kollektiivinen vastuu, jos tahdomme puuttua jo pidempään puhuttaneeseen poikien heikkoon koulumenestykseen.

Viimeisimmät Pisa-tutkimustulokset paljastivat maailmanlaajuisestikin hälyttävän suuret erot suomalaisten tyttöjen ja poikien oppimistulosten välillä. Moni painoi paniikkinappulaa. Tämän keskustelun ja koulujärjestelmäämme kohdistuvan yleisen huolen keskellä toivotaan, että joku tekisi jotain. Kuka ihme voi kuitenkaan auttaa epämotivoituneita nuoria? Minä kysyn: voisiko jääkiekkoväki auttaa?

Olisin itse mielelläni se joku, teinipoikien silmissä supercool auktoriteetti, mutta tämän todennäköisyys on samaa luokkaa sen kanssa, että NHL-pelaajat ilmestyvät helmikuussa pelaamaan olympialaisiin.

Yleisen ilmapiirin ja keskustelun sävyn on muututtava.

Tarvitsemme siis jonkun muun sankariksi. Liiga-seurojen kouluvierailut alakouluissa ovat erinomainen perinne, joka saa taatusti pienemmät koululaiset ihastuksesta suunniltaan, mutta teinien kohdalla tarvitaan hieman järeämpiä keinoja. Yleisen ilmapiirin ja keskustelun sävyn on muututtava.

Ei kiinnosta -asenne kuuluu jokaisen teini-ikäisen kasvuun ja kehitykseen eikä tule kokonaan katoamaan koskaan. Se ei kuitenkaan estä sitä, etteikö tietoisuutta koulutuksen tärkeydestä voisi lisätä. NHL-urasta haaveilevan voi olla vaikea motivoitua kirkkohistorian tai yhtälöparien pänttäämiseen, mutta näiden asioiden oppimisesta ei olisi haittaa suurimmallekaan staralle. Ei varmasti tarvitsisi edes mainita, miten paljon Jesse Puljujärvi olisi hyötynyt englannin oppimisesta.

Moni entinen kiekkoilija on haastatteluissa maininnut, ettei koulu kauheasti kiinnostanut aikanaan - ja nyt kaduttaa. Jääkiekkoilijat, teillä on vaikutusvaltaa yhteiskunnassamme. Seurat ovat valjastaneet sitä sangen taitavasti käyttöön esimerkiksi erilaisten hyväntekeväisyyskampanjoiden kautta. Olisiko teinien koulunkäynnin puolesta puhuminen julkisuudessa ihan hölmö idea?

» Lähetä palautetta toimitukselle